Keresés
Close this search box.

Tényleg csökken a házasodási kedv Magyaroszágon?

Becsült olvasási idő: 3 perc
A tradíciók változnak, és ennek kezd áldozatul esni a fiatalok házasodási hajlandósága is. Kivéve nálunk. Szalóky Bálint írása.

hirdetés

Felnőttként alig telik el nyár, hogy a baráti körből ne fogadna valaki örök hűséget. Ebből fakad, hogy a különféle esküvők a közbeszéd visszatérő témái, különösen ezekben a fülledt hónapokban. A legnépszerűbb portálok évről-évre előlássák a kérdést, hiszen mindig aktualizálható: hogyan öltözzünk és milyen ajándékot illik adni? Mint ahogy sajnálatos módon az is, hogy egy-egy esküvő költsége mennyire lőtt ki az elmúlt időszakban, pedig már évekkel ezelőtt is jelentős kiadást jelentett. Nyilván nem ritka, hogy sokan anyagi megfontolásból mondanak le a házasságról, vagy végül a tervezetthez képest szerényebb keretek között állapodnak meg. De vajon mindez csak egyfajta megérzés, amit saját környezetünk tapasztalataiból vonunk le, vagy kutatásokkal és statisztikákkal alátámasztható tény?

Remind

Az amerikai minta

Egy nemrégiben publikált tanulmányban a Pew Research Center megállapította, hogy Amerikában jelenleg a negyvenévesek negyede nem házasodott meg soha. A kutatás során 2021-es adatokat vizsgáltak, és összevetve a 2010-es számokkal, jelentős a különbség: akkor még csupán 20% mondhatta el magáról ugyanezt, és ha visszamegyünk 1980-ig, akkor ez mindössze 6%. A házasodási hajlandóság a férfiak körében alacsonyabb volt, mint a nőknél, és egységesen változnak a számok, ha a képzettséget is figyelembe vesszük. Talán némileg meglepő, de az alacsonyabb iskolázottságúak később szaladtak az oltárhoz, mint azok, akik legalább főiskolai végzettséggel rendelkeztek: a leérettségizettek harmada, a főiskolai diplomával rendelkezők 26%-a, végezetül pedig a legalább egyetemi végzettségűek 18%-a mondhatja el magáról, hogy nem házasodott.

Remind

Jobb később, mint…

A kutatás célja az volt, hogy egészen 1850-től tárja fel a házasodási hajlandóságot a negyvenévesek körében. Az eredményben arra jutottak, hogy a csökkenő tendencia azok körében indult el, akik az 1960-as években vagy azután születtek. Minden korábbi generációban öt amerikaiból kevesebb mint egy nem házasodott még. További érdekesség, hogy bár 2001-ben még egy a négyből volt ez a szám a negyvenévesek körében, mire ők elérték a hatvanadik életévüket, már elköteleződtek.

Magyarán a házasodási kedv kitolódott, ami sokféleképpen indokolható, többek között a hosszabb várható élettartammal és nemzőképességgel – hiszen ne feledjük, ma már egyáltalán nem ritka, hogy valaki negyven és ötven év között vállal gyereket.

A fenti eredmények kiegészítik a Virginiai Egyetem Nemzeti Házassági Projektjének megállapításai, akik ugyanúgy a házasodások időpontjának elnyúlására jutottak: szerintük míg 1970-ben a férfiak átlagosan 23 évesen házasodtak, addig ez a szám 2021-re 30 év lett, a nőknél pedig 21 és 28. Érdekesség, hogy a korai és kései házasodók boldogsága terén viszont nincs számottevő különbség: a korai házasodó nők 71, a késeiek 70%-a állítja, hogy boldog maradt. A férfiaknál kicsit nagyobb az eltérés, mivel 81% és 71% a két szám.

Remind

Hazai helyzet

Magyarország ezzel szemben radikálisan más képet fest, igaz, a számítás alapja is az európai statisztikákban másképp fest, és ezer emberre vetítve közölnek adatokat: míg 2011-ben ezer emberre 3,6 házasság jutott, ma már több mint duplájára, 7,4-re nőtt ez a szám. Ez egyébként európai szinten kiugróan magas, első helyen állunk a listán – utánunk jön Albánia 7-el, Lettország, Litvánia és Románia 6-al. Az EU átlag 3,9, az olyan nagy országoknál, mint például Spanyolország és Olaszország, az érték mindössze 3,1.

Talán nem árulunk el nagy titkot azzal, hogy nálunk a házasságok aránya azóta ugrott meg, hogy jelentős kormányzati ösztönzők jelentek meg, mint például a CSOK.

Érdemes lesz megnézni a jövőben, hogy most, hogy ezek az ösztönzők megváltoztak (például a CSOK szigorodott, és már kizárólag falusi ingatlanra vehető igénybe), milyen hatást gyakorolnak majd évek múltán a házasodási kedvre.

Fotók: Pexels

Ha tetszett a cikk, ez is tetszeni fog: kattints, és tudd meg, mennyi pénzt illik nászajándékba adni!

Tetszett, inspirált? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn