Keresés
Close this search box.

A hosszú és boldog élet titka – Élj tovább a természet közelségében

Becsült olvasási idő: < 1 perc
Amikor úgy érzem, túl zajos az élet, irány a természet! Megnyugtat, egyensúlyba hoz, segít újra megtalálni a fókuszt és – mint kiderült –, ez nem csupán szubjektív tapasztalat, hanem a tudomány által alátámasztott tény. Szente Mónika longevity tanácsadó írása.
termeszet

hirdetés

Világéletemben városi lány voltam, és bár gyerekkoromban a nyarak nagy részét vidéki nagyszüleimnél töltöttem, sokkal jobban szerettem a belvárosi élet pezsgését. Ha megkérdezték tőlem, hol élnék legszívesebben, mindeddig általában valamelyik menő világvárost mondtam. Aztán néhány éve azon kaptam magamat, hogy elkezdem vágyni a régi nyarak lassú, gyerekfejjel talán kicsit unalmas, madárcsicsergős, mezőillatú, bogárzümmögős hangulata után.

A természet áldásos hatásai

Azóta sokat olvastam arról, mennyire fontos az egészségünk és a hosszú élet szempontjából a természetközeli lét. Például ott sokkal több a negatív ion (a tiszta vidéki levegő negatív ionkoncentrációja kb. 2000 ion/cm³, míg városokban ez az érték 500 ion/cm³, zárt térben pedig mindössze 50-100 ion/cm³ és ha még a légkondit is bekapcsolod, ez tovább csökken), amit a levegő vitaminjának is szoktak nevezni, és amire testünknek nagyobb szüksége van, mint gondolnánk.

A negatív ionok hiánya hozzájárul a depresszió kialakulásához, fejfájósak, és rossz közérzetűek leszünk. Rosszabbul alszunk, érzékenyebbek leszünk a légúti fertőzésekre, felerősödnek az allergiás tüntetnek.

Negatívból pozitívum

Fun fact, hogy otthonunkban is van egy negatívion-generátor, amit zuhanynak hívnak. Ez az úgynevezett Lénárd-hatás elvén működik, ami a vízesések közelében észlelhető szupermagas negatívion-koncentrációt is megmagyarázza.

Elképzelhető, hogy a vihar előtti frontérzékenység is részben a megnövekedett pozitívion- koncentrációnak tudható be, de jó hír hogy vihar után viszont érdemes egy kiadósat sétálni, mert ilyenkor a negatív ionok kerülnek többségbe.

Fotó: Pexels / Yaroslav Shuraev

Ha tetszett a cikk, ez is tetszeni fog: kattints, és olvasd el Szente Mónika előző írását, amelyből kiderül, miért érdemes átgondolnunk a koffeinnel való viszonyunkat!

Tetszett, inspirált? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn