Keresés
Close this search box.

Hagyd magad mögött a rohanó hétköznapokat –Próbáld ki az erdőfürdőt

Becsült olvasási idő: 4 perc
Bár az erdőfürdő – vagy ahogy világszerte ismerik, a shinrin-yoku – az ember azon az ősi, ösztönös viselkedésén alapul, amellyel újra és újra visszatér a természethez, mégis új területnek számít. Vermes Nikolett írása.
erdofurdo

hirdetés

A közel negyven éves múltra visszatekintő módszer népszerűsége folyamatosan növekszik, mára Magyarországon több mint 50 vezetővel erdőfürdőzhetünk. De miben más az erdőben ilyenformán eltöltött idő, mint a túrázás vagy a kirándulás? Hogyan befolyásolja jóllétünket az erdő? És mikor és hol tartanak erdőfürdőt a közelünkben? Többek között ezekre a kérdésekre kerestünk válaszokat.

Erdőfürdővel lelassulni

Ahogy a közelgő erdőfürdő események között kutattam, megörültem, milyen sok program közül válogathatok. Május első hetében szinte minden napra jut egy erdőfürdő. Majd ránéztem a naptárra, és csalódottan láttam, hogy hiszen május felénél járunk, mi több, napok múlva itt a június. Hogy nem vettem észre, mennyire elszaladt az idő? Hiszen én magam is szaladok vele, minden nap egy merő rohanás, és tudom, ezzel nem vagyok egyedül.

Sietve kerestem új erdőfürdő programokat, és legnagyobb örömömre a pünkösdi hosszú hétvégére is találtam jó párat, de nem hagyott nyugodni a tudat, hogy annyira belefeledkeztem a mindennapos rohanásba, hogy észrevétlenül hagytam elmúlni május elejét, és még ki tudja, mennyi hetet vagy hónapot. Itt az ideje a lelassulásnak, amihez reményeim szerint az erdőfürdő segíthet hozzá. Amikor felkeresem Györffy Éva erdőfürdő-vezetőt és erdőterápiás szakembert, a beszélgetés elején rögtön megjegyzi, pontosan ezért jönnek hozzá az emberek. Mint mondja, ez egy egészen új terület, még csak kevesek ismerik, akik viszont egyszer kipróbálják, utána máshogy gondolnak a természetre.

Györffy Éva az egyik első képzett erdőfürdő-vezetőként öt éve kezdett el dolgozni Magyarországon, magyar nyelvű képzést pedig három éve szerveztek először Sztankó Katával, noha maga az erdőfürdő kifejezés a nyolcvanas években kezdett elterjedni Japánban, ahol valóságos mozgalommá vált. 

erdofurdo

A természet igaz arca

„Az erdőfürdő célja, hogy visszatérjünk és újrakapcsolódjunk a természettel” – kezdi a szakavatott vezető. De vajon miben más mindez, mint egy erdei túra? „A túrázás jobban hasonlít a mindennapos közlekedésre, amit a városban teszünk, hiszen mindkettőnek ugyanaz a célja: szeretnénk eljutni egyik pontból a másikba. Még a forma is hasonló, mert ugyanazt csináljuk a nyüzsgő utcán, mint az erdőben: megyünk a kitűzött irányba, kikerülve a többi élőlényt, mint tereptárgyakat, és ha meglátunk valamit, ami felkelti a figyelmüket, akkor egy pillanatra megbámuljuk, majd tovább megyünk.

Ezzel szemben az erdőfürdő nem a haladásról szól, hanem a találkozásról, együttlétről.

A túrázás alatt egymással beszélgetünk, de erdőfürdőzés közben csendben vagyunk, és az is előfordulhat, hogy még ötszáz métert sem teszünk meg. Helyette újra kapcsolatba lépünk a természettel. „Az erdőfürdő lehet gyógyító, hordoz mindfullness elemeket, egy kicsit önismeret, és jobban érezzük magunkat tőle a bőrünkben pontosan azáltal, hogy újra kapcsolatba lépünk a teremtett világgal. Egy alkalom két-három óra, és minden esetben teljesen más élményt kínál, hiszen az erdővel együtt mi magunk is folyamatosan változunk. Mindig másvalaki kerül a fókusz középpontjába. Lehet, hogy egyszer a színes virágok, máskor a zöld lombkoronák, megint máskor az állatvilág, miközben egészen közelről megismerjük a természetet.

Amikor egy kisgyerek meglát egy virágot, azonnal odamegy és megszagolja. Ezzel szemben a felnőtt mit csinál? Elhalad mellette, legfeljebb megjegyzi, hogy milyen szép. Az erdőfürdő alatt viszont közel mehetünk más élőlényekhez , megszagoljuk, megérintjük őket, vagyis egyszerre több érzékszervünkkel is kapcsolódunk a természethez, megvizsgáljuk, vajon milyen az életük, hogy érzik magukat” – magyarázza az erdőfürdő-vezető, majd rögtön hozzáteszi, hogy a fák által termelt illatanyagok stresszoldó és immunerősítő hatásúak, és a természet elemeinek megismerése segíthet, hogy úgymond „megfürödjünk”, szellemileg és lelkileg megtisztuljunk, végső soron pedig megkönnyebbülve mondjuk: jobban vagyok. 

Remind

Irány az erdő!

Az erdőfürdő nyugtató hatásának köszönhetően egyre népszerűbb, és a vezetett erdőfürdők száma is folyamatosan emelkedik, azonban Györffy Évi figyelmeztet minket, hogy ezzel együtt a kalózok száma is nő. A képzett erdőfürdő-vezetőket a Magyar Erdőfürdő és Erdőterápia Társaságon keresztül találhatjuk meg, és létezik egy térkép is a Györffy Éviék által indított képzések honlapján, ahol a hozzánk legközelebb eső erdőfürdő-vezetőt kiválaszthatjuk.

Györffy Évi legkorábban júniusban vezet csoportos fürdőzést, azonban szakképzett kollégái között többen is kínálnak májusi eseményeket. Még válogathatunk is a Palotai sziget ártéri erdő, a Budakeszi Arborétum, a Visegrádi hegység, a Normafa, Gödöllő, Pilis, Fót vagy akár a Mecsek között. Ma mintegy ötvenkét vezető működik Magyarországon, akiknek a neve garanciát jelent, és akik saját néven hirdetik a közelgő eseményeket, legyen szó a közelgő hosszú hétvégéről vagy bármelyik másik hétvégéről. A legtöbb esetben előzetes bejelentkezés esetén kérhetünk egyéni, családos vagy más egyéb csoportos vezetést is, annyi biztos, hogy egy nagy erdőfürdő mindannyiunkra ráfér.

Legkorábban a Balatonon, egészen pontosan Balatonfüreden kínálnak erdőfürdő programot a
pünkösdi hosszúhétvégére. Aki pedig nem jutna el a közelgő balatoni erdőfürdőre, május
végén kipróbálhatja a Belső erdő élmény néven szervezett esztergomi erdőfürdőt, amelyre a
Duna-parton kerül sor. Ezt követően Látod-e a fától az erdőt? címen lesz elérhető egy kora
délelőtti erdőfürdő a Szombathely közelében lévő Bozsók településen. Míg a nyár
beköszöntével a magával ragadó Noszvajon is megtapasztalhatod, hogy milyen az erdőfürdő
élmény. Nem számít, hol és mikor, az erdőfürdő minden esetben tiszta levegőben, zöld
környezetben vár minket. Ha jól esne néhány órára megfeledkezni a városi zajról és letenni a
mindennapokban cipelt terheket, az erdő mindig nyitva áll.

Kiemelt kép: Pexels / Yaroslav Shuraev, további fotók: Runyai Gábor

Ha tetszett a cikk, ez is tetszeni fog: így töltsd el a hosszú hétvégét a Tisza-tó körül!

Tetszett, inspirált? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn