A tudatos vezető megoldása: új alternatíva a fizetésképtelenség kezelésére

Becsült olvasási idő: 2 perc
Szerkezetátalakítási eljárás – a kifejezés hallatán első gondolatunk talán az lehet, hogy egyfajta társaságon belüli strukturális átalakításról van szó, de valójában a fizetésképtelenség kezelésére szolgáló új, hatékony és proaktív megoldást elősegítő alternatíva. Törös Judit ügyvéd írása.

hirdetés

Kevéssé ismert ez a 2022 júliusa óta bevezetett jogintézmény, amelynek segítségével már nem csak csődeljárásban lehet megmenteni a céget a fizetésképtelen helyzetből és elkerülni a jogutód nélküli megszüntetéssel járó felszámolási eljárást.

Szerkezetátalakítási eljárás

Egy vállalkozás életében többször előfordulhat, hogy akár a környező gazdasági helyzet, akár a belső működés okán fizetési nehézségekkel küzd.

A szerkezetátalakítási eljárásról szóló törvény hatályba lépése óta lehetővé vált, hogy a tulajdonos – akár általa választott szakértő bevonásával – újratervezze cége működését, és az érintett hitelezőkkel megegyezve helyreállítsa a likviditást.

Egy felelős cégtulajdonosoknak mindenképp érdemes tisztában lennie azzal, hogy pontosan milyen esetekben jelenthet megoldást az eljárás, és annak milyen kézzelfogható előnyei vannak. Ismernünk kell a lehetőségeinket ahhoz, hogy megtaláljuk az optimális megoldást.

A döntés joga megmarad

Néhány igen fontos kérdésben a döntés joga továbbra is a tulajdonos kezében marad, így nem egy kívülálló harmadik személy dönt a rendelkezésére álló iratok alapján. Miért is adnánk ki a kezünkből az irányítást, ha arra nincs szükség? Ne a bíróság és a bíróság által kijelölt – a cég dinamikáját nem ismerő – vagyonfelügyelő vagy felszámoló hozza meg a kulcsfontosságú döntéseket, hanem maga a tulajdonos, aki jól ismeri saját cégét, az üzleti partnereket, finanszírozási lehetőségeit. Ez a kulcsa a sikeres reorganizációnak.

A tulajdonos jogosult az eljárásban megjelölni azt a szakértőt – a felszámolók és a szerkezetátalakítási szakértők névjegyzékében szereplő szakértők közül –, akinek a segítségével a szerkezetátalakítási tervet kidolgozza és a hitelezőkel elfogadtatja. A bíróság az eljárás során az eljárás törvényszerűségének betartását ellenőrzi és inkább egyfajta adminisztratív szerepet tölt be.

Ebben az esetben a tulajdonos határozza meg, hogy mely hitelezőit hívja meg az eljárásba érintett hitelezőként, akikkel ezt követően megtárgyalja és elfogadtatja a reorganizáció feltételeit tartalmazó szerkezetátalakítási tervet.

Semmi sincs veszve

A tulajdonosnak a fizetésképtelenséggel fenyegető helyzet bekövetkezése során tudatosan, tervszerűen haladva kell felépítenie cége megmentését, elkerülve a törvény által meghatározott kizáró okokat, melyek fennállása esetén a tulajdonos nem határozhat a szerkezetátalakítási eljárás megindításáról. Ilyen akadály lehet, ha a cég ellen végrehajtási eljárás van folyamatban vagy a 30 napon túli lejárt, nem vitatott vagy elismert tartozások meghaladják a jogszabályban előírt mértéket. A tulajdonos – ismerve jogszabály adta lehetőségeit – preventív szemlélettel, gondos tervezéssel, valamint a továbbműködésre vonatkozó előrelátó stratégia felállításával felélesztheti vállalkozását.

Fontos tudni, hogy a bíróság által biztosított moratórium az eljárás megindításának napja előtt esedékessé vált fizetési kötelezettségek vonatkozásában fizetési haladékot biztosít, így a társaság könnyebben tud likviditást biztosítani az eljárás alatt esedékessé vált és kötelezően fizetendő számlákhoz.

Fotók: Pexels

Törös Judit ügyvédet a Törös Ügyvédi Iroda honlapján keresztül érheted el!

Ha tetszett a cikk, ez is tetszeni fog: kattints, és olvasd el Törös Judit előző írását, amelyből kiderül, mi lehet a gazdasági viták békés megoldása!

Tetszett, inspirált? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn