Keresés
Close this search box.

Anya leszek, semmi pánik! – A fenntartható csecsemőgondozás egyszerűbb, mint hinnéd

Becsült olvasási idő: 5 perc
Lehetünk-e tudatosak az anyává válás időszaka alatt, és legyőzhetjük-e az anyaságról kialakult prekoncepciókat? Rovatunkban kolléganőnk, Tóth-Iványi Petra saját tapasztalatai alapján keresi a választ.

hirdetés

Tizenkilenc évesen Julia Roberts hangján szólt hozzám az anyatermészet. „Hogyan élitek mindennapjaitokat, vagy tekintettel vagytok-e rám, nem igazán számít nekem. Így vagy úgy, cselekedeteitek saját sorsotokat határozza meg, nem az enyémet… A Természetnek nincs szüksége az emberekre. Az embereknek van szükségük a Természetre.”

Nyugalom, nem bolondultam meg. Egy videókampány sorozat talált rám és nyomta meg bennem a tenni akarás gombját. Mindig is imádtam a természetet és az állatokat, de ekkor határoztam el magamat úgy igazán amellett, hogy amit lehet, megteszem a megóvása érdekében. Ezzel egy időben repültem ki a szülői házból, ami szintén segítette törekvésemet, hiszen az új albérletemben én hoztam a szabályokat. Akkoriban a műanyagmentes júliussal kezdtem. Beszereztem a kötelező vászonzsákokat, kigyűjtöttem a csomagolásmentes boltokat, igyekeztem kizárólag hazai termékeket vásárolni. Emlékszem, abban az évben a karácsonyi ajándékok tekintetében is megjelent új szenvedélyem. Minden női rokon és barát általam horgolt sminkeltávolító korongot kapott, saját készítésű lemosóval. 

Teltek, múltak az évek. A vászonzsákok, kulacsok velem maradtak, továbbra is előnyben részesítettem a magyar termékeket és figyelemmel követtem, támogattam a civil szervezetek munkáját, viszont a lelkesedésem az új fenntarthatóbb szokások kialakítására alább hagyott. 

Aztán kiderült, hogy babát várunk, és új erőre kaptam. 

Ha kisbabákra gondolunk, agyunk azonnal mellé társítja a pelenka hegyeket, a műanyag csörgőket, játékokat és a rengeteg ruhát, amit jó esetben egy hónapig használ a gyerek. Azonnal bekapcsolt a fejemben a vészvillogó. Ez rengeteg szemét! Óriási terhelés a környezetre nézve. Van más alternatíva? Lehet fenntarthatóbban csecsemőt gondozni? A válaszom röviden: Lehet és érdemes! Hiszen mi adhat nagyobb motivációt bolygónk megóvására, mint a következő generáció? 

Ruházat és textíliák

Rendkívül szerencsés helyzetben vagyunk, hiszen családi és baráti körben már sokan többgyerekes édesanyák, akik amint megtudták a jó hírt, azonnal felajánlották a szekrényükben félretett, kinőtt, többségében érintetlen ruhakészletet. Persze tudom, hogy nem mindenkinek van a környezetében nagyobb gyerek, és sokan viszolyognak a használt ruháktól. (Én harmadik gyerek vagyok, így hozzászoktam, hogy nem én hordom elsőként a ruháimat.)

Ebben az esetben is léteznek fenntarthatóbb lehetőségek. Vásárlás során részesíts előnyben hazai gyártókat. Nézz körül turkálókban vagy a most fénykorát élő Vinteden. Rengeteg címkés, egyszer sem használt darabot lehet kifogni. Vásárolj fenntartható és környezetbarát anyagokból készült ruhákat, például organikus pamutot. A már kinőtt ruhákat pedig végül te is add tovább, értékesítsd, hogy a körforgás folytatódjon. 

Tisztítószerek, mosás, takarítás

A bevezetőben említett időszakban környezetvédelmi lázamban a tisztítószerek lecserélésébe is belekezdtem, de csak a boltban beszerezhető verziókig jutottam. A kisbabám bőrének megóvása érdekében azonban újragondoltam ezt a témakört is. Mindenre találtam természetes összetevőkből, otthon elkészíthető alternatívát. 

Kedvenc vízkőoldóm:

Fél liter vízhez adj 2 evőkanál citromsavat, töltsd szórófejes palackba, fújd le a vízköves felületet, csempét, kádat, zuhanyzót, csapokat, hagyd hatni rövid ideig, majd szivaccsal és vízzel töröld át, mosd le alaposan. Nemcsak a vízkövet, hanem a szappanlerakódást is eltávolítja.

A feketeszappanos víz bababarát általános tisztítószer mégis feloldja a makacs, zsíros szennyeződéseket is. Mivel nem tartalmaz semmilyen maró anyagot, használatakor nincs szükség kesztyűre, ezért a későbbiekben a kisfiammal közös takarításkor is alkalmazhatjuk. 

Fekete szappanos víz:

500 ml meleg vízhez adj 2 evőkanál fekete szappan koncentrátumot. Tegyél bele pár csepp citrom- vagy teafaolajat, és keverd össze. Töltsd szórófejes palackba, és szöszmentes ruhával tisztítsd meg a felületet. 

Kump Edinát, a Körforrás (egykori nevén hulladékmentes.hu) webshop alapítóját régóta követem, és nála találtam meg a leghatékonyabb házi készítésű folyékony mosószer receptjét. Ezekben a tisztítószerekben a legjobb, hogy amellett, hogy környezetkímélőek, rendkívül pénztárcabarát megoldást nyújtanak. Egy liter folyékony mosószer például 123 Ft-ra jön ki. 

Álmomban sem gondoltam, hogy végül az egész családot, távolabbi rokonságot és néhány barátnőmet is „megfertőzöm” a csináld magad tisztítószer projektemmel. 

Remind

Mosható pelenkázás

Az eldobható pelenkák komoly terhet jelentenek a környezetre nézve. Az átlagosan 2,5-3 évig tartó pelenkahasználat során egyetlen gyerek akár 5000 darab pelenkát is elhasználhat, így kb. 1,5-2 tonna veszélyes hulladékot termel. A használt pelenkák az óceánokat, a parkokat és a szemétlerakókat egyaránt terhelik, hiszen lebomlásukhoz optimista becslések szerint is 500 év kell. Ráadásul előállításuk során nagy mennyiségű vizet használnak fel, tovább növelve azok ökológiai lábnyomát.   

Ezen számok hallatán egyből alternatíva után kutattam. Nem kellett sokáig keresnem, és rátaláltam a „mosizásra” – mosható pelenkázásra. Megkönnyebbülve olvastam, hogy ma már nem muszáj a nagyanyáink korából maradt tetra pelenkákat hajtogatni (bár van, aki erre esküszik). Rengeteg olyan megoldás létezik, ami megkönnyíti a mai anyukák dolgát, ami nem egészségkárosító, nem környezetszennyező, sőt még a pénztárcákat is kíméljük vele. A kialakítások között mindenki megtalálja az életstílusához leginkább passzolót.

Ha érdekel a téma, ajánlom figyelmedbe a TEMITI ingyenes emailes tanfolyamát, illetve a zöldövezet társulás nagyon informatív összefoglalóját, melyben azt is megtudhatod mennyit spórolhatsz a mosizással.

Remind

EC – Elimination Communication, avagy természetes csecsemőhigiénia

Ha az előző pontnál, felhúztad a szemöldöködet, hogy „Jó-jó, de ki akar ennyit mosni?!” akkor olvass tovább, mert bennem is felmerült ez az aggály. Ugyanis tudni kell rólam, hogy utálok mosni! Sok mosis praktikát lehet olvasni a mosások számának csökkentéséről, és a megfelelő pelenkakészlettel tényleg könnyebb dolga van az embernek, mégis rögtön felcsillant a szemem, amikor meghallottam a következő kiegészítő lehetőséget.

Az EC, angolul elimination communication (nyers fordításban ürítéses kommunikáció), magyarul természetes csecsemőhigiénia, ami egy olyan babagondozási módszer, mely során a szülők figyelik a csecsemő ürítési jelzéseit, majd ezekre reagálva felajánlják számára a bilit, vécét, mosdókagylót, satöbbit. A babát ilyenkor egy olyan kényelmes pózban tartjuk, melyben lehetővé válik a higiénikus ürítés. A testét biztonságosan megtámasztjuk, és esetleges kísérő hangjelzést adunk ki, mely segítségével rövid időn belül megtanulja, hogy ez egy lehetőség, amellyel élhet, ha szüksége van rá. A módszer alkalmazásával a piros popsi és a húgyúti fertőzések is elkerülhetők, hiszen a baba bőre így egyáltalán nem vagy jóval kevesebbszer érintkezik az ürülékével.

Remind

A kisfiammal két hetes kora óta gyakoroljuk ezt a módszert. A kakik 95%-a a kezdetektől a bilibe megy. Persze pisis pelenka még előfordul. Hálás vagyok, hogy rátaláltam erre, hiszen mindamellett, hogy az EC a mosható pelenkázással kiegészítve a legkörnyezetbarátabb és legolcsóbb pelenkázási mód, egy plusz kapcsolódási pont a kisbabámmal. Ha érdekel a módszer és tudni akarod, hogyan érdemes nekivágni, az Anya leszek, semmi pánik! következő részben írok róla bővebben. 

Végezetül fontosnak tartom megjegyezni, hogy a fenntartható csecsemőgondozás nem csupán a fent említett négy pontból áll, az élet minden területét érinti. Az alapvető elv az, hogy apró környezettudatos döntéseket hozzunk a mindennapi tevékenységeink során, amelyek hozzájárulnak a környezeti terhelés csökkentéséhez. Lehet visszalépni, besokkalni, szünetelni? Persze! Mi is használunk néha eldobható pelenkát. Minden kis lépés számít, hiszen a tudatos döntésekkel pozitív hatást gyakorolhatsz a környezetedre is. Bízom benne, hogy ezek a tippek és javaslatok segítenek a karbonlábnyomod csökkentésében és a fenntarthatóbb csecsemőgondozásban.

Fotók: Pexels, Canva

Ha tetszett a cikk, kattints, és olvasd el az Anya leszek, semmi pánik! című rovatunk előző részét is, amiben eláruljuk, hogyan vásárolhatsz babád számára takarékosan.

Tetszett, inspirált? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn