Keresés
Close this search box.

Legyünk tudatosak egész évben bőrünk védelme érdekében – 5 tévhit a fényvédelemmel kapcsolatban

Becsült olvasási idő: 5 perc
Ugyan az utóbbi években a fényvédelem egyre hangsúlyosabb szerepet kapott a bőrápolás tekintetében, még mindig sok tévhit él a fejekben. Ezeket most a Bioderma bőrgyógyász szakértője oszlatja el.

hirdetés

Az talán már senki számára sem újdonság, hogy milyen következményekkel járhat, ha megfelelő óvintézkedések nélkül veszünk napfürdőt egy verőfényes nyári napon, azzal azonban már sokkal kevesebben vannak tisztában, hogy a bőrünk valójában egész évben ki van téve az UV-sugarak káros hatásainak. Szerencsére az elmúlt években egyre inkább nőtt azoknak a száma, akik tudják, hogy a fényvédelem a bőrápolás egyik sarokköve. Persze korántsem mindegy, hogy mikor, hol, milyen gyakorisággal vagy éppen mit használunk a bőrünk védelme érdekében. Az ezzel kapcsolatos tévhiteket a Bioderma szakértője, dr. Kádas Martina bőrgyógyász oszlatja el.

1. „Csak a nyári hónapokban van szükség fényvédelemre”

A fenti állítás az egyik leggyakoribb tévhit a fényvédelemmel kapcsolatban. Mivel az UV-sugarak az év minden napján jelen vannak – süssön a nap vagy essen az eső –, a fényvédők alkalmazása minden évszakban elengedhetetlen.

„Az UV-sugarak még borús időben is képesek átszűrődni a felhőkön, így a megfelelő fényvédelem hiányában káros hatásaik ugyanúgy érvényesülhetnek, mint napos időben” – mondja dr. Kádas Martina. „A hidegebb évszakokban az UVB-sugárzás valóban kevesebb, de a legalább ugyanannyira káros UV-A sugárzás télen-nyáron hasonlóan jelen van.”

Hozzáteszi a fényvédelem kiemelt figyelmet érdemel a téli hónapokban is főként abban az esetben, ha téli sportokat űzünk, hiszen a hóról visszaverődő UV-sugaraknak fokozottan ki van téve a bőrünk. Ebben az esetben védjük a bőrünket fényvédők alkalmazásával, ruhával, illetve szemüveggel.

2. „Csak abban az esetben kell fényvédőt használnunk, ha a szabad ég alatt időzünk”

Ugyan a szabadban töltött idő során kiemelten fontos, hogy odafigyeljünk a megfelelő fényvédelemre, tévedés azt hinnünk, hogy nem kell gondolnunk rá, ha csak a munkahelyünkre vagy iskolába indulunk reggel, esetleg kiugrunk a boltba – hiszen a bőrünket bár rövidebb ideig, de ilyenkor is érik napsugarak.

„A másik kérdéskör, amire sokan nem gondolnak, hogy az ablaküvegen keresztül is átszűrődhetnek az UV-sugarak (az üveg csak az UVB-sugarakat képes kiszűrni), így akár autóvezetéskor vagy az irodai munkavégzés során is kiemelten fontos a megfelelő nappali fényvédő használata” – hívja fel a figyelmez a szakértő.

Fontos tehát, hogy minden nap használjunk fényvédő készítményt arcukra, nyakunkra, dekoltázsunkra és kézfejünkre.

Remind

3. „Mindegy, milyen fényvédő terméket használunk”

Fényvédő és fényvédő között is van különbség. Alapvetően két nagy típusukat különböztetjük meg: kémiai szűrőket és fizikai szűrőket tartalmazó. A kémiai fényvédők a használatot követően elnyelik, míg a fizikai fényvédők – mintegy tükörként visszaverik az UV-sugarakat.

„A fizikai fényvédők kevésbé irritálják a bőrt, ezért ezt érzékenyebb bőrű egyéneknek és csecsemőknek ajánljuk inkább” – magyarázza dr. Kádas Martina. „A fizikai fényvédők azonban egy fehér árnyalatú réteget hagyhatnak maguk után a bőrön – hiszen nem szívódnak be –, ezért nem mindenki szereti az állagukat.” A szakértő ezért felhívja a figyelmet arra, hogy a fényvédő választásánál érdemes szem előtt tartanunk, hogy milyen bőrtípuson szeretnénk alkalmazni.

4. „Nyáron elegendő a fényvédők napi egyszeri használata”

A többségünk biztosan esett már abba a hibába, hogy bár reggel alaposan bekente magát az általa használt fényvédővel, estére tetőtől talpig leégett. Mi sem bizonyítja jobban, hogy az intenzív napsütésben elengedhetetlen a fényvédők napi többszöri használata. Dr. Kádas Martina szerint alkalmazásukat kétóránként szükséges megismételni, amennyiben pedig lemosnánk magunkról a vízben töltött idő közben, fontos a még gyakoribb használatuk.

A fényvédőt félórával azelőtt kenjük fel, hogy kimennénk a napra, figyelmeztet a szakértő. „Továbbá oda kell figyelnünk a fényvédő mennyiségére, ennek egyenletes elosztására is. Az egész test tökéletes védelméhez körülbelül egy feles pohárnyi mennyiségre, az arc védelméhez két ujjnyi mennyiségre van szükség. Kiemelten fontos ezenkívül az ajkak védelme, hiszen a napsugárzás hatására itt is jelentkezhetnek bőrdaganatok. Mindenképpen olyan ajakápolót válasszunk, mely rendelkezik fényvédő tulajdonsággal. Ne feledkezzünk meg hajunk védelméről sem fényvédő permetekkel, olajokkal.”

Mindig figyeljünk oda a fényvédő lejárati dátumára, hiszen ezeknek a termékeknek a hatékonysága idővel csökken. Napozás után pedig javasolt a visszahidratálás, amiben napozás utáni krémek lehetnek segítségünkre.

Ha a bőrönk egészségén túl környezetünk védelme is fontos számunkra, válasszunk olyan fényvédőt, amely használatával nem teszünk kárt a természetben. A Bioderma termékei például ártalmatlanok a vízi ökoszisztémára nézve, így nyugodtan magunkra kenhetjük őket, ha a tengernél vagy valamelyik édesvízi tónál, esetleg folyónál töltjük a pihenésünket.

Remind

5. „A fényvédő választásakor elegendő odafigyelnünk a faktorszámra (SPF-re)”

Sokáig élt az a tévhit, miszerint a magas fényvédő faktor (SPF) elegendő védelmet nyújt. A napsugarakkal együtt a bőrünket egyszerre éri UVB- és UVA-sugárzás. Míg az UVB-sugarak rövid távon és látható formában is kifejtik hatásukat – leégünk a napon, majd hámlani kezd a bőrünk –, az UVA sugarak hosszú távú és csak később érzékelhető nyomot hagynak maguk után, és a bőr mélyebb rétegeibe hatolva olyan problémákat okoznak, mint az oxidatív stressz vagy a bőr immunvédelmének csökkenése, ezek pedig bőröregedéshez, súlyosabb esetben pedig bőrrák kialakulásához vezethetnek.

Ezek alapján egyértelmű, hogy ha fényvédőt választunk, miért nem elég a kizárólag az UVB-védelemre vonatkozó faktorszámot figyelembe vennünk. „Keressük az adott terméken az UVA-jelölést is, amely minden esetben fel van tüntetve a flakonon, amennyiben erre alkalmas” – javasolja a szakértő. „Ezt gyakran egy egytől ötig terjedő csillagozással jelölik a védelem erősségétől függően. Amennyiben bekarikázva látjuk az UVA megjelölést, az annyit tesz, hogy az UVB elleni védelem (SPF) harmadával rendelkezik a termék az UVA elleni védelmet tekintve.”

Azonban az sem mindegy, hogy egy termékben milyen az UVA- és az UVB-sugarak elleni összetevők aránya. Azok a hagyományos fényvédő krémek, amelyek magasabb UVA indexet szeretnének elérni, magasabb koncentrációban tartalmaznak nagyszámú szűrőt, hogy hatékonyabban blokkolhassák ezeket a káros sugarakat is. Ezek hatására viszont túlterhelődhez a bőr, ami miatt fennáll a kockázata annak, hogy a fényvédő bőrirritációt okoz. Mielőtt megvásárolnánk egy terméket, tájékozódjunk róla, hogy azt csak a szükséges összetevőkből és a megfelelő dózisban állították-e össze.

A szakértő hozzáteszi, a megfelelő fényvédő használata ellenére is javasolt délelőtt 10 és délután 16 óra között árnyékba húzódnunk a nyári napokon, amennyiben ez mégis elkerülhetetlen, védjük ruhával és kalappal a bőrünket, és semmi esetre se feledkezzünk meg az UV-sugárzás elleni védelemről.

„Bőrgyógyászként nem győzzük elégszer hangsúlyozni a fényvédelem fontosságát” – mondja. „A napfénynek számos jótékony hatása van – kedélyjavító, gondoskodik a D-vitamin termeléstől –, de megvannak az árnyoldalai is. A napból származó UV-sugarak nem csak a bőröregedés folyamatában játszhatnak szerepet, de felelősek a rosszindulatú bőrdaganatok kialakulásában is. A bőrünk nem felejt, a rendszeres leégések növelik a melanoma (rosszindulatú festéksejtes bőrdaganat) kialakulásának kockázatát. Az életünk során elszenvedett UV-sugárzás pedig egyéb rosszindulatú bőrdaganatok (spinalioma, basalioma) megjelenésében játszhat szerepet” – teszi hozzá, és felhívja a figyelmet a rendszeres évi anyajegyszűrés fontosságára. Amennyiben új képletet érzékelünk bőrünkön vagy egy korábbi hirtelen változását tapasztaljuk, mielőbb keressük fel a bőrgyógyászunkat!

Remind

A fényvédők ütőkártyája – a Bioderma Photoderm Aquafluide SPF50+

A Bioderma Photoderm Aquafluide SPF50+ hidratáló, frissítő és mattító hatású, vízbázisú fényvédője tökéletes társunk lehet bőrápolási rutinunkban. A Bioderma Sun Active Defense csúcstechnológiás szabadalmának hála a Photoderm termékcsalád más tagjaihoz hasonlóan megerősített védelmet biztosít az UVA sugarak ellen, egyesíti az UV-szűrőket és javítja a bőr védekezőképességét. 

A terméket sminkalapként is használhatjuk, hiszen könnyed textúrája miatt gyorsan felszívódik, és színezett verzióban is elérhetjük. Nyolc órán át tartó hidratáló hatásának hála pedig egész nap frissnek és üdének érezhetjük tőle az arcbőrünket, amely a mattító hatás jóvoltából nem válik tőle fényessé. Használata során mindig ügyeljünk arra, hogy a megfelelő mennyiséget vigyük fel a bőrünkre, és ne feledkezzünk meg a nyakunkról sem.

A Bioderma a bőrre a környezetével állandó kölcsönhatásban lévő ökoszisztéma szerint tekint, ezért legfontosabb célja, hogy termékeivel segítsem helyreállítani a bőr természetes működését, mindemellett azt is szem előtt tartja, hogy a lehető legkisebb negatív hatást gyakorolja környezetünkre, ezért a Photoderm fényvédők ártalmatlanok a vízi ökoszisztémákra.

Fotók: Bioderma

Ha tetszett a cikk, ez is tetszeni fog: kattints, ha szeretnéd tudni, hogy mi vár a bőrünkre a 30-as, 40-es és 50-es éveinkben!

Tetszett, inspirált? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn