Keresés
Close this search box.

Ők lesznek a történelem leggazdagabb generációja

Becsült olvasási idő: 3 perc
Minden generációnak megvannak a maga nehézségei, az Y generáció számára azonban van fény az alagút végén. Szalóky Bálint írása.
y-generacio-gazdag

hirdetés

Y generációnak, más néven millennialoknak hívjuk azokat, akik a kora 80-as évektől születtek a 90-es évek közepéig. Más számítások ennél sokkal konkrétabbak, és 1981 és 1996 közé teszik a születési dátumokat. Ők a baby boomerek gyerekei, akiknek az évek során egészen más kihívásokkal kellett szembenézniük, mint a szüleiknek. Egyfelől az utánuk jövő X generációhoz hasonlóan nagyon komoly gondot fog okozni nekik, hogy nem tettek félre elég pénzt a nyugdíjas éveikre, miközben nem tudták a felmenőikéhez fogható karrierívet befutni. Még a szüleiknek teljesen természetes volt, hogy legkésőbb a negyvenes éveikre eljutottak minimum a saját lakásig, addig az Y generációinak az is problémát jelenthet, hogy huzamosabb ideig megtartsák az állásuk, vagy egyáltalán olyan életet állítsanak be, ahol a havi kiadások mellett tudnak valamennyit félretenni. Ebbe a képbe meglehetősen nehezen illeszkedik, de hamarosan a millenniálok lehetnek a leggazdagabb nemzedék, így a nyugdíj miatt talán nem kell, hogy álmatlan éjszakáik legyenek.

Az utódlás lesz a menőöv az Y generáció számára

A jelenlegi számítások szerint az Y generációt az öröklés mentheti meg: az elkövetkező húsz évben 90 billió dollárnyi vagyon vándorol át rájuk, amivel ők lesznek a világtörténelem legtehetősebb nemzedéke. Sajnos belerondít a képbe, hogy ennek a pénznek azok örülhetnek majd, akik már most sem szűkölködnek, azaz a jelenleg is gazdagnak tartott családokból származnak. Ezzel pedig ahelyett, hogy kiegyenlítődnek a társadalmi ellentétek, tovább nyílik az egyes rétegek közötti szakadék.

CNN beszámolója szerint a generációváltás mostantól fokozatosan, 2044-ig bezárólag zajlik le. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a vagyonosodás sokkal inkább szerencse kérdése, mintsem az Y-ok valódi teljesítménye, hiszen nem rajtuk múlt, milyen családba születtek. Ennek köszönhetően jelentős számú ingatlan cserél gazdát, ami azért érdekes, mert az utánuk jövő generációk sokkal kevésbé tekintenek az ingatlanra valódi vagyonosodási forrásként: a Z generáció nemcsak az ingatlanját, de még az autóját is valószínűleg bérelni fogja, mivel a korábbi kedvező kamatkörnyezet, és a lakásárak kirobbanó növekedése (ami jó hír volt a lakástulajdonosoknak és az eladóknak) várhatóan nem fog megismétlődni. A CNN cikkében idézett szakértők ugyanakkor rávilágítanak, hogy a Z generáció ügyesen tudja használni a vagyonteremtés új módjait, hiszen a fintechektől az influenszerekig számos olyan meggazdagodási lehetőség van, amely az Y generáció idejében elképzelhetetlen volt.

Már elindult a jelentős gazdagodás

2023-ban 4,3%-kal nőtt az ultramagas nettó jövedelemmel rendelkezők száma. Ez azt jelenti, hogy most már több mint 620 ezer ember keres minimum 30 millió dollárt éves szinten. Hogy könnyebb legyen elképzelni, ez jelenlegi árfolyamon közel 11 milliárd forintos bevétel, azaz csaknem duplája a legutóbbi rekorder hazai lottónyereménynek.

A legtöbb szerencsés Észak-Amerikában él, és a növekedés is itt volt legnagyobb, 7,2%-os. Őket követi a Közel-Kelet, ahol a 6,2%-kal nőtt a szupergazdagok száma, de meglepő módon Afrika sem panaszkodhat, itt 3,8%-os volt a növekmény. Azonban nem mindenhol voltak ennyire szerencsések: Latin-Amerika 3,6%-os csökkenést könyvelhetett el tavaly. A CNN-en hivatkozott jelentés a következő öt évre további növekedést prognosztizál, különös tekintettel Indiában, Kínában és Malajziában.

 

Tetszett, inspirált? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn