Keresés
Close this search box.

A kisgyerekek negyede mobiltelefonnal a kezében nő fel

Becsült olvasási idő: 2 perc
Egy angliai kutatás szerint az öt- és hétéves kor közötti gyerekek negyedének már saját mobiltelefonja van. Szalóky Bálint írása.

hirdetés

A mobiltelefonok kényelme mostanra teljesen beivódott a mindennapjainkba. A legtöbben talán nem emlékeznek arra, amikor az emberek még telefonfülke előtt álltak sorba, hogy hívást indítsanak. Vagy, amikor már volt vezetékes telefon, egy otthonra is szükségünk volt ahhoz, hogy elérjenek minket. Sokak esetében a korábbi munkaeszközeiket is kiváltotta, hiszen tulajdonképpen kézi számítógépekről beszélünk, ahol a telefonálás egy a sok lehetséges funkció közül.

A mobiltelefon valóban számos előnye mellett mostanra folyamatosan szó esik a negatív hatásairól, legyenek azok egészségügyi vagy mentális problémák, a munka-szabadidő egyensúly megtalálásának nehézségei, vagy akár az előállításból és a gyors elhasználódásból fakadó környezeti lábnyom. Azonban viszonylag újdonság annak feltérképezése, milyen hatással van mindez azokra, akik már beleszülettek egy olyan világba, ahol a mobiltelefon a lehető legtermészetesebb adottság.

A gyerekek kezére gyógyult a telefon

Az angliai Ofcom kutatásában megállapította, hogy az öt és hét év közötti gyerekek már közel negyedének van saját mobiltelefonja. Ezzel párhuzamosan a közösségi hálózatokat használók száma is nőtt a korcsoportban, annak ellenére is, hogy például a WhatsApp esetében a fejlesztők által meghatározott minimum kor 13 év az alkalmazás használatához. Ugyancsak emelkedett a korcsoportból azok száma, akik élő közvetítéseket néznek, vagy valamilyen online játékot játszanak.

A BBC cikkében arról ír, hogy ezek a ledöbbentő adatok vészharangok lehetnek a szabályozók számára, azonban talán még több múlik a szülőkön.

A legtöbb esetben ugyanis a mobiltelefonok a szülőknek köszönhetően kerülnek a gyerekek kezébe, hiszen a szolgáltatókkal csak ők köthetnek szerződést, így valószínűsíthető, hogy maga az előfizetés is az ő nevükön fut.

A szülők persze jó szándékból adják a gyermekük kezébe a telefont, mert fontos, hogy akkor is tudjanak kommunikálni vele, amikor fizikailag nincsenek jelen. Mostanra azonban maguk a szülők is arról számolnak be, hogy problémákat okoz az eszközök használata. A social media felületeket például annak a nyomásnak köszönhetően engedik használni, hogy azt látják, más szülő lehetővé teszi azt a gyerekeinek, és emiatt persze a saját gyerekek is szeretnék kipróbálni.

Tudatlan felnőttek

A szülőknek csupán egy része tudja, hogy az olyan alkalmazások, mint például a WhatsApp, TikTok és Instagram, rendelkeznek egy minimum életkorral, amit a regisztráció során a felhasználó visszaigazol. Ezzel együtt a felmérés arra is rávilágít, hogy azon szülők harmada, akik tisztában vannak ezzel, engedik, hogy a gyerekeik használják az alkalmazásokat. Természetesen a szülők abba is tehetnek komoly munkát, hogy megtanítják a gyerekeiknek, hogyan használják az eszközöket és szoftvereket biztonságosan.

Megoszlanak a vélemények arról, megoldás lehet-e a teljes tiltás, hiszen a gyerekek az eszközökkel így is, úgy is megismerkednek, legkésőbb a kortársaikkal történő rendszeres találkozásokkor. Más vélemények ugyanis határozottan javallják, hogy minél előbb barátkozzanak meg azokkal a technológiákkal, amelyeket a jövőben használni fognak. A jelenlegi időszak nemcsak a gyerekek, de egyértelműen a felnőttek számára is tanulási folyamat, mivel nem nőtt még fel olyan generáció, ami ilyen fiatalon mobilozhatott volna. Sajnos ezzel jár, hogy sok előnyre és hátrányra csupán tapasztalás útján derülhet fény.

Fotó: Pexels / Matilda Wormwood

Ha tetszett a cikk, ez is tetszeni fog: versenyistállóba a lovak és az autók valók, nem pedig gyerekek!

Tetszett, inspirált? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn