A siker kulcsa a vízió – Interjú Buranits Ildikóval

Becsült olvasási idő: 5 perc
Buranits Ildikó a sportélet egyik megkerülhetetlen alakja, akinek világbajnok és profi sportolók köszönhetik ismertségüket, és erre építkezve a megélhetésüket is. Hatására ma közel félmillió magyar végez rendszeresen valamilyen sporttevékenységet. Vermes Nikolett interjúja.

hirdetés

Fitnesz versenyt szerveztél, amikor a konditermek divatja még sehol sem volt. Bátor vállalkozás! Mi adta az inspirációt?

Vissza kell mennünk 1999-be, amikor megfogalmazódott, hogy itt az ideje az első világszínvonalú hazai profi testépítő verseny megszervezésének. Ekkor már hat éve rendeztem amatőr testépítő gálákat, így találkoztam Louival, egy pufi, hasitasit hordó kanadai fickóval, akiről senki sem gondolta volna, hogy az ő kezében vannak a profi verseny szervezői jogai, és hogy magyar származású. Egy napon besétált hozzám az irodámba, és azzal az ötlettel állt elő, hogy profi versenyeket akar szervezni Magyarországon, amihez társat keres. A jogokat viszont nem akarta eladni – ez felkeltette a kíváncsiságomat.

Még ebben az évben elutaztam Las Vegasba a híres Mr. Olympia versenyre, hogy megnézzem, miről van szó. Ott elém tárult mindaz, amit addig legfeljebb a sportklubokban kitett amerikai posztereken láttam: egytől egyig tökéletes formában lévő versenyzők, akik egyetlen célért küzdenek: a Mr Olympia címért. Lelkes lettem, majd a vezetésem mellett hamarosan megrendezésre került a Hungarian Pro Bodybuilding Grand Prix verseny az akkor felújítás előtt álló Erkel Színházban. „Több mint három tonna izom, ezt látnod kell!” – ezzel kampányoltunk. Az esemény a születésnapomra esett, mondanom sem kell, hogy ez meghatározta a jövőmet.

Egyből sikeres lett a projekt?

Társasági eseményt álmodtam a verseny köré, így képesek voltunk egyszerre megszólítani több embert, de nem hozott gazdasági sikert. Akkor még nem volt közösségi média, az internet is csak ébredezett, fogalmunk sem volt arról, hogy mennyien jönnek el. Hagyományosan a televízióra, a rádióra, és a nyomtatott sajtóra építettük a beharangozót. Meghívtuk Flex Wheelert, a 90-es évek egyik legismertebb és legkiemelkedőbb testépítőjét, aki nélkül bele sem kezdtem volna a szervezésbe. Flex neve garanciát jelentett arra, hogy nemzetközi szinten is magunkra vonjuk a figyelmet, mégis fele annyi jegyet adtunk el, mint amennyit szerettünk volna. Nem szépítem, veszteséges volt, ugyanakkor választ kaptam arra, hogy a magyarokat igenis érdekli a fitnesz világa.

Több mint két évtized távlatából kérdezem, biztos voltál benne, hogy lesz jövője a testépítésnek Magyarországon?

Tudtam, hogy az embereket foglalkoztatja a megjelenésük, és azt is, hogy a testépítés, a sportolás a legkiválóbb módja annak, hogy jobban érezzük magunkat a bőrünkben, legyen szó külsőről vagy egészségügyi állapotról.

Ezért új helyszínt kerestünk a versenynek, és ezzel együtt sportfesztivált rendeztünk az esemény napjára. Így született meg a Fitparade kétnapos multsiport fesztivál koncepciója, amely ma globálisan ismert márkanév.

Határozott vagy! Volt előtted vezetői minta, mondjuk a családod által?

Egyszerű soproni lány vagyok, aki autóstoppal jött fel Budapestre. Tinédzser koromban judóztam, ennek köszönhetően kerültem fel a fővárosba, miközben naivan azt gondoltam, hogy a judóval fogom megváltani a világot. Aztán rájöttem, hogy korgó gyomorral senki nem lesz világbajnok. Szekrénybe zártam a judót az álmaimmal együtt. Dolgoztam, tanultam, és a rendszerváltozás utáni időszak lehetőségeit kihasználva elhelyezkedtem az üzleti világban. Azt mindig tudtam, hogy sporttal szeretnék foglalkozni, és szép lassan eljutottam odáig, hogy az életem és a munkám is ebben teljesedett ki. Különböző sportszervezetekben tevékenykedve rengeteget tanultam. Mindig időben váltottam, a többit pedig már tudod.

Ma Közép-Európa egyik legbefolyásosabb személye vagy a fitnesz iparban. Hogyan ismernek a pályatársaid? Gondolok itt szervezőkre, vezetőkre és versenybírókra, hiszen hosszú évek óta zsűrizel a profi versenyeken szerte a világon.

A Fitparade valóban rangos helyen áll a világ versenyei között, amelynek a tulajdonosa vagyok, és amelyet huszonegy éve mindig ugyanakkor rendezünk meg, ez valóban egyedülálló a hazai sporttörténelemben. Ez is igazolja, hogy megtanultam követni és érvényesíteni a víziómat. Én ugyanis egykor azért akartam saját versenyt szervezni, mert megelégeltem, hogy a klubok érdekei versenyeznek egymás ellen, nem pedig a sportolók. Amit sokan tudnak rólam a szakmában, hogy mindig nagyon objektív vagyok. Ma is követem ezt az elvet, és elfogultság nélkül pontozok, nem számít, hogy milyen kapcsolatban vagyok egy adott versenyzővel vagy klubbal, kizárólag szakmai szempontok alapján döntök. Biztosan vannak, akik mást várnának tőlem, de én éppen azért jutottam el idáig, mert bíztam a saját értékítéletemben, és nem hagytam magam befolyásolni.

Az elfogultság kapcsán meg kell említeni, hogy két sportközpont is kapcsolódik a nevedhez. Magad pályáztad meg az intézményvezető címet?

A korábbi Sportmax Hegyvidéket a Fitparade által ismertem meg a nyitás időszakában, amikor ide helyeztük át a versenyeket. A kezdeti sikeres működés után lejtmenetbe került a budai sportcsarnok, közelről láttam a vezetőváltás után bekövetkezett leépülést. Éppen Katarba utaztam egy világversenyre, amikor megcsörrent a telefonom. Kiderült, hogy új üzemeltetőt keresnek a Sportmax Hegyvidék élére, és felmerült az én nevem is. Öt év után annak a sportcsarnoknak a vezetésére kaptam felkérést, amit a Fitparade kapcsán töviről-hegyire ismertem, ezért csak annyit kérdeztem: oké, de miért nem előbb szóltatok?

Bár nem vezettem sportintézményt, tudtam, hogy a vendégek számára milyen elvárásoknak kell megfelelnie egy sportközpontnak. Innen indultunk. A Sportmax romjaiból építettük újra a helyet, így született meg a MOM Sport, amit 2019 decemberéig vezettem. Harminchat szakmai díj, köztük az ötcsillagos uszodavédjegy mutatja az eredményét. Ennek köszönhetően új szakmai kihívást bíztak rám, ezúttal a Duna pesti partján. Negyedik éve állok az ország legmodernebb sportközpontja élén, amelyet Skardelli György Ybl és Kossuth díjas építész tervezett. A Belváros-Lipótváros Önkormányzat tulajdonában lévő világszínvonalú, tizenegy szintes sportlétesítmény hiánypótló beruházás eredménye. A V.30 Belvárosi Sportközpontban a földszinti közösségi tér kávézójában ülve lefelé és felfelé is négy szintet számolunk, a mínusz ötödik szinten a gyógyvízkút található, a tetőteraszról a Bazilika is látható. A szinteket izomrostra emlékeztető fal tartja, amely a mínusz második szintig engedi át a természetes fényt, a gyógyvíznek köszönhetően pedig termálhővel fűtjük a házat és a medencék vizét. A lifteket napkollektorok látják el árammal, és még hosszan sorolhatnám a zöld megoldásokat. Dagad a mellem a büszkeségtől, hogy már a működés első évében megszereztük az első pesti ötcsillagos uszoda védjegyet. Ez már összesen tíz csillag. (Nevet.)

Hogy látod magad öt év múlva?

Eddigi karrierem legnagyobb elismerése, hogy az MTK Budapest alelnöke lettem. A csapatot az MB I. első harmadában szeretném látni öt év múlva, ott állni a lelátón, és mosolyogni, hogy én megmondtam. A sportintézményi vezetés valószínűleg továbbra is fontos lesz számomra, már csak azért is, mert az elmúlt években közreműködésemmel létrejött a fitnesz szektor érdekeit képviselő civilszervezetet, a HUNactive Szövetség, amelynek elnökeként kötelességem a sport, a fitnesz, és a kapcsolódó lehetőségek népszerűsítése. Egyfajta missziónak tekintem, hogy nemzetközi szinten is hangot adjak a „mozgást receptre” projektnek. Budán már alkalmazzák a gyakorlatot, bízom benne, hogy ebből országosan támogatott program lehet, és az emberek gyógyszerek helyett sportolásra fognak költeni. Ezek mellett arról ábrándozom, hogy ott leszek Las Vegasban a Mr. Olympia zsűritagjai között, mint az első magyar profi versenybíró. A tervekkel kapcsolatban még annyit elárulhatok: nem tartom lehetetlennek, hogy a Fitparade keretein belül Amatőr Mr. Olympiát rendezzünk. Ha öt év múlva találkozunk, akkor ezekről, mint beteljesedett álmokról szeretnék mesélni neked.

Tetszett, inspirált? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn