Mi történik a bőrünkkel a 30-as, a 40-es éveinkben és 50 éves kor után?

Becsült olvasási idő: 2 perc
Hogyan változik a bőrünk húszéves korunk után? Nézzünk szembe a tényekkel, amelyeket reggelente a fürdőszoba tükrében is láthatunk! Gurics Krisztina írása.

hirdetés

Az, hogy bőrünk hogyan öregszik, nem csak a géneken múlik, legalább annyira az életmódon, a táplálkozáson és a bőrápolási rutinon, illetve a kozmetikumokon, amiket használunk. A biológiai öregedést a kronológiaival ellentétben nem befolyásolja az idő, annál inkább a bőr egészsége, a sejtek önmegújító folyamatának intenzitása és a tartószövetek rugalmassága.

30 után…

Első számú kihívás: dehidratáció, ragyogásvesztés

Harmincévesen a múltban elkövetett „bűnök” (belső hidratálás hiánya, napozás, szolárium) szarkalábak, fakó arcbőr, szeplők és egyebek formájában kezdenek megmutatkozni. A sejtmegújulási folyamat lelassul, ennek hatására az arc élettelenné válik, és helyenként száraz, érdes foltok jelentkezhetnek rajta. A faggyúmirigyek kevésbé aktívak, ami tovább fokozza a bőr szárazságát, ugyanakkor a hormonszint ingadozása következtében az aknéval is szembe kell néznünk, különösen a ciklus ideje alatt.

40 után…

Első számú kihívás: ráncok, pigmentfoltok

A hialuronsav a szervezetben természetes módon jelen van, biztosítja a nedvességet, a bőr fiatalosságát, feszességét, teltségét, de az évek múlásával és a környezeti hatások következtében termelődése a kollagénnel együtt lelassul. S ahogy eltűnik a víz, a nedvesség, mondhatni kiszárad, ami a mélyebb ráncok megjelenéséhez vezet. A korábbi évtizedek napozásainak eredménye is most kezd igazán megmutatkozni a bőrfelszínen. A halvány szeplőfoltok mellett nagyobb kiterjedésű, szabálytalanabb alakú és a szeplőknél valamelyest sötétebb pigmentfoltok a napfény hatására még sötétebbek lesznek.

50 után…

Első számú kihívás: feszesség csökkenése, szárazság

A menopauza előtti és utáni hormonális változások jelentős hatással lehetnek a bőrre. A tanulmányok azt mutatják, hogy a nők a menopauza első öt évében kollagénkészletük 30 százalékát is elveszíthetik. Az ösztrogén és a progeszteron termelés csökkenésével a kollagén mellett az elasztin rostok csökkenése is bekövetkezik, a bőr veszít feszességéből, tónusosságából és rugalmasságából. Emiatt a térfogatvesztés miatt látványosan megereszkedhet.

Fotó: Getty Images

És hogy mi a megoldás a különböző életkorok bőrproblémáira? A Remind Bookazine ötödik lapszámában található cikkünkből kiderül!

Ha tetszett a cikk, ez is tetszeni fog: kattints, és olvasd el alapozó kisokosunkat!

Tetszett, inspirált? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn