Keresés
Close this search box.

Valóban borús jövő elé nézünk? – Úton az energiacélok felé

Becsült olvasási idő: 2 perc
A megújuló energiák széles körű terjedése reménykeltő jövőképet fest elénk, de azért még bőven van teendő. Szalóky Bálint írása.

hirdetés

Ha a globális felmelegedésről és energiacélokról olvasunk, a legtöbbször vészharangot kongató, jobbára letaglózódó adatokat soroló hírekkel találkozunk. Nem fenntartható népességnövekedés, éhínség, elsivatagosodás, szélsőséges időjárások és ehhez köthető természeti katasztrófák, és a többi – nem csoda, hogy ha a jövő generációinak hátrahagyott világot képzeljük magunk elé, hol a Waterworld, hol pedig a Mad Max-filmek juthatnak eszünkbe. Természetesen az előttünk álló kihívások egyáltalán nem elbagatellizálhatók, ugyanakkor mégis örömteli, hogy az elmúlt évek összefogásának és előre gondolkodásának van már látható eredménye. Ezek közül kiemelkedik a megújuló energiák hasznosítása: 2023-ban ugyanis 50%-kal nőtt világszinten a termelési kapacitás az előző évihez képest. Ha ez a lelkesedés nem torpan meg, akkor az elkövetkező öt év az eddigi leggyorsabb növekedést produkálhatja.

Remind

2030-ra triplázunk

A fentiek alapján végre elérhető közelségbe került az az eredeti cél, amit a Dubajban megrendezett COP28 klímaváltozás konferencia résztvevői kitűztek maguk elé: nevezetesen, hogy 2030-ra elérjük a meglévő kapacitások háromszorosát. Jelenleg világszinten további 510 gigawatt megújuló áram termelésére van lehetőség, és immár 22 éve folyamatosan nő a kapacitás. Természetesen a termelésben kimagaslik Európa, az Egyesült Államok és Brazília, ugyanakkor ezekhez az eredményekhez egyértelműen szükség volt Kínára: az ország egymaga annyi napelemet állított üzembe 2023-ban, mint az egész világ együttesen 2022-ben, ráadásul a szélenergiát is sikerült 66%-kal növelniük. Világszinten jelenleg a napelemek a megújuló energiák háromszorosáért felelnek.

A jelenlegi becslések alapján a 2023-28-as időszakban 7300 GW-re növelhető a termelés, aminek 95%-át a napelemek és a szélenergia teszi majd ki. A számítás szerint 2025 elejére már a globális villamosenergia-termelés legnagyobb forrásává válnának a megújulók, végre-valahára megelőzve a rendkívül szennyező szenet. Jól hangzik? Igen, viszont a valódi cél 2030-ra a 11000 GW lenne, és ahhoz, hogy ez az ütemezés tartható legyen, a világnak még bőven van teendője.

Remind

Kihívások előtt

Az egyik legfontosabb teendő, amit minden országnak meg kell tennie, az az, hogy úgy alakítja a jogszabályi környezetet, hogy az a megújulók terjedésének kedvezzen. A másik, jelentős anyagi invesztíciót igénylő fejlesztés a hálózati infrastruktúra bővítése. A megújuló energiatermelésre ugyanis nem minden esetben vannak felkészítve a meglévő hálózatok, ez pedig gátat szabhat a további fejlődésnek. Ugyancsak fontos, hogy a fogyasztóra háruló adminisztratív terhek  csökkenjenek, és gyorsuljanak az előttük álló engedélyezési folyamatok. A végére maradt pedig talán a legfontosabb: bár az eddig is fejlett országok változó sebességgel, de biztosan meg fogják tudni ugorni ezeket az akadályokat, ugyanez nem mondható el a fejlődő gazdaságokról. A jövőben szükség lesz ezeknek az országoknak a segítésére a felzárkózáshoz, másképp egyre nő a világok közötti szakadék – arról nem beszélve, hogy ezek a területek megmaradhatnak jelentős szennyezőként, hátráltatva az elérni kívánt globális célokat.

A bizakodásra okot adó fejlődés mellett fontos, hogy a jövőbeli vágyak mindvégig szem előtt maradjanak, mert ahogy eddig, valójában a saját jövőnk megteremtéséért futunk versenyt az idővel.

Fotók: Pexels

Ha tetszett a cikk, ez is tetszeni fog: így óvd meg a környezetet és a pénztárcádat ruhafestéssel!

Tetszett, inspirált? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn