Keresés
Close this search box.

Végeláthatatlan teendőlista? Rokonok minden mennyiségben? – 3 tipp, hogy békés legyen a karácsony

Becsült olvasási idő: 2 perc
Szorongások közepette, de akár kiegyensúlyozottan is tölthetjük az ünnepi időszakot. Mindez csakis rajtunk múlik. Dóczy Júlia mindfulness coach írása.

hirdetés

Ahogy közeleg a karácsony, egyre több feladatot veszünk magunkra, a sok tennivaló azonban könnyen stresszessé teheti a készülődést és az ünnepeket. A mindfulness ebben is sokat segíthet: az eszközeit alkalmazva egy egészen új oldalról tapasztalhatjuk meg a karácsonyt. Kevesebb stresszel és belső feszültséggel, és annál több jelenléttel a pillanatokban, az élményekben, a beszélgetésekben. De mégis hogyan csináljuk mindezt?

Remind

1. Jelen lenni az élményekben

Mi döntünk arról, hogy stresszesen átrohanunk az ünnepeken vagy elkezdünk jelen lenni az „itt és most”-ban. Gondolkoztál már azon, hogy mire van szükséged ahhoz, hogy jelen legyél a folyamatokban? Hogy ne azon agyalj, hogy mit kell még elintézni, hanem bele tudj merülni az éppen aktuális tevékenységbe. Figyelni, mi történik egy-egy helyzetben. Hogyan tudsz a készülődésre nem kötelező feladatként, hanem örömet okozó tevékenységként nézni? Használd hozzá az éppen aktuális tapasztalásainkat. 

Mindfulness sütisütés

A megfigyelést sütés közben is alkalmazhatjuk! Figyeljük meg, ahogy a csoki összeolvad a vajjal, ahogyan a tojásfehérjéből hófehér hab válik, vagy ahogy összekeverednek a tésztához a különböző halmazállapotok. A sütés egyébként kreatív energiákat is felszabadít! Tehát amellett, hogy a mindfulness felszabadítja az elménket a szorongató gondolatoktól és segít a jelenben maradni, boldogsággal is eltölt. Pont ugyanannyi időbe telik végigaggódni a sütést, a „még mit kell csinálnom” gondolattal karöltve, mint élvezni és töltődni a folyamat egésze alatt.

2. Szánj időt önmagadra is

Ne várjunk addig, amíg már úgy érezzük, hogy idegösszeomlást kapunk a feladatoktól, szánjunk időt önmagunkra is. Ha mi nem töltekezünk, másnak se fog jutni az energiánkból, hiszen nem lesz miből adni. Figyeljük magunkat és iktassunk be énidőt is a napi teendők mellé. A szeretet ünnepén az is rettentően fontos, hogy önmagunk felé gyakoroljuk az önszeretetet, az öngondoskodást és az önegyüttérzést. Ha telítődünk, és észrevesszük a belső feszültség jeleit magunkon, próbáljunk ki egy-egy légzőgyakorlatot, tudatos jelenlét gyakorlatot vagy meditációt.  Ezek mind csökkenthetik a stresszt. És mindig kérdezzük meg magunktól: Mire lenne most szükségem?

Vezetett meditáció

A reggeli meditáció megtaníthat arra, hogyan csillapítsuk, kezeljük a gondolatainkat. Általa pozitív attitűddel, tudatosabban kezdhetjük a napjainkat.

3. Keretezd át!

Minden attól függ, hogyan szemléljük. Egy családi ünneplés lehet borzasztóan fárasztó is, de szemlélhetjük onnan is, milyen szerencsések vagyunk, hogy a családunkkal tölthetjük az ünnepeket, mert sajnos nem mindenki teheti ezt meg. Ne ítélkezz a rokonok felett, csak figyeld őket. Például nézd meg, hogy van-e olyan tulajdonságuk, ami belőled hiányzik. Bárkitől lehet tanulni. Ne azt keressük, ami szétválaszt, hanem ami összeköt bennünket.

Hálanapló

Esténként írd össze, hogy miért vagy hálás a melletted lévőknek, és fejezd is ki nekik.

Fotók: Pexels

Dóczy Júlia, life és mindfulness coach honlapját a linkre kattintva érheted el!

Ha tetszett a cikk, ez is tetszeni fog: kattints, és olvasd el Dóczy Júlia előző írását, amelyből kiderül, mit tehetsz, hogy túllendülj a nehezebb időszakokon!

Tetszett, inspirált? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn