Keresés
Close this search box.

3 elbűvölő, hazai cottage, ahol csodás hétvégét tölthetsz el

Becsült olvasási idő: 3 perc
Aki szeretne eltölteni pár felejthetetlen napot egy vidéki birtokon, az most jól figyeljen. Ehhez nem kell rögtön Cornwallba utazni. Az is elég, ha alaposan körülnézünk a saját házunk táján, hiszen meglepő kincsekre, csodás vendégházakra bukkanhatunk. Balogh Edina írása.

hirdetés

A romantikus regények rajongóinak bizonyára nem kell bemutatni, hogy mi fán terem egy hamisítatlan angol birtok. Jane Austen regényeiben vagy Louis May Alcott műveiben részletes leírást kaphatunk a csodás tájról, a vidéki élet egyszerűségéről. Ám ha mindezt szeretnénk átélni is, akkor nem kell feltétlenül repülőre ülnünk, számos csodás cottage, azaz vidéki vendégház létezik már hazánkban is, melyek tökéletes pihenést és vendéglátást biztosítanak számunkra. Íme néhány közülük.

1. Páskom Cottage

„Egyszer volt, hol nem volt … volt egy Hely, melybe egy Ember többet látott, mint kicsinyke felparcellázott szántóföldet. Részenként több darabot megvásárolt, mondván eljön az idő, amikor valami értékeset és maradandót alkothatunk. Ez a hely Lajoskomárom. A Mezőföld lankáin, a Tolnai-dombság peremén, azon belül is a szőlőhegy lábánál meghúzódó terület, az ember pedig az édesapám volt” – így kezdi a Páskom Cottage alapítója, Mosberger Mihály a történetükről szóló meséjét.

A Páskom Cottage felújítási munkálatai 2012-ben kezdődtek és három éven keresztül tartottak. A végeredmény pedig igazán lenyűgöző. A Páskom Cottage tökéletesen illeszkedik a környezetéhez, a tájegységhez a maga gondosan ápolt 1,2 hektáros parkjával, dísztójával. A szálláshely, amely 4 lakrésszel, 6 kétágyas szobával rendelkezik és 25-28 fő részére tud szállást biztosítani.

Étterme 40-45 fő befogadású, konyhája a helyi termékekre alapozottan a hazai ízvilágot képviseli kiegészülve a házi kézműves borokkal. Gyakran rendeznek itt borvacsorákat, melyeket olyan neves séfek jegyeznek, mint például Ádám Csaba. A lazító, pihentető élményekhez hozzájárul a fürdőház szaunával, jakuzzival, merülő medencével és kültéri medencével. Az aktivitást kedvelők részére a kerékpározás, a Nordic Walking 5,6 km minősített pálya és futópálya, csapatoknak a füves pályarész és műfüves focipálya jelenthet kikapcsolódást.

A Cottage Budapesttől alig egy órányi autóútra fekszik, de cserébe teljes nyugalmat és ellazulást ígér, ebből kifolyólag a létesítményt 14 éven aluli gyermekek nem látogathatják.

2. Catherine’s Cottage

Van egy egészen varázslatos hely a Vértes déli lejtőjén, Csákberényben. Itt található ugyanis a Catherine’s Cottage, mely nevét a tulajdonosról Catherine’s Dickens Gore-ról kapta nevét. Ha ismerős a név, az nem véletlen, hiszen Catherine az író Charles Dickens szépunokája, de magyar vér is csörgedezik ereiben. Édesanyja magyar: Jeanne-Marie Wenckheim grófnő, aki 1945-ben gyerekként hagyta el Magyarországot és 2009-ben tért vissza a falujába.

Catherine gyermekkorát Észak-Angliában, Yorkshire-ben töltötte, majd később a munkája révén Nyugat-Indiában a Karib-szigeteken, privát szigeteken – mint a Guana-szigetek – is élt. A Catherine’s Cottage stílusán és vendégházain jól láthatóan felfedezhetőek az itt szerzett inspirációk. Hősnőnk 2001-ben költözött Magyarországra, majd angol férjével, Christopher-el együtt megvásárolták a csákberényi birtokot.

Kezdetben csak egy házikó állt itt, de mára nyolc további is csatlakozott hozzá. Mindegyik házikó saját stílussal és névvel rendelkezik, van például Józsi’s Cottage, de létezik Kennedy vagy Sisi névre hallgató is. A vendégházaknak köszönhetően teljesen elszeparáltan pihenhetünk, valóban távol a világ zajától.

Akkor sincs gond, ha aktívan töltenénk a pihenést, számos lehetőségünk van kirándulásra, kikapcsolódásra. A Vértes nemzeti park közvetlen a cottage szomszédságában található, de ha kerámiázni, lovaskocsizni van épp kedvünk az sem jelent problémát. Bor-és sajtkóstolóra, masszázsra is lehetőség nyílik, sőt kipróbálhatjuk Catherine saját márkás kozmetikumait is.

3. Kővirág

A Balaton-felvidék egyik legelragadóbb településén található a Kővirág, melynek két vendégháza is van, csodás apartmanjai mellett. A két házikó stílusosan a Kő és Kavics neveket kapta. Aki itt pihen, belecseppen egy régvolt békebeli világba, miközben minden kényelem adott számára a kikapcsolódáshoz.

A vendégházak, konyhával, étkező helyiséggel is felszereltek. A két ház külön udvarral rendelkezik, és egy-egy család számára nyújtanak kényelmes alkalmatosságot. A házak kandallóval, gáz központi-, padló-, és radiátor fűtéssel fűthetőek, klímával hűthetőek, fűthetőek. Ágyneműk, törölközők díjmentesen rendelkezésre állnak, extra takarítás is igényelhető.

Emellett a komplexum saját étterme, mely önállóan is hírnévre tett szert – minden igényt kielégít. A tulajdonosok, Zakar Kata és Mészáros György célja az volt, hogy vendégeik kóstolót kaphassanak a Káli-medence esszenciájából. Mindemellett a fenntarthatóság is fontos számukra. Hisznek a szezonalitás és a helyi adottságok adta lehetőségekben.

Kiemelt kép (a kép csak illusztráció): Canva

Ha tetszett a cikk, ez is tetszeni fog: kattints, és olvass a Bakony idilli birtokáról, Szépalmáról!

Tetszett, inspirált? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn