Keresés
Close this search box.

Ellazul a test és nyugodt az elme

Becsült olvasási idő: 2 perc
A meditáció nem csupán spirituális gyakorlat, amely segít az ellazulásban, hanem egy olyan módszer, amely az egész szervezetünkre pozitív hatással van. Sok fajtáját gyakorolják világszerte.

 

Szerző: Gurics Krisztina

hirdetés

Remind
Forrás: Unsplash

A hagyományos meditációs gyakorlatok közül a mindfulness típusú technikák nagy népszerűségre tettek szert az utóbbi évtizedekben. Az éber figyelmen alapuló stresszcsökkentés (MBSR) módszere már az egészségügyben is elfogadottá vált, és javasolt módszer a különböző fizikális betegségben szenvedők számára.

A mindfulness szót magyarul sokféleképpen használják, leggyakrabban tudatosságként, tudatos jelenlétként vagy éber figyelemként hivatkoznak rá. Röviden összefoglalva a mindfulness az ítélkezésmentes figyelem és tudatosság fenntartásáról szól a jelen pillanatban. Mit is jelent ez? Hogy ami éppen történik, amit érzékszerveinken keresztül érzékelünk – akár a külvilágban, akár testi érzetekként –, igyekszünk pusztán megtapasztalni, anélkül, hogy közben bármilyen módon értékelnénk. Nem fűzünk hozzá kommentárt sem hangot adva, sem pedig magunkban. Ha pedig megjelenik egy ítélkező gondolat, megpróbáljuk elengedni, és újra visszatérni az itt és mostba.   

Fazekas Gábor, meditációoktató, mindfulnesstanár, a Magyar Mindfulness és Kontemplatív Egyesület elnöke most az éber figyelmen alapuló stresszcsökkentés (MBSR) módszerét mutatja be nekünk.

8 hét, és életünk gyökeresen megváltozhat

A tanfolyamok nyolchetesek, mert egy új szokást beépíteni az életünkbe nem megy egyik napról a másikra. A módszer gyakorlatalapú, amivel azt segítjük, hogy a meditáció egyfajta szokássá, rutinná válhasson, amit a résztvevők így be tudnak építeni az életükbe. Hetente egyszer a résztvevők egyszerű, formális meditációkat gyakorolnak. A fekvő helyzetben végzett testtudatosság-gyakorlatok mellett egyszerű jógagyakorlatokat, ülő, illetve sétáló meditációt is tanulnak, melyek után megosztják egymással tapasztalataikat. A gyakorlatok között vannak rövid, 10-15 perces és hosszabb, 30-40 perces meditációk is.

Az otthoni gyakorlást házi feladatok és hanganyag segíti, melyeket szintén megbeszélnek a soron következő alkalmakon. Ezeknek a beszélgetéseknek a célja az élmények megosztása mellett az esetleges kihívások áthidalása, illetve az aktuális életesemények tudatosítása.    

„A program elvégzése után az új szokások beépítésével együtt egy új szemlélet, mentalitás is a résztvevők mindennapjainak részévé válik” – mondja Fazekas Gábor.

Bár a tanfolyamon a napi 30-40 perc otthoni gyakorlás az ajánlás, és vannak, akik ezt tudják később is tartani (sőt akad olyan is, aki napi egy órát is gyakorol), a sűrű mindennapokban általában a formális fekvő/ülő meditációk helyett a tudatos séta vagy a szemlélődés a természetben (a felhők, fák megfigyelése) lesz a mindennapi gyakorlás része. Vannak, akiknek a tusolás vagy egy forró fürdő meditatív élményként való megélése ad a formális meditációhoz nagyon hasonló élményt, ami végeredményben ugyanazt a szellemi, érzelmi és fizikai nyugalmat képes nyújtani.

Az MBSR program megtanít arra, hogy ne csak a fejünkben éljünk, hanem teljes jelenléttel, meditatív odafigyeléssel tudjunk benne lenni a tevékenységeinkben, emberi kapcsolódásainkban. Segít kiszűrni, kikapcsolni a külvilág és az elménk zakatolását, biztosítva ezáltal testünk és agyunk nyugalmi állapotát, ami elengedhetetlen a regenerálódási folyamatokhoz.

Már a tanfolyam alatt is érzékelhető, hogy javul a koncentrációs képesség, a figyelmi kapacitás, a résztvevők érzelmileg stabilabbá válnak. Erősödik az empátiás készség másokkal és önmagunkkal szemben is, ami önértékelésünknek és emberi kapcsolatainknak egyaránt kedvez. Könnyebben túljutunk a stresszes helyzeteken, a fizikai és lelki fájdalmakon, jobban kezeljük egészségi problémáinkat, és tudatosabban tudunk változtatni visszatérő negatív gondolatainkon és érzelmeinken, káros szokásainkon.

MBSR tanfolyamok: mbsr.hu

Ha még többet szeretnél olvasni a meditáció jótékony hatásáról, lapozd fel a Remind Bookazine első számát!

Tetszett, inspirált? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn