A híres koreai filozófus-séf receptje: párolt shiitake gomba rizssziruppal

Becsült olvasási idő: 2 perc
Készítsd el ezt a különleges, koreai ételt a Chef’s Table filozófus-séfje, Jeong Kwan receptje alapján.

hirdetés

Jeong Kwan szerzetesnő, a Chef’s Table című Netflix sorozat séfje a filozófia és a gasztronómia világát egyesítve alkot a konyhában, a főzést zen gyakorlóként közelíti meg. Jeong Kwan sosem járt kulináris iskolában és saját étterme sem volt soha, 2022-ban mégis elnyerte az Ázsia kulináris ikonja címet. Konyhaművészetében semmi sem túl bonyolult vagy túl díszes, az alapanyagok és azok természetes ízei állnak a középpontban. Nem verseng a Michelin-csillagokért és hírnévért, a Chunjinam templomban végzett munkája során elsősorban a közösséget szolgálja.

Azt vallja, hogy az alapanyagoknak tisztelettel kell bánni és ki kell emelni azok természetes ízét. Nem alkalmaz mesterséges adalékokat vagy ízfokozókat, inkább az időt, a gondosságot és a türelmet részesíti előnyben. Jeong Kwan munkájában a zöldségek, a gyümölcsök és az egyéb növényi alapanyagok játszanak kulcsszerepet, és az ételekben megjelenő színek és ízek a szezonok és a természet változásait tükrözik. A Pyogo-buseot Yut-jang Jorim, azaz a rizssziruppal készült párolt shiiatke gomba receptje is ezt a filozófiát követi.

Remind

Hozzávalók 4 személyre

  • 10 friss shiitake gomba
  • 1 evőkanál Ganjang (szójaszósz)
  • 2 bögre víz
  • 1 evőkanál Deul-gireum (perilla olaj)
  • 2 evőkanál Jocheong (rizsszirup)
  • 1 evőkanál szezámolaj
  • 3 aszalt vörös jujube (ázsiai datolya)
  • 5 páfrányfenyő mag
  • 5 gesztenye
Remind

A rizssziruppal készült párolt shiitake gomba elkészítése

Vágjuk le a shiitake gombák szárát, gyorsan öblítsük le és pároljuk meg egy párolóedényben kb. 3-5 perc alatt. Forraljuk a vizet, az érlelt Ganjang-ot (koreai szójaszószt) és a Deul-gireum-ot (perilla olajat) egy serpenyőben. Mikor már jól felforrt, adjuk hozzá a gombát és sűrítsük be. Tisztítsuk meg és szeleteljük fel a gesztenyéket,magozzuk ki és szeleteljük fel az aszalt vörös jujube-ket. Amikor a szósz az egyharmadára csökken, adjuk hozzá a shiitake gombát és a rizsszirupot a serpenyő tartalmához. Adjuk hozzá az aszalt vörös jujube-t, a gesztenyét és a páfrányfenyő magot a szószhoz, és forraljuk közepes lángon 3 percig. Amikor a gomba összemegy és fényessé válik, a serpenyőben pedig kevés lé marad, vegyük le a tűzről. Adjunk hozzá szezámolajat és forgassuk össze, hogy a gombát bevonja az olaj, majd szolgáljuk fel köretként.

Tipp

A shiitake gomba elérhető egész évben, de a tavaszi és az őszi termés a legjobb illat és frissesség szempontjából.

Ha érdekel a fenntartható és egészséges étkezés, és szívesen ismernéd meg az étkezés örömteli és spirituális élményét, kövesd Jeong Kwan előadását 2023. szeptember 25-én 15.00 és 17.30 között itt: a Koreai Kulturális Központ Facebook oldalán!

Fotók: Koreai Kulturális Központ

Ha tetszett a cikk, ez is tetszeni fog: kattints, és készítsd el a Casa Christa séfjeinek receptjét, a libamájtorchonnal töltött macaront!

Tetszett, inspirált? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn