Jeong Kwan szerzetesnő, a Chef’s Table című Netflix sorozat séfje a filozófia és a gasztronómia világát egyesítve alkot a konyhában, a főzést zen gyakorlóként közelíti meg. Jeong Kwan sosem járt kulináris iskolában és saját étterme sem volt soha, 2022-ban mégis elnyerte az Ázsia kulináris ikonja címet. Konyhaművészetében semmi sem túl bonyolult vagy túl díszes, az alapanyagok és azok természetes ízei állnak a középpontban. Nem verseng a Michelin-csillagokért és hírnévért, a Chunjinam templomban végzett munkája során elsősorban a közösséget szolgálja.
Azt vallja, hogy az alapanyagoknak tisztelettel kell bánni és ki kell emelni azok természetes ízét. Nem alkalmaz mesterséges adalékokat vagy ízfokozókat, inkább az időt, a gondosságot és a türelmet részesíti előnyben. Jeong Kwan munkájában a zöldségek, a gyümölcsök és az egyéb növényi alapanyagok játszanak kulcsszerepet, és az ételekben megjelenő színek és ízek a szezonok és a természet változásait tükrözik. A Pyogo-buseot Yut-jang Jorim, azaz a rizssziruppal készült párolt shiiatke gomba receptje is ezt a filozófiát követi.
Hozzávalók 4 személyre
- 10 friss shiitake gomba
- 1 evőkanál Ganjang (szójaszósz)
- 2 bögre víz
- 1 evőkanál Deul-gireum (perilla olaj)
- 2 evőkanál Jocheong (rizsszirup)
- 1 evőkanál szezámolaj
- 3 aszalt vörös jujube (ázsiai datolya)
- 5 páfrányfenyő mag
- 5 gesztenye
A rizssziruppal készült párolt shiitake gomba elkészítése
Vágjuk le a shiitake gombák szárát, gyorsan öblítsük le és pároljuk meg egy párolóedényben kb. 3-5 perc alatt. Forraljuk a vizet, az érlelt Ganjang-ot (koreai szójaszószt) és a Deul-gireum-ot (perilla olajat) egy serpenyőben. Mikor már jól felforrt, adjuk hozzá a gombát és sűrítsük be. Tisztítsuk meg és szeleteljük fel a gesztenyéket,magozzuk ki és szeleteljük fel az aszalt vörös jujube-ket. Amikor a szósz az egyharmadára csökken, adjuk hozzá a shiitake gombát és a rizsszirupot a serpenyő tartalmához. Adjuk hozzá az aszalt vörös jujube-t, a gesztenyét és a páfrányfenyő magot a szószhoz, és forraljuk közepes lángon 3 percig. Amikor a gomba összemegy és fényessé válik, a serpenyőben pedig kevés lé marad, vegyük le a tűzről. Adjunk hozzá szezámolajat és forgassuk össze, hogy a gombát bevonja az olaj, majd szolgáljuk fel köretként.
Tipp
A shiitake gomba elérhető egész évben, de a tavaszi és az őszi termés a legjobb illat és frissesség szempontjából.
Fotók: Koreai Kulturális Központ