Keresés
Close this search box.

Ki mint veti ágyát… – Milyen testhelyzetben egészséges aludni?

Becsült olvasási idő: 3 perc
Életünk egyharmadát alvással töltjük, de egyáltalán nem mindegy, hogy a testünk milyen pózban pihen. A jól megválasztott pozitúra ugyanis segít megelőzni a ráncokat, a horkolást, a hátfájást és a gyomorégést is. Kautzky-Szemők Adrienn, okleveles természetgyógyász, fitoterapeuta-reflexológus írása.

hirdetés

Mindannyian a magunk bőrén tapasztaljuk, hogy alvásunk mennyisége és minősége meghatározza a napunkat, de akár több napra előre is kihathat fizikai és mentális kondíciónkra. Köztudott, hogy a szervezet számára legfontosabb regenerációs folyamatok alvás közben zajlanak. Az, hogy egy-egy nap milyen lesz az energiaszintünk, a munkateljesítményünk, a figyelmünk és a koncentrálási képességünk, sok mindennek a függvénye, de elsősorban annak, hogy milyen az éjszakai pihenésünk, mennyire mélyen tudtunk éjszaka aludni.

Remind

Mindehhez nem feltétel a minimum 8 óra alvás, sőt valamennyien átéltük már, hogy a megfelelő óraszámot követően is fáradtak és nyúzottak vagyunk másnap.

Sokkal fontosabb az, hogy az alvásunk mély, nyugodt, pihentető legyen és a megfelelő pózban aludjunk. Ha nem így teszünk, sok kellemetlenséggel és egészségügyi panasszal kell számolnunk másnap.

Hanyatt, mint a kisbabák

Az egyik legjobb póz a testünk számára a hanyatt fekvés. Ebben a testhelyzetben a nyakat, a fejet és a gerincet kevés terhelés éri, így képes éjszaka regenerálódni. Mivel ebben a pózban semelyik testrészünket sem terheljük, ez a lehető legjobb pozíció a testünk számára, sőt még a szépségre is kedvező hatással van: arcunk és dekoltázsunk is meghálálja, ha nem gyűrjük össze párnával. Azonban a hanyatt fekvő alvásnál a túl sok párna használata nagy terhet ró a nyakra és légzési nehézségeket is okozhat, sőt a horkolást is felerősítheti!

Emlékeink a magzati korból…

Ez a legmélyebben rögzült pózunk, amiben nagyokat pihentünk, regenerálódtunk valaha ott, ahol melegség és béke vett körül bennünket. Az anyaméhben persze még nem érte semmilyen fizikai presszió vagy gravitációs probléma a testünket, mert édesanyánk gondoskodott rólunk.

Meglepő módon a bal oldalunkon történő fekvéssel kisebb nyomás éri a szívet és így sokkal könnyebben, egyszerűbben képes vért pumpálni az egész szervezetbe.

A jobb oldalon történő alvás nem éppen a legjobb, mivel kiemelkedő szerepe van a refluxbetegség kiváltásában. A gyomorégés – az arra hajlamosoknál – már akár éjszaka, de reggelre feltétlenül jelentkezik, ami pedig rossz hatással van az általános állapotunkra és a munkateljesítményünkre is.

Remind

Hason fekvés – védekező póz

A hason alvás sem a legegészségesebb – a szakemberek szerint ugyanis megterheli a gerincet és a nyakat, mivel „kiegyenesíti” a gerinc természetes görbületét. Ez a póz rossz helyzetbe kényszeríti a fejet, ami másnap nyakfájdalmat okozhat.

Párnákkal a fejünk alatt kényelmes lehet aludni, de ez sem a gerincnek, sem a fejnek, sem pedig a nyak izmainak nem kedvez. Ez ugyanis egy rendellenes póz, emiatt a nyak és a hát izmai befeszülnek, ami végtag- és izomfájdalmat okozhat. Ha mégis hason tudunk a legjobban aludni, próbáljunk meg a csípőnk alá is tenni egy párnát, hogy javítsuk a gerincünk tartását. Előnyös lehet viszont, ha horkolásra vagy alvási apnoéra hajlamos valaki.

A jó éjszakai alvás rendkívül fontos. Fejleszti a memóriát, csökkenti a szervezetben a gyulladási szintet, növeli a kreativitást, segítséget nyújt a fogyásban, illetve csökkenti a stressz és a depresszió kialakulásának a kockázatát is. Életünk egyharmadát alvással töltjük: tegyük ezt is tudatosan!

Tetszett, inspirált? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn