Keresés
Close this search box.

Az úttörő magyar méhészet, ami meghódította a piacot

Becsült olvasási idő: 3 perc
A debreceni méhész öt éve még egy A4-es lapra nyomtatott árlistával házalt a kisboltok üzletvezetőinél. Jelenleg országszerte 800-1000 boltban árulják a termékeit, köztük a multik polcain. A hazai méztermelés úttörője, Gál Attila, a BeoBee Méhészet és Virágbéke Méz Manufaktúra vezető méhésze és alapítója mesélt sikere titkáról. Vermes Nikolett írása.
beobee-meheszet

hirdetés

Gál Attilának, a BeoBee Méhészet és Virágbéke Méz Manufaktúra vezető méhészének és alapítójának már csecsemőkorában is méhkaptárak között teltek a napjai. Családja közel negyven éve kezdett méztermeléssel foglalkozni Debrecenben. „Amíg a szüleim a méhesben dolgoztak, addig egy kaptártetőre helyezett kiságyban voltam letakarva, amit egy szúnyogháló védett, így már egészen kisgyermekként megismerkedtem a természettel és a méhekkel, ezt követően folyamatosan segédkeztem a méhes körül” – kezdi Attila, aki mindennek ellenére húszéves koráig még csak nem is gondolt arra, hogy érdemes lenne továbbvinni a családi méhészetet.

Méhész született

De a sors nem kérdezett, és a fiatal férfi hamarosan egy kis méhészet élén találta magát, miközben kiderül, igenis nagy igény mutatkozik a családi méhészet tiszta mézére, különösen manapság, amikor egyre kevesebb eredeti mézet árulnak az üzletekben.

Jelenleg a mézpiac igen nagy bajban van, ömlik be az Európai Unióba és ezzel együtt Magyarországra is a kétes minőségű kínai méz. „Az olcsó kínai méz általában cukorszirupból készül, éppen ezért sokkal olcsóbb, mint a tiszta méz, amelyet a méhek gyűjtenek. Ez magyarázza azt is, hogy nincs semmilyen beltartalmi értéke vagy jótékony hatása. Az egészben az a legszörnyűbb, hogy a termék mégis eladható méz megnevezéssel, és ez megtéveszti a vásárlókat” – magyarázza Attila, aki a mézpiac nehézségei között említi a méhbetegségeket, az időjárási tényezőket és a drasztikusan megváltozott termelési körülményeket.

beobee_meheszet3

A harminc-ötven évvel ezelőtt íródott méhészeti szakkönyvekben leírtak túlnyomó része már nem állja meg a helyét, megváltozott a szakma. Ezek megnehezítik a méhészek munkáját, viszont aki alkalmazkodik a változásokhoz, hamar a versenytársak elé kerülhet, akárcsak Gál Attila. „A cég növekedésével párhuzamosan nekem is folyamatosan fejlődnöm kellett, rengeteg munkát raktam és rakok bele a mai napig, csak így lehet kiemelkedni más piaci szereplők mellett.” Hogy miben mutatkozik meg a fejlődés? Olyan különleges mézekben, amelyeket egészen eddig elképzelni is nehéz lett volna. 

Méz venezuelai csokoládéval 

Csokoládés méz, epres méz, fahéjas méz, ezek csupán egyikei azoknak a különleges ízeknek, amelyek Gál Attila nevéhez köthetők. A méhész célja, hogy a felnőttek mellett a fiatalabb generáció számára is szerethetővé tegye a mézfogyasztást, ennek érdekében formabontó csomagolásban kínálja különleges, ízesített mézeit, amelyeket többek között Dubaiban és Londonban is minősítettek.

A méhész a klasszikus fajtamézekkel is elnyerte a szakma elismerését, és öt éve megkapta az ország legjobb repceméze címet a Gyulai Mézfesztiválon. „Ezektől az elismerésektől leszünk hitelesek, és ezáltal nő a vásárlók bizalma is. Hiszek abban, hogy nem feltétlenül árversennyel kell kitűnni a szegmensből, hanem értéket kell teremteni. Véleményem szerint a mézfogyasztás is lehet menő a fiatalok körében, például egy tejcsokis mézzel, ezért nyitottunk az ízesített mézek irányába is, amelyeket természetes összetevőkkel készítünk: BIO liofilizált gyümölcsporral vagy venezuelai tejcsokoládéval. A lehető legtisztább eredmény érdekében mézeinket kíméletesen kezeljük, nem pasztörizáljuk vagy melegítjük magas hőmérsékletre, így is védve természetes beltartalmi értékeit, hogy a termék ne csak finom legyen, hanem egészséges is.”

Remind

A sikeres méhészet receptje

A debreceni méhésznek sikerült közelebb hoznia a magyarokat a mézfogyasztáshoz és a méhekhez, jelenleg pedig azon dolgozik csapatával, hogy egy új márkával meghódítsa a külföldi piacot is. Az ízesített mézpiacban jóval több van, mint gondolnánk. Erre a kiaknázatlan területre épít Attila, akinek hagyományos és ízesített mézei az elmúlt években több száz üzletbe jutottak be, és a multi hálózatok többségében is megtalálható. A jó méz és a sikeres méhészet titka: régi alapok új elgondolással.  

Tetszett, inspirált? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn