Párologtatáshoz remek a borsmenta
Egy finom borsmentatea bármikor jó választás, hiszen az emésztésünkre is pozitívan hat. Nyáron hűsítő, frissítő hatása miatt fogyasztjuk, ám megfázásos, náthás időszakban is javasolt forró teaként fogyasztani. A benne található menta nemcsak hűsítő, de fájdalomcsillapító hatással is bír: remek megoldás fejfájásra, emellett hatásos, ha légúti megbetegedéssel küzdünk. Fertőtlenítő, vértisztító gyógynövény. Főzzünk belőle teát, párologtassunk mentás illóolajat.
A kihagyhatatlan csipkebogyó
Megfázás esetén nagyon ajánlott a belőle készült tea, sok mézzel és citrommal ízesítve. A csipkebogyó ugyanis rengeteg értékes és fontos anyagot tartalmaz. C-vitamin-tartalma ismerten magas, emellett A-vitaminban és flavonoidokban is gazdag. Az utóbbiak gyulladáscsökkentő és antibiotikus hatásúak. De úgy a leghatásosabb, ha nem forrázzuk le – így tudjuk megtartani a benne található C-vitamint –, inkább áztassuk be éjszakára vagy pár órára, és hidegen igyuk.
Torokfájásra legjobb a zsálya
Köhögés csillapítására vagy torokfájás enyhítésére is jó megoldás a zsálya, amiből készülhet tea vagy gargarizáló folyadék. Az orvosi zsályát nem véletlenül nevezik növényi aszpirinnek is: sokféle betegséget gyógyít, az ókorban úgy tartották, minden nyavalyára jó. Ha mindenre nem is használható, de biztos, hogy kitűnő toroköblítő, és köhögésre is hatásos. Étvágyjavító, segíti az emésztést. Ha túl erősnek tartjuk az ízét, keverjük el teával.
A legegyszerűbb szuperfood a fokhagyma
Egyik kedvenc hagymafajtánk gyakori fogyasztására nem kell különösebb indok (szinte minden ételt finomabbá varázsol), de aki nem szereti, annak is ajánlott, hogy egyen fokhagymát, ha megfázott vagy influenzás, esetleg légúti megbetegedése van. Baktériumölő és gyulladáscsökkentő hatása ugyanis verhetetlen. Emellett tisztítja a szervezetet, erősíti az immunrendszert, tágítja az ereket, vírus- és gombaölő hatású. Sőt még a koleszterinszintet is csökkenti. Kell ennél több indok, hogy megkenjük fokhagymával a pirítósunkat?
Immunboost gyömbérrel
Egy kevés reszelt gyömbér jól jöhet a teába, juice-ba, smoothie-ba vagy az ételünkbe. Általa nemcsak teljesen új ízvilágot kapunk, de szuper gyógyhatásának köszönhetően még egészségesebbek is leszünk. A gyömbér ugyanis erősíti az immunrendszert, fokozza a szervezet ellenálló képességét. Izzasztó hatása miatt gyakran ajánlják megfázásra természetes gyógymódként. Csökkenti a lázat, csillapítja a köhögést, tisztítja a légutakat. A-, C-, E- és B-vitaminban, illetve magnéziumban, káliumban, vasban gazdag gyógynövény.
Készíthetünk belőle főzetet is: hámozás után vágjuk apróra, főzzük meg, majd keverjük el mézzel. A teánkba is reszelhetünk belőle egy keveset, ha túl intenzívnek találjuk az ízét.
Gyulladáscsökkentésre ott a homoktövis
Homoktövist ma már számtalan formában lehet kapni. Kapszula, granulátum, de még szörp is készül belőle. Napi egy evőkanálnyi adag rendszeres fogyasztásával sok mindent megelőzhetünk. A homoktövis ugyanis igazi C-vitamin-bomba, aminek a felszívódását a benne található flavonoidok segítik. Gyulladáscsökkentő ereje mellett immunerősítő hatása miatt is szeretjük nagyon – a népi gyógyászat nem véletlenül használja több ezer éve. Nemcsak a téli, megfázós időszakban érdemes fogyasztani, de megelőzésképpen már nyáron, kora ősszel elkezdhetjük fogyasztani.
Köhögésre kakukkfű
Köhögésre, torokfájásra, egyéb légzőszervi panaszokra a kakukkfű az egyik legjobb megoldás, hiszen a benne található illóolajok fertőtlenítő hatásúak. Csökkenti a gyulladást, köptető hatása ismert. Vérszegénységre is hatásos, hiszen remek vérképző, javítja a vérkeringést, mindemellett erősíti az immunrendszert. Orrdugulás esetén inhaláljunk a leforrázott kakukkfű gőze felett. Az már csak hab a tortán, hogy enyhíti a menstruációs görcsöket.
A jolly joker neve kamilla
A kamilla nem véletlenül alapja a házi gyógynövénytáraknak, ha valami nyavalyánk van, biztosan segíti a gyógyulást. Fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően a kamilla az egyik legnépszerűbb gyógynövény. Nemcsak akkor érdemes elővenni, ha már nagy a baj: immunerősítő hatásának köszönhetően rendszeres fogyasztásával megelőzhetjük a betegségek, a megfázás kialakulását. A kamilla főzete vagy a belőle készült illóolaj remek alap az inhaláláshoz influenza esetén, megszünteti az orrdugulást, tisztítja a légutakat, csökkenti a makacs köhögést.