Keresés
Close this search box.

A longevity titka – 3 tipp a hosszú és egészséges életért

Becsült olvasási idő: 2 perc
A hosszú és egészséges élet titka bonyolultabb annál, mint amit egy cikkben ki tudunk fejteni. Az viszont szinte biztosnak látszik, hogy néhány, évtizedek óta ismert egészséges szokás mindennapjainkba építésével valóban hosszabb életben reménykedhetünk. Kerekes Anna írása.

hirdetés

A „longevity”, illetve a „health span” népszerű hívószavai a 2020-as éveknek. Előbbi a hosszú élet titkát kutatja, utóbbi pedig arra keresi a választ, mi határozza meg egészségben töltött éveink számát – és hogyan növelhetnénk azt. Nézzük a legfontosabb összetevőit a hosszú és egészséges életnek!

Sport

A hetente többször végzett közepes és magas intenzitású kardióedzés mellett elengedhetetlenül fontos izmaink erősítése, és az egyensúlyt, illetve a test stabilitását fejlesztő mozgásformák rendszeres gyakorlása is. A legújabb egészséges élettartamot növelő trendek szerint tehát mindenképpen legalább hetente 30 percet próbáljunk meg magas intenzitáson (tehát a maximális pulzusunkhoz közeli tartományban) edzeni. Ezzel hatékonyan növelhetjük a VO2 max értékünket (a szervezet maximális oxigénfelvételi szintje, és fontos információ általános edzettségi állapotunkról), amely erős összefüggést mutat a várható élethosszal.

Emellett nem szabad elfelejtkezni arról, hogy az életkor előrehaladtával – különösen 40 év felett – egyre több izmot veszítünk, tehát csökken a testi erőnk, amelynek megtartása pedig esszenciális ahhoz, hogy idős korunkban is teljes életet élhessünk.

Éppen ezért kiemelten kell odafigyelni az ellenállással végzett erőnléti edzésekre, és izmaink fejlesztésére: legalább hetente 2 alkalommal végezzünk a teljes testet megdolgoztató súlyzós edzéseket.  Ahhoz, hogy ezeket helyesen hajtsuk végre, illetve, hogy például idősebb korunkban kisebb eséllyel essünk el, kiemelten oda kell figyelni a test egyensúlyát és stabilitását fejlesztő gyakorlatokra is.

Étrend

Régóta ismert tény, hogy a zöldségek és gyümölcsök tele vannak vitaminokkal, ásványi anyagokkal és antioxidánsokkal, emellett – különösen nyersen fogyasztva – magas rosttartalmuknak köszönhetően nagyon jót tesznek az emésztésnek és az egészséges mikrobiom fenntartásában is hatalmas szerepük van. A kék zónákban élő emberek is jellemzően rengeteg zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak.

A növényi alapú étrend (amely nem feltétlenül jelent vegán vagy akár vegetáriánus étkezést) tehát mindenképpen ajánlható mindenkinek.

Emellett jól tesszük, ha kerüljük a túlságosan feldolgozott élelmiszereket, a tartósítószert, az ész nélkül szedett gyógyszereket és az alkoholt – ez utóbbiból már a WHO szerint sincs biztonságos mennyiség, a legjobb a teljes absztinencia. A személyre szabott étrendek egyre több kutatás tárgyát képezik – ugyanis úgy tűnik, egyes ételekre egyénenként eltérően reagálunk, tehát nem mindenki számára ugyanaz az egészséges.

Ennek a területnek a kutatása még gyerekcipőben jár, de könnyen lehet, hogy a jövőben egyszerű otthon végezhető tesztekkel megállapíthatjuk, mely ételek tesznek jót nekünk, és melyek nem. Első lépésként például fontos meghatározni, hogy allergiásak vagyunk-e bármilyen ételre. A cöliákia, azaz gluténallergia például egy olyan állapot, amely jelenlegi kutatások szerint nagyon gyakran nem diagnosztizált, viszont kezeletlenül nagyban hozzájárul krónikus betegségek kialakulásához.

Stresszkezelés

Sokszor hangoztatjuk, hogy úgy kellene élni, ahogyan a kék zónákban, ám egy nagyvárosi háromgyerekes, teljes munkaidőben dolgozó szülő életmódját nem lehet összehasonlítani egy Szardínián élő hetvenévesével.

A modern társadalmakban a legtöbbünk életéből kiiktathatatlan a stressz. Éppen ezért fontos, hogy le tudjuk azt vezetni – sporttal, meditációval, és megfelelő mennyiségű és minőségű alvással.

Ez utóbbi önmagában is nagyon fontos, hiszen alvás közben a szervezetünk fontos munkát végez, amely elengedhetetlen többek között a megfelelő agyműködés és szív-és érrendszeri egészség fenntartása szempontjából. Az alvásszükséglet egyénenként változhat, de a kutatások azt mutatják, hogy az ideális mennyiség valahol 7 és 8 óra között van éjszakánként.

Fotó: Kseina Kazak / Unsplash

Ha még többet szeretnél megtudni a hosszú élet titkáról, akkor olvasd el a teljes cikket a Remind Bookazine hatodik lapszámában!

Ha tetszett a cikk, ez is tetszeni fog: a böjt jelentheti a hosszú élet titkát?

Tetszett, inspirált? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn