Keresés
Close this search box.

„Nagyon bosszant, amit a szépségipar és a média tesz a nőkkel” – Döbrösi Laura új szerepben

Becsült olvasási idő: 6 perc
Döbrösi Laura tízévesen véletlenül keveredett a színész szakmába, mire észbe kapott színésznő lett belőle. Túl a harmincon életszakasz-váltásba érkezett, felfedezte az arcjógát, ami megváltoztatta az életét. Arcjóga-oktatóként most más nőknek segít megszeretni és megőrizni szépségüket, úgy, hogy közben a színészi karrierjét sem adta fel. Laurával László Krisztina beszélgetett.

hirdetés

Sokan gondolják úgy, hogy az arcjóga a jóga egyik fajtája, mint a hatha vagy a vinyasa flow jóga. Oszlassuk el ezt a tévhitet! Vagy ez nem is tévhit, hanem az igazság?

Bizonyos tekintetben igaz, mert a face yoga sok elemében hasonlít a jógára. Nem véletlenül jóga a neve. Azért ne feledjük, hogy a jóga egy ősi tudomány, több ezeréves múlttal, komoly filozófiai háttérrel és szerteágazó irányzatokkal. A face yogát jó húsz évvel ezelőtt a japán Fumiko Takatsu fejlesztette ki, akitől személyesen tanultam a metódust, amit én is oktatok. A face yoga azért is megállja a helyét a jógafajták között, mert ugyanúgy egy tudatos, testi gyakorlás, amely az izmok mozgatásáról és fitten tartásáról szól. Emellett viszont egyéb jótékony egészségügyi hatásai is vannak: serkenti az anyagcserét, a keringést. Ahogy az ászanák kivitelezésekor fontos a légzés, a face yoga gyakorlását is légzőgyakorlattal kezdjük és a mentális fókusz, a kontroll ugyanúgy javítja az önmagunkkal való viszonyunkat, segíti az önismeretet, önmagunk megértését és ezáltal elfogadását, mint a jóga.

Remind

Akkor mondhatjuk azt, hogy az arcizmok tornáztatásának hatása nem áll meg a nyaknál, kihat a test egyéb területére is?

Igen, ez így igaz. Az arcizmok lazítása és az, hogy hozzáérünk az arcunkhoz, komoly hatással van többek közt az ideg- és hormonrendszerünkre is. Egyébként bemelegítéskor deréktól fölfelé átmozgatjuk a testünket, a hátat, a nyakat. Az arcizmaink kapcsolódnak a vállövünkhöz, ezen keresztül testünk izmaihoz. Egy aszimmetrikus szemöldöknek az okát kereshetjük akár egy elmozdult belső bokában, az arcon tünetként jelentkezik az egész testben elcsúszott szimmetria. A belső szervek is jeleznek az arcon.

Hogy jött az ötlet, hogy megtanuld ezt a módszert?

Én nem is ötletként, hanem szerelemként hivatkozom a face yogával történt találkozásomra. A Covid ideje alatt több időm lett magammal foglalkozni, egyre fontosabb témává vált a selfcare, vagyis az önmagunkkal való törődés. Valószínűleg pont abba az életkorba léptem, amikor bennem is felmerült ez az igény, a világ állása pedig megtámogatta ezt.

Megtaláltam a face yogát, volt időm napi szinten gyakorolni, és azt vettem észre, hogy kategorikus változás indult el az életemben. Az önfegyelmem, az önbizalmam és az, ahogyan a saját szépségemre, megjelenésemre tekintek.

Minden ezzel kapcsolatos szorongásom oldódni kezdett. Akkor elhatároztam, hogy szeretném ezt az élményt minél több nőnek átadni. Beiratkoztam a face yoga oktató képzésre.

Online zajlott ez a képzés?

Igen, hét hónapon keresztül hétről hétre több órás intenzív workshopokon vettünk részt, és végül magának Fumiko Takatsunak kellett egy órát tartanunk, ez volt a szóbeli vizsga. Ez a képzés nagyon komolyan felkészített minket minden eshetőségre, anatómiától kezdve a pszichológiáig sok mindent tanultunk.

Az arcunkhoz való viszonyunk intim történet. Sokan nem szeretnek a tükörbe nézni, nekik való a face yoga?

A face yoga legfőbb célja, hogy megszeresd a tükörképedet.

Nyilván el lehet kezdeni felsorolni, mi mindenre jó ez a módszer: magabiztosságot, kontrollt ad a nőnek, aki észreveszi magán az idő változását, el lehet tüntetni vele a ráncokat, fiatalítani a vonásokat, meg lehet szüntetni az arcpuffadást, de a legnagyobb varázslat benne az, hogy elkezdünk egy intim párbeszédet folytatni az arcunkkal, támogató, szeretet teljes érintéssel közelítünk hozzá. Tudatosítjuk, hogy mi az, ami nem tetszik benne, megtanuljuk, mi miért alakult ki, s mit tehetünk azért – életmódváltással, az arcizmok tudatos használatával, a feszültségek kioldásával –, hogy megváltozzon. Amin pedig nem tudunk változtatni, azt igyekszünk elfogadni.

Mennyi idő alatt lehet megtanulni ezt a módszert, hogy otthon egyedül is képesek legyünk gyakorolni?

Erre is azt tudnám mondani, hogy a mozdulatok elsajátítása úgy működik, mint a jógában az ászanák megtanulása. Emlékszem, amikor elkezdtem jógázni, fogalmam sem volt, hogy mik ezek a furcsa mozdulatok, de egy idő után megtanultam a testem legeldugottabb izmait is tudatosan használni. Megtanultam, hogy mire kell figyelni közben, és egy ponton már azt éreztem, hogy itthon is le tudom vezetni magamnak a jógagyakorlást. A face yogával ugyanez a helyzet. Az online csoportom rendszeres résztvevői például már biztos, hogy sok gyakorlatot elsajátítottak és otthon is tudnak gyakorolni. Tartok workshopokat is, itt egy-egy arcterületben mélyedünk el. A résztvevők utána kártyákon kapják meg a tanult pózokat, amelyek segítségével a workshopon megértett tudást beépíthetik a gyakorlatba. Van olyan tanítványom, aki csak egy workshopon vett részt, de azóta minden nap gyakorol és látványos változásokat lát magán, amiről küld is nekem képeket. Ez a legnagyobb öröm!

Legjobban ezeket a személyes workshopokat és a magánórákat szeretem, ilyenkor jobban látom az egész testet, hozzá tudok érni a tanítványokhoz, ha kell; de online is jól lehet tanítani ezt a módszert, nyaktól felfelé dolgozunk, a képernyőn mindenkit jól látok, a face yogában nem lehet megsérülni, ártani magunknak.

Egy szokás beépüléséhez 21-28 nap szükséges, én a face yogára is egy napi rutinként gondolnék. Azt tudom mondani, hogyha túl vagy az első 21 napodon, amikor rendszeresen gyakoroltál, már biztos megtanultad a te arcodnak jóleső, legfontosabb mozdulatokat és a tartós eredmények is nagyjából ennyi idő után kezdenek látszani.

Ahhoz, hogy elmondhasd magadról, face yogi lettél, minden nap kell gyakorolni?

Azt szoktuk javasolni, igen. Mint egy meditáció, egy légzőgyakorlat vagy bármilyen testmozgás esetében: attól, hogy havonta egyszer gyakorolsz, az nagyon jól fog esni, viszont a hosszú távú élettani, egészségügyi hatások nem indulnak be, az életed nem fog megváltozni tőle. Azért is érdemes minden nap gyakorolni, mert itt az arcizmainkról van szó, amelyeket egyébként minden nap össze-vissza használunk. Meresztjük a szemünket, féloldalasan rágunk, feszítjük az állkapcsunkat, ráncoljuk a szemöldökünket, bőven van mit ellensúlyozni, kilazítani minden nap. Szerencsére a face yogát nagyon könnyű a mindennapokba beépíteni. Nem kell hozzá átöltözni, bemelegíteni. Ha meglátsz egy tükröt, akárhol is vagy, például bemész egy nyilvános vécébe kezet mosni, máris gyorsan megcsinálhatsz egy félperces face yoga gyakorlatot. Én sajnos a tömegközlekedésen is szoktam csinálni, de ahhoz már komolyabb elszántság kell.

Mi a tapasztalatod, meddig tart a „varázslat” a tanítványaidnál? Nálam sokszor előfordult, hogy lelkesen jártam intimtornára vagy autogén tréningre, egy hónapig minden nap csináltam, aztán alábbhagyott a lelkesedés, és idővel feladtam.

Ez nyilván emberfüggő. A rendszeres gyakorlás, mint minden rutin, egy önfegyelmet igénylő, ugyanakkor önfegyelmet fejlesztő tevékenység. Van, aki egyből ráérez, és beleszeret. Akiknek nem jön be, azoknak gyakran nem a face yogával, hanem egy új szokás beépítésével akad nehézségük. A face yogában a gyakorlatok mellé egy elég komoly életmód javallat is jár. Maga Fumiko Takatsu is nagyon sokat beszélt nekünk az egészséges táplálkozásról, szépségápolásról, mit tegyünk azért, hogy ne mérgezzük, ne öregítsük magunkat. Holisztikus módon közelít az egészséghez, szépséghez. Azok, akinek nem megy a mindennapos gyakorlás, elkezdhetnek figyelni például a táplálkozásukra, így tehetik meg az első lépéseket a face yogi lét felé.

Remind

Belőled azért is lett face yoga oktató, hogy minden nap gyakorolj? Hogy ne hagyd abba? 

Engem csak nagyon bosszant, amit a szépségipar és a média tesz a nőkkel, az érésnek induló, kortalan női szépséggel, pedig ahogy idősödik és egyre bölcsebbé válik egy nő, annál izgalmasabb lesz.

Nekem misszióm, hogy segítsek a nőknek élvezni a szépségüket, hogy képesek legyenek beleállni a saját erejükbe, s ne azzal legyenek elfoglalva, hogy minden áron a ráncaikat akarják megszüntetni méregdrága szépészeti beavatkozásokkal, kozmetikumokkal.

A pénzüket és az energiájukat költsék az igazi erejükre, ehhez nyújtok számukra egy hatékony eszközt, amit életük végéig használhatnak, és ami nem kizárólag a szépségről, hanem az egészségről és az önbizalomról, önszeretetről szól.

Egyébként jógázol még?

Persze. Sőt jógaoktatónak is tanulok, egy női fókuszú jógametódust sajátítok el. Észrevettem, hogy elsősorban nők keresnek meg, úgy éreztem, hogy jó lenne nyaktól lefelé is szakértőjének lenni a női egészségnek.

Remind

A színészet ezzel véget ért számodra?

Semmiképpen! Sőt izgalmas szakaszba ér az életemnek az a területe is. A face yoga organikusan, szenvedélyként érkezett az életembe a színészi hivatás mellé. Egyáltalán nem voltam benne biztos, amikor elkezdtem face yoga-oktatónak tanulni, hogy ebből bármi lesz, de szerencsére nagyon érdeklődnek az emberek, úgyhogy örülök. Viszont a színészet megy tovább, ugyanúgy játsszuk a PopUp produkcióval az Egykutya című darabunkat, novemberben készül egy új, női témájú színházi előadás, forgatok a Mi kis falunk sorozatban, nyáron forgattam egy kisfilmet, nemsokára az is kijön. Úgyhogy nem panaszkodom.

Ez a két tevékenység nagyon jól kiegészíti egymást. A színészet felpörget, adrenalint termel, a face yoga lelassít, a mélységek felé visz.

Színészként magamat kell odaadnom, kifelé áramlik az energia, a face yoga oktatásakor másokra figyelek, az ő energiáikkal dolgozom. Sok empátiára van szükség, és azt nagyon élvezem. Nagyon jólesik más nőkkel összehangolódni, legalább olyan jólesik, mint a színpadon vagy filmben játszani. Egyértelműen egy életszakasz-váltásban vagyok most. Eddig mentem a flow-val, érkeztek a felkérések, én pedig csináltam, amit jónak éreztem. Most találtam egy olyan dolgot, amit tényleg a sajátomnak tekintek, ez az én ötletem, az én szerelmem, projektem, és most ebbe máshogy kell beleállni. Nagy kihívás, de nagyon izgalmas kaland.

Kiemelt kép: Sada Domonkos

Fotók: Kőnig Lilla / Lasart Photography, Sada Domonkos, Bolega Niki

Ha tetszett a cikk, ez is tetszeni fog: kattints, és olvasd el, melyek Jordán Adél kedvenc jógapózai!

Tetszett, inspirált? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn