Keresés
Close this search box.

Így még nem gondoltál a CSOK Pluszra – A jogi-, pénzügyi- és egészségügyi tudatosság mesterhármasa

Becsült olvasási idő: 4 perc
A 2023-as év utolsó negyedévében „bombaként robbant” a médiában – a köznyelvben csak – „CSOK Plusz”- ként emlegetett, államilag támogatott, kedvezményes hitelkonstrukció bevezetésével kapcsolatos kormánydöntés, amely támogatást a gyermeket vállaló/gyermeket nevelő házaspárok igényelhetik 2024. január 01. napja óta, a jogszabályban meghatározott részletszabályok szerint. Számos internetes cikk foglalkozott a rendkívüli kormánydöntés, majd a részletszabályokat is tartalmazó kormányrendelet megjelentését követően többek között azzal, hogy az akkor még „városi CSOK” név alatt futott állami támogatási formához képest milyen változások várhatóak, az igénylőknek milyen személyi-és tárgyi feltételeknek kell majd megfelelniük, a családok mekkora hitelösszeg felvételére lesznek jogosultak, mik a tartozáselengedés szabályai, milyen törlesztőösszegre számíthatnak a jogosultak. Törös Judit ügyvéd írása.

hirdetés

Az ember beüti a keresőbe, hogy „CSOK Plusz”, és azonnal számos online kalkulátor áll rendelkezésére, hogy tájékozódhasson csupán néhány alapadat megadásának segítségével: mekkora összegű CSOK támogatást kaphat. Amiről viszont hosszas böngészés után sem esik szó ezekben a cikkekben az az, hogy a hitelfelvétel sokak számára bizony egy életre szóló elköteleződés: pénzügyileg, jogilag és egészségügyileg egyaránt, és aminek bizony érdemes lenne a jelenleginél sokkal nagyobb figyelmet szentelni.

Remind

Nemcsak egy hitel, döntés is

A hitelfelvétel ugyanis nem csak a hitelképesség elbírálásától a hitelösszeg folyósításáig tart, nem csak számokról szól, és sajnos – emlékezzünk csak a devizahitelekre –, nem mindig végződik happy end-del. Különösen igaz ez a CSOK Plusz esetében, ahol a pénzügyi döntés szorosan összekapcsolódik életünk legfontosabb döntésének meghozatalával: a családalapítással. Joggal merül fel tehát a kérdés: átok vagy áldás egy ilyen hitelkonstrukció? A válasz pedig talán akkor a leghelyesebb, ha azt mondjuk: lehet áldás, de lehet átok is.

Tapasztalataink szerint – mint a legtöbb döntés meghozatalánál – a hangsúly a tudatosságon és a felelősségvállaláson van. A legjobban pedig akkor járhatunk el, ha preventív szemlélettel, a döntésünk minden aspektusának (döntéshozatalkori) potenciális kockázatát feltárva, valamennyi, a döntéshozatalhoz szükséges és releváns információ birtokában, kellő időráfordítást követően, és nem utolsó sorban a döntéshozatalban részt vevő társunkkal konszenzusban hozzuk meg a számunkra legoptimálisabb választást. Ebben az esetben ugyanis a hitelfelvétel és az azt megelőző izgalmas és felelősségteljes periódus egy érdekes utazássá és tudatos pénzügyi kalanddá is válhat.

Az egészségügyi tudatosság

A legfontosabb, és sajnos talán azt is kijelenthetjük, hogy a legkevesebb figyelmet kapó tényezője a döntéshozatalnak az egészségügyi tudatosság. Pedig milyen igaza volt Dr. Bubónak, amikor azt mondta: „Sajnos az egészség nem fertőző”. Egy olyan döntés meghozatala előtt, alatt és után, ami akár – gyermektelen házaspárok esetében – három gyermek vállalásáról is szólhat a CSOK Plusz esetében, óriási felelősségünk van abban, hogy előzetesen felmérjük egészségügyi helyzetünket, különösen annak érdekében, hogy feltérképezzük, nincs-e vállalásunknak bármilyen egészségügyi akadálya, rendszeresen részt vegyünk szűrővizsgálatokon és ellenőrzéseken, tudatosan válasszunk életmódot, törekedjünk a testi, lelki és mentális egészségünk egyensúlyának fenntartására.

A pénzügyi tudatosság

A tudatos hitelfelvétel kulcsfontosságú elemei közé tartozik a hitelcél és a szükséglet meghatározása. Rendkívül kecsegtető, hogy minimális önerő mellett lehetőségünk van akár 50 millió forint kedvezményes CSOK Plusz hitel igénylésére is, nem beszélve a jelenleg is piacon lévő, önerőként is elfogadható, kedvezményes Babaváró Hitelről, ami további 10 millió forinttal támogathatja a gyermeke(ke)t vállaló, fiatal házaspárokat.

Attól ugyanakkor, hogy a maximális összeg igénylése – a jogszabályi kritériumoknak való megfelelés esetén – lehetőségként nyitva áll, nem minden esetben jelenti azt is egyben, hogy kell is ezzel élnünk.

Fontos, hogy hitelfelvétel előtt előzetesen értékeljük pénzügyi helyzetünket, mérjük fel hitelképességünket, és ha ehhez úgy érezzük, nem rendelkezünk kellő szakértelemmel, bátran vonjunk be olyan szakember(eke)t, aki(k) ebben segítségünkre lehet(nek). A jövőbeli pénzügyi terveink és költségvetésünk elkészítésekor pedig ne feledjük, egy ilyen jellegű pénzügyi elköteleződés esetében nemcsak a törlesztőösszeg(ek) kifizetéséig kell tervezzünk, a rezsiköltségek, mindennapi költségeink mellett, vállalásunktól függően bizony adott esetben majd három gyermek jólétéért is felelősek leszünk.

Szintén a tudatos hitelfelvevő ismérvei közé tartozik, hogy nem csupán egy pénzintézettől, hanem különböző bankoktól, több hitelajánlatot szerez be, amit alaposan összehasonlít, avagy megfelelő képesítésű szakemberrel összehasonlíttat, kiértékeltet. Végül, de nem utolsó sorban minden esetben vizsgáljuk meg alternatíváinkat, meglévő megtakarításainkat, esetlegesen más pénzügyi források igénybevételét!

Remind

A jogi tudatosság

Számos esetben tapasztaljuk, hogy a jogi és szerződéskötési tudatosság, különösen hitelfelvételek esetében, méltatlanul szorul háttérbe. Triviálisnak tűnhet, de létjogosultsága – sajnos – számos esetben igazolódik be, így legelső tanácsunk, hogy mindig olvassuk el a szerződéseket aláírás előtt és törekedjünk minden szerződési feltétel megértésére! Ez szintén egy olyan mozzanata a hitelfelvételnek, amely esetében célszerű szakemberhez fordulni, feltenni neki kérdéseinket, hogy felelősségteljesen tudjuk azt a döntést meghozni, hogy alá kívánjuk-e írni az adott szerződést.

Sokan nincsenek vele tisztában, azonban a szerződéskötést megelőzően a banknak jogszabályi kötelezettsége is, hogy meghatározott időt biztosítson a szerződéstervezetek áttekintésére, amit minden esetben javasolunk kihasználni. Esszenciális, hogy a szerződéskötésre ne csak egy „technikai-formai aktusként” tekintsünk! Praxisunkban számos esetben – kiemelten ezen a területen – találkoztunk olyan esetekkel, ahol kiderült, a szerződés elolvasására nem is került sor, mert a felek bíztak a hitelközvetítőben, a bankban, a közjegyzőben. A felelősséghárítás, igaz ez az élet bármely területére, hosszú távon minden esetben csak nagyobb bonyodalmakat szül, és számos dologtól megfoszt minket, amelyek közül a legfontosabb talán: a változtatás lehetősége. Így arra biztatunk mindenkit, hogy szakítsunk a rossz beidegződéseinkkel és vegyük kezünkbe a jogi sorsunkat (is)!

A hitelfelvétel előtt álló teendők felfedezése egy olyan kaland, amely során nem csak pénzügyeinket, de saját magunkat is felfedezhetjük. Az informált döntések meghozatalával és az egészségügyi, pénzügyi és jogi tudatosság fejlesztésével magabiztosan léphetünk arra az útra, amely hozzásegít minket ahhoz, hogy a hitelfelvétel egy olyan eszköz legyen a kezünkben, amely valóban segít minket a családalapításban.

Fotók: Pexels

Törös Judit ügyvédet a Törös Ügyvédi Iroda honlapján keresztül érheted el!

Ha tetszett a cikk, ez is tetszeni fog: kattints, és olvasd el Törös Judit előző írását, amelyből kiderül, milyen alternatíva áll a fizetésképtelenséget kezelő, tudatos vezető előtt.

Tetszett, inspirált? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn