Keresés
Close this search box.

3 mennyei medvehagyma recept nagypéntekre

Becsült olvasási idő: 3 perc
A medvehagyma nem csupán a macik kedvenc csemegéje, de a miénk is. Balogh Edina receptjei.
medvehagyma

hirdetés

A medvehagyma, ez az intenzív illatú és ízű hagymaféle az első tavaszi zöldek közé tartozik. Sokszínű felhasználhatóságának köszönhetően tökéletes alapanyaga lehet a legkülönfélébb fogásoknak. Mutatunk pár verziót, amelyek akár a nagypénteki menüben is megállják a helyüket.

Medvehagyma pesto öt összetevőből

Hozzávalók

  • egy csokor friss medvehagyma
  • 500 ml extra szűz olívaolaj
  • 200 g reszelt parmezán
  • 100 g fenyőmag
  • tengeri só ízlés szerint

medvehagyma

Elkészítés

A friss medvehagymát hideg vízbe áztatjuk, hogy megszabaduljon minden szennyeződéstől, majd a leveleket megszárítjuk. A pestót legegyszerűbb egy konyhai aprító vagy turmixgép segítségével összeállítani. Ebbe először töltsük bele az olívaolaj, a medvehagyma, a parmezán és a fenyőmag felét, egy csipet só társaságában. Alaposan turmixoljuk össze a hozzávalókat, majd jöhet a hozzávalók másik fele is. A végén, ha szükséges, sóval ízesítsük. Tésztaételek isteni kiegészítője lehet, de salátát vagy krumplipürét is dúsíthatunk vele.

Medvehagymás burgonyakrémleves

Hozzávalók

  • 50 g vaj
  • 2 kisebb fej vöröshagyma apróra vágva
  • 500 g főzni való burgonya
  • 200 g friss medvehagyma
  • 1,2 l zöldségalaplé vagy víz
  • 4 evőkanál zsíros főzőtejszín
  • só, bors ízlés szerint

medvehagyma

Elkészítés

A vajat olvasszuk fel egy nagyobb edényben, adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, majd fedő alatt pároljuk puhára. Utána adjuk hozzá a meghámozott és kockára vágott burgonyát, öntsük fel az alaplével vagy vízzel, ízesítsük sóval, borssal, majd lefedve főzzük addig, míg a burgonya megpuhul. Aztán jöhet a megmosott medvehagyma, adjuk ezt is a leveshez. Két-három perc alatt a medvehagyma kellően megfonnyad, és elkezdhetjük a leves egyneműsítését egy botmixer segítségével. Ha ezzel is megvagyunk, akkor pár kanál levest merjünk ki egy edénybe, majd keverjük össze a tejszínnel. A keveréket ezután öntsük hozzá a leveshez és a forraljuk be utoljára. Az elkészült krémleves remek kiegészítője lehet a fokhagymás vajon pirított kenyérkruton.

Spanakopita medvehagymával és kecskesajttal

Hozzávalók

  • 250 g vaj
  • 350 g medvehagyma
  • 450 g puha kecskesajt
  • 5 tojás
  • 10 db réteslap (20 dkg)
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 1 csokor újhagyma
  • 1 csokor kapor
  • 50 g zsemlemorzsa
  • só és bors ízlés szerint

medvehagyma

Elkészítés

A spanakopitát, a görögök zöldséges pitéjét hagyományosan spenóttal és feta sajttal készítjük, ám a medvehagyma szezon kedvéért most változtattunk ezen. Első lépésként olvasszuk fel a vajat, hogy folyékony állagú legyen, majd kenjünk ki vele egy szögletes sütőformát. A réteslapokat hajtogassuk ki és válasszuk külön őket, mindet kenjünk meg az olvasztott vajjal. A sütőt melegítsük elő 180 fokra. A medvehagymát alaposan mossuk meg, majd vágjuk apróra. A kecskesajtot morzsoljuk egy tálba, adjuk hozzá a felvert tojásokat, az olívaolajat, az apróra vágott újhagymát, az apróra vágott kaprot, a medvehagymát és a zsemlemorzsát. Ízesítsük sóval és borssal, alaposan keverjük össze, majd lefedve pihentessük kicsit. Addig a réteslapok felével béleljük ki a sütőforma alját, erre mehet az összeállított töltelék, majd a maradék réteslapokkal fedjük be a pitét. A kilógó széleket tűrjük be oldalra, majd az egészet fedjük le alufóliával. Tegyük be a sütőbe, majd körülbelül 20 perc múlva vegyük le a fóliát, a pitét tegyük vissza sütőbe és süssük addig míg a teteje aranybarnára pirul.

Fotók: Canva, Pexels / Valeria Boltneva

Ha tetszett a cikk, ez is tetszeni fog: 3 finom és különleges zöldség steak nem csak böjti napokra.

Tetszett, inspirált? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn