Keresés
Close this search box.

3 autentikus recept, ami azonnal Horvátországba repít

Becsült olvasási idő: 3 perc
Már számolod a napokat a horvát nyaralásig, hiszen alig várod, hogy megérezd a tenger felől érkező, sós szellő illatát és meghalld az út mentén ciripelő kabócák énekét? Készítsd el ezeket az autentikus finomságokat, és autóba sem kell ülnöd, hogy a dalmát tengerparton vagy éppen egy isztriai városkában érezd magad.
horvat-etelek

hirdetés

Horvátország igen gazdag gasztronómiai hagyománnyal rendelkezik, amelyben keverednek a görög, magyar, török és olasz hatások. Sokszínűségét nemcsak hosszú múltra visszatekintő kulturális örökségének, földrajzi elhelyezkedésének is köszönheti. Nem véletlen, hogy fogásai, specialitásai régiónként változnak. A horvát konyhában felvonulnak a tenger kincsei – a friss hal, a szárított szardella, a kvarneri garnéla, a stoni soztiga –, a természet ajándékai – a helyi olívaolaj, a gazdag szőlőfajták és borok vagy az olyan vadon élő növények, mint vadspárga és a mandarin –, illetve a helyi kulináris különlegességek – az isztriai szarvasgomba, a pagi sajt, esetleg a dalmát sonka.

Fekete rizottó

Talán bizarr fogásnak tűnhet a kalamari tintájával készülő fekete rizottó, de ha megkóstoljuk, biztosan megértjük majd, miért vált Isztriában népszerű fogássá. Ezt a ma ínyenc fogásnak számító finomságot gyakran készítették el böjti ételként és szenteste napján.

Hozzávalók

  • 40 dkg Carnaroli rizs
  • 40 dkg tintahal
  • friss kakukkfű
  • 1 fej vöröshagyma
  • parmezán
  • 6 dl alaplé (hal vagy zöldség)
  • 5 dkg vaj
  • 1 ½ dl vörösbor
  • 1 tasak tintahal tinta
  • 5 dkg parmezán
  • só, bors
horvat_gasztro

Elkészítés

Tisztítsuk meg a tintahalat és vágjuk kockákra. Pirítsuk meg kevés olajon a felaprított vöröshagymát és a száráról lemorzsolt kakukkfüvet. Jöhet bele a rizs, pirítsuk 3-4 percen keresztül. Adjuk hozzá a tintahalat, majd az alaplevet (helyettesíthetjük vízzel is) és a tintát. Ízlés szerint, alkalmaként nyakon önthetjük vörösborral, amíg a rizs megpuhul. Vegyük le a tűzről, majd adjunk hozzá egy evőkanál vajat és reszelt parmezánt. Keverjük össze, és tálalhatjuk is.

Soparnik

A soparnik hagyományosan mángolddal és hagymával töltött, vékony tésztából készült ételt takar, amely évszázadok óta a dalmát konyha jellegzetessége. Eredetileg a komin nevű kemencében készült, a lepényt közvetlenül a forró parázsra helyezték és hamuval szórták be.

Hozzávalók

  • 50 dkg liszt
  • 2,5 dl víz
  • 1 kg mángold
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3-4 szál újhagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • olívaolaj
Remind

Elkészítés

Gyúrjunk puha tésztát, majd válasszuk két egyenlő részre. Fedjük le egy konyharuhával és pihentessük 30 percig, közben készítsük elő a tölteléket. Vágjuk fel a mángoldot, a vöröshagymát, a petrezselymet, az újhagymát és a fokhagymát. Fontos, hogy lecsepegtessük, megszárítsuk a mángoldot, mielőtt felhasználjuk, hogy ne legyen tőle nedves a tészta. Nyújtsuk vékonyra a tésztát, majd óvatosan helyezzük egy liszttel meghintett, kerek vágódeszkára, és nyújtsuk, formázzuk tovább. Ha elkészültünk, oszalssuk el rajta egyenletesen a felaprított zöldségeket, sózzuk meg, és fedjük le a tészta másik, hasonló méretűre és vastagságúra nyújtott darabjával. Hajtsuk be a széleit, hogy a töltelék ne eshessen ki belőle. Ha hagyományos módon szeretnénk megsütni, helyezzük a sütőfelületre és szórjuk meg forró hamuval, időközönként sepregessük le róla, és fedjük be egy új réteg hamuval. Ha elkészült, óvatosan vegyük ki a kemencéből, tisztítsuk meg, és öntsük nyakon egy kis olívaolajjal, szórjuk meg apróra vágott fokhagymával, és tálaljuk háromszögekre vagy rombuszokra szelve. Ha sütőben szeretnénk elkészíteni, 200 fokon süssük, amíg a tészta aranybarna színt nem kap.

Štrukli

A štrukli Horvátország Zagorje régiójának édes specialitása. Alapanyagai könnyen elérhetőek, ezért nincs olyan háztartás, ahol ne ismernék, szeretnék és készítenék. Ha az igazán autentikus verzióját szeretnénk megkóstolni, látogassunk el a 2009 óta évente megrendezésre kerülő Štruklijada fesztiválra, ahol minden a štrukliról szól. De persze mi magunk is kísérletezhetünk az elkészítésével!

Hozzávalók

  • 50 dkg liszt
  • 7 tojás
  • 50 dkg túró
  • ½ l tejföl (vagy tejszín)
  • olívaolaj
Remind

Elkészítés

Gyúrjuk a lisztet 2 tojással, csipetnyi sóval és 2 kanálnyi olívaolajjal közepesen puha állagú tésztává, majd pihentessük 30 percig. Közben készítsük el a tölteléket: keverjük össze a túrót 5 tojással és egy csipet sóval. Készítsünk elő egy körülbelül 150-szer 100 centiméteres felületet (asztallapot vagy konyhapultot): fedjük le konyharuhával, terítővel, és szórjuk meg liszttel. Nyújtsuk ki a tésztát a teljes felületen, majd oszlassuk el az alsó részén a tölteléket körülbelül 25 centiméteres vastagságban. (Ha készítettünk valaha házi rétestésztát, ismerős lehet a folyamat!) Ezután a terítő megemelésével görgessük fel a kinyújtott tésztát a túróval töltött felénél kezdve. Az így kapott tekercset vágjuk fel 7 centiméteres darabokra, ehhez használhatjuk egy kistányér szélét. Forraljunk vizet egy lábasban, adjunk hozzá sót és egy kanálnyi olajat, majd főzzük meg benne a tésztabatyukat.  A štrukliknak 2-3 percre van szükségük, hogy elkészüljenek. Helyezzük őket egy hőálló kerámia tálba, öntsük nyakon tejföllel (helyettesíthetjük tejszínnel) és süssük 30-40 percen keresztül a 180 fokos sütőben.

Tetszett, inspirált? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn