Keresés
Close this search box.

Így védjük a gyerekeket a káros UV-sugárzástól

Becsült olvasási idő: 2 perc
A gyerekeknek érzékenyebb a bőrük, ráadásul rengeteget vannak a szabadban, az UV-sugárzás káros hatásai pedig halmozódnak, ezért fontos, hogy szülőként odafigyeljünk a napvédelemre. Kerekes Anna írása.

hirdetés

Az életük során minket ért káros UV-sugárzást nem felejti el a bőr. A napkárosodás halmozódik, és minél hosszabb ideig vagyunk neki kitéve, annál inkább növekszik az esélyünk a rosszindulatú bőrdaganatok kialakulására. Ahhoz, hogy felnőttkorra kialakítsuk a helyes napozási szokásokat, már gyerekkorban fontos odafigyelni. Természetesen nemcsak ezért, hanem azért is, mert a gyerekek bőre sokkal érzékenyebb, mint a felnőtteké, szülőként pedig egyértelműen a mi feladatunk gyerekünk egészségének védelme.

Remind

Folyamatos odafigyelés

A nyári időszakban a gyerekek rengeteget vannak a szabad levegőn, aminek számtalan előnye van. Ha azonban nem figyelünk oda az UV-védelemre, drámaian káros hatásaival is szembe kell néznünk. Néhány fontos szempontot és szabályt betartva azonban minimalizálhatjuk a gyerekeket ért napsugárzás bőrkárosító hatásait.

1. 11 és 3 óra között ne tegyünk ki közvetlen napsugárzásnak 6 hónapnál fiatalabb babát

Ha valamiért mégis napon tartózkodna a baba ebben az idősávban, a lehető legtöbb testrészét fedjük el, és kenjük be az életkorának megfelelő, minimum 30-as SPF-vel rendelkező, széles spektrumú fényvédővel.

2. Délelőtt 11 után és délután 3 óra előtt kisgyerekeknek sem javasolt a napon tartózkodni

Ha szabadban vagyunk, akkor mindenképpen legyenek ilyenkor árnyékban, de ekkor is gondoskodni kell a naptejről, amit két óránként, illetve vízben tartózkodás után is újra kell kenni.

3. A naptej mellett az UV-szűrővel ellátott ruha is javasolt

Ha napon vannak a gyerekek, akkor lehetőség szerint legyen rajtuk UV-szűrővel ellátott, vagy sűrű anyagból szőtt ruházat is. Azt, hogy egy textília mennyire véd a nap ellen, egyszerűen ellenőrizhetjük: tartsuk a fény felé, és nézzük meg, mennyire ereszti át a napsugarakat.

4. A napon fontos a kalap

Olyan, amelyik az arcot és a nyakat is takarja, ahogyan érdemes UV-szűrős napszemüveget is adni a gyerekekre.

5. Lehetőleg fizikai szűrős fényvédőt használjunk, mert az kevésbé szennyezi a vizeket

Ha mégis kémiai fényvédőt viszünk fel (amit sokkal egyszerűbb elkenni, tehát praktikusabb), igyekezzünk kerülni az oxybenzon és octinoxat hatóanyagokat, amelyek egyes vizsgálatok szerint beavatkozhatnak a hormonháztartásba (fontos azonban tudni, hogy a kutatási eredmények nem egységesek, és a legtöbb szerint valós egészségügyi kárt a kémiai fényvédők sem okoznak, miközben nagyon hasznosak, ugyanis a potenciálisan halálos melanóma kialakulásának az esélyét is csökkentik).

Tehát végeredményben a legfontosabb, hogy magas SPF-vel rendelkező, széles spektrumú fényvédővel kenjük a gyerekeket. Arra viszont valóban érdemes figyelni, hogy ha spray formában használjuk őket, kerüljük el a bőrre való közvetlen felfújást, mert egyes hatóanyagok, amelyek a bőrön át felszívódva nem okoznak kárt, a légutakba kerülve már irritatívak lehetnek. Figyeljünk rá, hogy a gyerek semmiképpen se lélegezze be a sprayt!

Tetszett, inspirált? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn