Ilyen idő tájt már a legtöbb szupermarket árul szelídgesztenyét. Ha valaki esetleg nem tudná, a vadgesztenye ugyanis nem ehető, mi több, kifejezetten mérgező. Vagyis csak az élelmiszerboltokban kapható rokona alkalmas emberi fogyasztásra.
Az sem köztudott, hogy ez a finom csemege – mint minden növény – többféle gyógyhatással is bír. Magas szénhidráttartalma a gabonafélékével vetekszik, ám glutént nem tartalmaz, így az arra érzékenyek is fogyaszthatják. Meglepően magas a C-vitamin-tartalma, de emellett B-vitaminokat, káliumot, kalciumot, magnéziumot, vasat, cinket és foszfort is tartalmaz. Amellett, hogy nagyszerű vitaminforrás, kiváló forrása az élelmi rostoknak is. Ezért támogatja az emésztést, természetes segítséget jelenthet székrekedés esetén is. Említést érdemel még ezenfelül a foláttartalma. A vas elengedhetetlen a vérszegénység megelőzéséhez és megszüntetéséhez, a foláthoz és a B6-vitaminhoz hasonlóan szükséges a vörösvérsejtek termelődéséhez. Mindhárom megtalálható a gesztenyében, amivel támogathatjuk a megfelelő vérképzést.
Gesztenyés gombakrémleves
Hozzávalók:
- 70 dkg gesztenye
- 2 sonkahagyma
- 40 dkg csiperke vagy vargánya
- egy csokor kakukkfű
- 6 dl zöldségleves
- 1 dl főzőtejszín
- ízesítéshez olívaolaj, só, bors
Elkészítés:
A gesztenyéket bevagdossuk, majd 20 percre 220 fokos sütőbe rakjuk, aztán óvatosan meghámozzuk őket, figyelve rá, hogy a belső héjuk is lekerüljön. A gombát megtisztítjuk, fölszeleteljük, egy serpenyőben, 3 evőkanál olajban, kakukkfűvel és sóval ízesítve 7-8 percig pároljuk. A hagymát is megtisztítjuk, felaprítjuk és megpirítjuk a kakukkfűvel illatosított olajban. A zöldségalaplevet felforraljuk, majd beletesszük a gesztenyéket, és 35 percig, gyakori kevergetés mellett főzzük. Amikor a gesztenyék megpuhultak, a levest, a párolt gombát az olajjal együtt összeturmixoljuk. Az így kapott krémhez végül hozzáadjuk a tejszínt is, és az egészet összeforraljuk. Sóval, borssal ízesítjük, pirítóssal vagy pirított kenyérkockákkal megszórva tálaljuk.