Keresés
Close this search box.

Kaméleon kamera enged bepillantást az orvoslás jövőjébe

Becsült olvasási idő: 3 perc
Édesapák és gyermekorvosok. Király Balázs és Altorjai Péter saját tapasztalataik alapján alkották meg a színes és játékos Kaméleon kamerát, amely nemcsak a túlhajszolt szülők, de a beteg gyerekek és kezelőorvosuk hasznos segítőtársa is lehet. Forradalmi találmányukról Király Balázs mesélt.

hirdetés

Honnan jött a Kaméleon kamera ötlete?

A Máltai Szeretetszolgálat egyik országos telemedicinával foglalkozó gyermekegészségügyi program gyermekgyógyász szakértőiként szembesültünk azzal, hogy nem érhető el olyan eszköz a széles e világban, amivel jó minőségű felvételt tudna küldeni az ország egyik csücskében gyermeket vizsgáló asszisztens a budapesti rendelőben képernyő előtt ülő orvosnak. Több, jóval drágább eszköz kipróbálása után kezdtük el fejleszteni a saját eszközünket. Egy világító kamerát is magába foglaló spatulatartót találtunk ki. Fontos volt, hogy minél gyerekbarátabb, cukibb legyen ez a tárgy, ezért gondolkoztunk valamilyen állatfigurában. Mivel a cserélhető faspatula egy hosszú nyelvet is utánozhat, ezért hosszú nyelvű állatot kerestünk, szinte egyértelműen adta magát a kaméleon. Az első prototípus azonnal elnyerte a vizsgáló kollégáink tetszését, ez ösztönzött minket a termék fejlesztésére, hogy minél több beteg gyermek baján tudjunk segíteni.

Remind

Mit kell tudni róla? Hogyan működik?

Kaméleon kamerával pofon egyszerű módon kiváló minőségű videófelvételt lehet készíteni a torokról. A felvételt a szülők el tudják küldeni gyermekorvosuknak, aki a látottak alapján nagy biztonsággal el tudja dönteni, hogy mennyire komoly a baj. Segít a döntésben, leginkább abban, hogy kell-e mielőbbi személyes vizsgálat, vagy a minden családot megterhelő, sokszor hosszú utazással, teli váróteremben várakozással járó tortúra esetleg elkerülhető. A használat tényleg gyerekjáték. (Ennek részletes leírása az oldalunkon megtalálható.)

Szülőként valódi áldás, ha a beteg gyerekkel nem kell megjárni az orvosi rendelőt. De mi a helyzet a háziorvosokkal? Ők mennyire nyitottak arra, hogy a kamerával készült felvételeken keresztül állítsanak fel diagnózist?

Gyermekorvosként naponta többször is kapok általában rémes minőségű képeket, amit telefonnal készítenek a szülők. A világjárvány óta egyre természetesebb a családok többségének, hogy a digitális technika előnyeivel a betegségek esetében is lehet élni. Valószínűleg a telefon múlt századi, orvosi rendelői elterjedése is eleinte vegyes érzelmeket kiváltó, de forradalmi újítás volt. Napi szinten érezhették a használói, hogy egyszerre áldás és átok is a folyamatosan csörgő készülék.

A következő években még radikálisabban érezhető átalakulást fog okozni a telemedicina elterjedése.

Ezzel nem az orvosi személyes vizsgálatok elkerülése a cél. De kifejezett célja az összes technikai vívmány észszerű használatának, hogy a rendelőkben sokszor teljesen feleslegesen várakozó betegek számát csökkentsük, ezáltal a ténylegesen orvosi vizsgálatra szoruló betegeknek is több időt, nagyobb figyelmet biztosítva.

A torokkép küldése már gyakorlat a Covid óta, legalábbis az innovatív, progresszív gondolkodású, haladó praxisokban. Tehát a Kaméleon kameránkkal már egy elterjedt gyakorlat tud minőségi szintet lépni. Hangsúlyozni kell azt is, hogy a kamera használatával nem a diagnózis felállítása a cél, hanem a sokszor nehezen meghozható döntésben – hogy menjünk az orvoshoz, sürgősségire, vagy várhatunk otthon a gyógyulásra – adhat leírhatatlanul hasznos segítséget.

Milyen visszajelzéseket kaptatok eddig?

A visszajelzések eddig kizárólag pozitívak voltak. A gyerekek sokkal lelkesebben mutatják a torkukat a négy színben elérhető kis állatnak, persze a lányoknak a rózsaszín a kedvence. A kollégáink, akik már használják a rendelőikben a kamerát, szintén lelkesek. Öröm és egyben a hiteles szakmaiságot jelentősen növelő, hogy a gyerek torokvizsgálata után nem kell megelégedni a „picit piros a torka” véleménnyel, hanem a szülőket is edukáló, kockáról-kockára kielemezhető videófelvétel bemutatása is része a vizsgálatnak. A szülők is egyre bátrabban használják az eszközt. Saját praxisomban már számtalanszor sikerült a rendelői vizsgálatot a kaméleonnal kiváltani.

Hogy látod: ott a helye a távdiagnósztika markánsan jelen lesz az orvoslás jövőjében?

Ahogy a fentiekből is kiderült: abszolút. Legyen ez egy következő beszélgetés témája!

Tetszett, inspirált? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn