Keresés
Close this search box.

Jogi tudatosság a házasságban – Miért fontos a vagyonjogi szerződés?

Becsült olvasási idő: 3 perc
Legtöbbünk számára eljön az a pillanat, amikor úgy érezzük, szeretnénk megosztani életünket egy számunkra mindennél fontosabb emberrel, akivel közös jövőt, családot álmodunk. Mindannyian érezzük, hogy ez komoly és felelősségteljes döntés, amely – ideális esetben – elköteleződésen, bizalmon, és elsősorban egymás iránti szereteten alapul. Annak ellenére, hogy a házasság vitathatatlanul jelentős mérföldkő, mégis tabunak számít arról beszélni, hogy két ember között ekkor nemcsak érzelmi, de gazdasági közösség is születik. Törös Judit ügyvéd írása.

hirdetés

Egy jó házasság két felelős felnőtt szövetsége, akik mernek és akarnak egymás mellett dönteni. A felnőtt hozzáállás ezen a ponton mind érzelmi, mind racionális szinten meg kell(ene) szülessen a párban, ez a későbbi együttműködésük alapja. Mindez azt feltételezi, hogy mindenki nyíltan beszélhessen a kényes kérdésekről is, egyik félnek se kelljen tartania attól, hogy érzelmei, igényei kifejezésének negatív következményei lesznek. Gyakran attól félünk, hogy a szerelem érzését „bemocskoljuk” azzal, ha átgondoljuk annak lehetőségét, hogy egyszer vége is lehet, esetleg az anyagiakról szeretnénk rendelkezni. Pedig a valóságban ennek épp az ellenkezője igaz.

Remind

Bizalmi kérdés?

A boldog tervezgetés közben nyilván nem szeretünk szembesülni a szomorú válási statisztikákkal, azonban érdemes időben számolni a worst case scenarioval. Ha jó a kapcsolat, ennek átgondolása csupán egy felelős döntés, amely egyrészt a pár / házaspár, másrészt a (leendő) gyermekek védelmét szolgálja. Nincs kiszolgáltatott fél, kizárja az érzelmi és anyagi manipuláció lehetőségét a kapcsolat későbbi megromlása esetén. Elkerülhető a hosszadalmas, fájdalmas és érzelmileg megterhelő válási procedúra, vagy a kényszerűségből kialkudott, elvtelen kompromisszumon alapuló egyezség, illetve az a helyzet is, amikor a házastársakat valójában már csak a gazdasági közösség tartja össze. Ugye nem így szeretnénk élni? Ugye nem így szeretnénk véget vetni egy hosszú évekig tartó, sok szép emléket jelentő, szerelemmel induló kapcsolatnak?

Nos, könnyen beláthatjuk, hogy jobb döntés előre gondolkodni és a számunkra megfelelő formában megfogalmazni a kapcsolat kereteit, így adva egymásnak bizalmat és szabadságot. Egy jól átgondolt és mindenki számára egyensúlyi helyzetet teremtő vagyonjogi szerződés tovább mélyíti a kapcsolatban jelen lévő bizalmat. Természetesen, ha nem rendelkezünk vele, Polgári Törvénykönyvünk rendelkezései irányadók a jogviszonyra, azonban – tapasztalatunk szerint – ez a rendszer nem összehasonlítható a pár egyedi igényeihez igazodó, a jövőre nézve is részletesen átgondolt megállapodáshoz.

A vagyonjogi szerződés

Fontos tudnunk, hogy vagyonjogi szerződést élettársak, jegyespár és házas emberek – házasságuk bármely szakaszában – köthetnek egymással, megállapodásukat pedig közösen módosíthatják, amennyiben változnak a körülmények. Mindenképp közjegyző előtt közokiratban, vagy ügyvéd előtt teljes bizonyító erejű magánokiratban, személyesen kell megtenniük nyilatkozataikat.  A felek kérésére a házassági vagyonjogi szerződések országos nyilvántartásába (HÉVSZENY) is bejegyzésre kerülhet a házastársak, illetve a bejegyzett élettársak (azonos neműek) közötti vagyonjogi megállapodás. A nyilvántartás ellenkező bizonyításig közhitelesen tanúsítja a szerződés létét. Pompás hír, hogy a Magyar Közjegyzői Kamara 100 évig őrzi meg az iratokat, így az aranylakodalmunkat is ellazultan ünnepelhetjük szeretteink körében, szerződésünk még jó ideig rendelkezésre áll, annak ellenére, hogy mi már nem feltétlenül emlékszünk annak pontos tartalmára.

Válási mediáció

Amennyiben kapcsolatunk nem érne meg ilyen szép kort és valamilyen okból elmulasztottuk a vagyonjogi rendezés lehetőségét, mindenkit arra biztatunk, hogy a lezárás során tapasztalt és jogban jártas mediátor segítségét vegye igénybe. Egy szakmailag felkészült pártatlan segítő a lehető legkíméletesebben kísérheti végig a feleket ezen az érzelmileg megrázó helyzeten. Mi nem hiszünk abban, hogy ügyvédként az lenne a feladatunk, hogy a valaha egymás iránt elkötelezett párt ellenfelekké kell tennünk. Kiemelten hibás hozzáállás ez akkor, ha gyerekek is érintettek a válási folyamatban. A mediáció a jövőbe tekint, nem a múlt felé fordul. Nem az a kérdés, hogy kinek van igaza, hanem hogyan tudjuk a helyzetet megnyugtatóan megoldani. Amennyiben megfelelő szakemberhez fordulunk, gyors, költséghatékony, érzelmileg biztonságos alternatívát jelent, amely segíti a múlt lezárását, egyben a jövő kereteinek optimális kialakítását. Csak méltó lezárást követően kezdődhet egy minőségileg is más, kiteljesedett, új élet.

A bőrünkön érezzük, hogy változóban lévő világunkban már nem működnek a korábban megszokott forgatókönyvek, nekünk is rugalmasan változnunk kell, nyitnunk egy új szemléletmód irányába és makacsul hinnünk abban, hogy a békés megoldásoké a jövő. Adjunk esélyt a magánéletünkben is a tudatosságnak, az előre tervezésnek, az úttörő megoldásoknak és mindig forduljunk jogban jártas szakemberhez, és persze soha ne feledkezzünk meg útközben az érzéseinkről sem. Ismét véssük az eszünkbe: egy jó szerződés békében biztonságot ad, háborúban pedig pajzsként véd.

Tetszett, inspirált? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn