Keresés
Close this search box.

Fenntartható mobiltelefon márka venné fel a harcot 50 millió tonna elektronikai hulladékkal

Becsült olvasási idő: 3 perc
Az elektronikai hulladékoknak üzen hadat a Fairphone cég telefonja – egyelőre kétes, mekkora sikerrel. Szalóky Bálint írása.

hirdetés

Nem volt annyira régen, amikor a számítógépek – még a notebookok is – úgy működtek, hogy cserélhettünk bennük legalább olyan alapvető komponenseket, mint a memória és a tárhely. Lehetőség volt olyan bővítésekre, mint például a wifi kártya, vagy a cd/dvd meghajtó helyére berakott második háttértároló. Ezekkel megnyújthattuk az egyes eszközök használhatósági idejét, mielőtt végleg megváltunk volna tőlük, és átadták volna a helyüket a következő generációnak. Ahogy azonban az eszközök egyre fejlődtek, az olyan előnyök, mint hogy például kisebbek és könnyebbek lettek, áldozatokat követeltek. Ma már az akkumulátorcsere is komolyabb műveletet igényel a szimpla „lepattint, behelyez és visszapattint” megoldás helyett, az összes többi komponens pedig annyira kicsire zsugorodott, hogy mind integrálódott – azaz esélyünk sincs arra, hogy például a memóriaméretet utólagosan megnöveljük.

Remind

Kütyük a kukában

Még a számítógépeknél is nagyobb iramban fejlődnek az egyfajta mini-számítógépként működő okostelefonok, ráadásul ezeket sokkal gyorsabban cseréljük – nem csoda, hogy ennek eredményeként éves szinten ötvenmillió tonna elektronikai hulladékot termelünk, és a helyzet egyre csak romlik, 2050-re eléri a 120 millió tonnát. Mostanra legalább elkezdtek kidolgozni különféle metódusokat arra, hogy a szemét az egyes elemeit hogyan hasznosítsák újra, például azzal, hogy visszanyerik a bennük lévő nemesfémeket, ám a lehető legjobbat továbbra is azzal tesszük a környezetnek, ha minél inkább megnyújtjuk az eszközök élettartamát.

Fairphone, a csodatelefon

Pontosan erre a problémára kínál megoldást a Fairphone: az eszközben nyolc komponenst cserélhetünk házilag, mindössze egy csavarhúzó segítségével. A holland cég nem ígér kevesebbet, minthogy a világ legfenntarthatóbb mobiltelefonját árulja, amit megfejelnek öt év garanciával. A honlapjukról ezeket a komponenseket meg is rendelhetjük, így ha rendelkezünk némi affinitással, röpke negyed óra alatt új kijelzőt vagy kamerát helyezhetünk be. Ráadásul a tíz éve piacon lévő gyártó azt ígéri, szoftveres támogatás terén sem hagyja cserben a vásárlókat: csúcsmobiljukra, a Fairphone 5-re 2031-ig ígérik, hogy folyamatosan fejlesztenek, és a mostani Android 13 rendszer mellett legalább a következő öt verziót elkészítik. Mindezt úgy tudják megtenni, hogy eleve olyan chipsetet raktak a készülékbe, amire a gyártó hosszú távú felhasználhatóságot ígér.

Figyelembe véve, hogy 2022-ben 5,3 milliárd mobiltelefon végezte a szemétben, illetve, hogy az Egyesült Államokban az emberek másfél évente cserélik a készülékeiket, a Fairphone ígérete olyan vállalás, amire nagy szükség lenne, viszont nem egyetlen cégtől, hanem alapvetően iparági szinten.

Ennek a flexibilitásnak ráadásul jelenleg elég borsós ára van: a csúcskészülék 700 euróba kerül. Valamivel olcsóbb modell a Fairphone 4, ugyancsak öt év garanciával, viszont mindössze 2026-ig vállalt szoftvertámogatással – 529 eurós árával jelenleg ez már kevésé hat kecsegtetőnek.

A mobiltelefonok jövője

A fentiek alapján a Fairphone bár mindenképp ígéretes, de sajnos sok más gyártóhoz és területhez hasonlóan azt az üzenetet közvetíti, hogy a fenntarthatóság egy gazdagabb (éppen ezért szűkebb) réteg hóbortja. A nagy áttörést a területen az hozhatná el, ha az iparági standardok mozdulnának el ebbe az irányba, de amíg a gyártók erre nincsenek valamilyen formában – például szabályozásokkal – rákényszerítve, addig az ő érdekükben az fog állni, hogy minél több készüléket adjanak el.

A többi gyártó beszállása nélkül pedig az sem várható, hogy a Fairphone árai csökkennének, hiszen jelenleg szinte mindenben egyedi megoldásokat és eszközöket kell használniuk ahelyett, hogy rendkívül nagy tételben elérhető (ezáltal olcsóbb) komponenseket raknának a telefonokba. És végül, hogy a kijózanító arányokat lássuk: míg a Fairphone készülékekből az indulás óta 550 ezer darab fogyott, addig egyetlen évben, 2022-ben az iPhone-okból 232 millió.

Fotók: Pexels

Ha tetszett a cikk, ez is tetszeni fog: kattints, és olvasd el, hogyan készülhet számítógépből ékszer!

Tetszett, inspirált? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn