Keresés
Close this search box.

5 tipp, hogy fenntarthatóbb legyen a fürdőszobád

Becsült olvasási idő: 3 perc
A fenntarthatóságnak mindenhol helye van, még a fürdőszoba falai között is. Balogh Edina írása.

hirdetés

Nem is gondolnánk, hogy a napi tisztálkodási rutinnal mennyi felesleges szemetet termelünk vagy éppen szennyezzük a vizet. Adunk pár tippet, hogy könnyebb legyen mindezen változtatni.

1. Környezetbarát fogmosás

Egy fogkefét átlagosan 2-3 hónapig célszerű használni, így egy év során körülbelül hat darabot használ el egy ember. Mivel a fogkefék többsége műanyagból készül ez sok hulladékot is jelent, melyet nem igen lehet recitalizálni. A másik probléma a műanyag fogkefével, hogy használat közben, az ínyhez dörzsölve apró műanyag darabok válnak le róla, melyek aztán a vízbe kerülnek és ott is maradnak. Megoldásként jók lehetnek a bambusz fogkefék, amelyeknek nemcsak a fogantyúja, de a sörtéi is bambuszviszkózból készülnek. Nem árt figyelni a fogkrémre is, mivel ezek közül is sok tartalmaz mikroműanyagokat, főként az apró szemcsékkel vagy csillámokkal dúsítottak.

Remind

2. Felejtsd el az eldobható vattakorongot!

Arctisztításnál, a smink eltávolításakor extrém mennyiségű hulladék keletkezhet. Naponta átlagosan 3-4 vattakorong kerülhet így a szemetesbe, ami éves szinten több kiló is lehet. Ezt elkerülendő válaszd inkább a többször használatos sminkeltávolító párnákat. Ezek a kis korongok biopamutból vagy bambuszból készülnek, ugyanolyan puhák és nedvszívóak, mint a vattapamacsok, mindemellett könnyen moshatóak, akár mosógépben is. Ma már számos drogériában és online is meg tudod vásárolni őket.

3. Kevesebb flakon

Manapság már számos cég azzal érvel, hogy flakonjaikat bizonyos százalékban újrahasznosítja és ezt fel is tüntetik a címkéken. Ez valamennyire megnyugtathatja a lelkiismeretünket, de nem megoldás arra, hogy kevesebb műanyag legyen használatban. Ennek kiküszöbölésére az utántöltők használata és vásárlása ajánlott. Sajnos hazánkban még kevés helyen elérhető ez a megoldás, de a The Body Shop üzletekben már jól működik ez a modell, illetve jó megoldás lehet, ha csomagolásmentes, szilárd tusfürdőt, sampont, kondicionálót választunk, például a Lush kínálatából.

4. Kis és nagy dolgok

Egy felmérés szerint évente körülbelül 18 kiló vécépapírt használunk el. Ehhez borzasztó mennyiségű fát kell kivágni, ráadásul az öblítést követően ezek a kémiai eljárásokkal készült papírok aztán a csatornába kerülnek és nem bomlanak le teljesen. Az újrahasznosított vécépapíroknak viszont sokkal kisebb a környezeti lábnyoma. A Greenpeace szerint akár 60 százalékkal kevesebb energiára és 70 százalékkal kevesebb vízre van szükség az előállításukhoz. Ezenfelül még az a szén-dioxid-kibocsátás is megtakarítható, amely a kivágott fa szállítása közben keletkezik.

Remind

5. Havi higiénia

Minden menstruáló nőnek körülbelül 10000- 12000 darab tamponra lenne szüksége élete során. A legtöbb tampon és betét viszont nemcsak szemetet jelent, de az egészségünkre is káros lehet, mivel ezek a terméke egyáltalán nem tartalmaznak természetes anyagokat. Szerencsére az elmúlt években számtalan olyan megoldás született, mely mindkét problémát orvosolja. A menstruációs kelyhek vagy menstruációs bugyik már egyre népszerűbbek, de aki idegenkedik ezektől a megoldásoktól, az használhat biopamutból készült betétet, vagy organikus tampont.

Tetszett, inspirált? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn