Keresés
Close this search box.

Mental Spa, a lelki edzőterem  – Interjú Friedl Zsuzsannával

Becsült olvasási idő: 5 perc
Mennyi mindent megteszünk testünk szépségéért, fittségéért, miért is ne tennénk meg ugyanezt a lelki és mentális egészségünk megóvásáért? A Mental Spa életvezetési és önismereti központban minden adott ahhoz, hogy elménket és tudatunkat szakemberek segítségével „kényeztessük”. Friedl Zsuzsannával, az egyik alapítóval László Krisztina beszélgetett.

hirdetés

Lehet, hogy sokak számára ismerős a helyzet: túl vagyunk az év végi hajrán, túléltük az ünnepi készülődés stresszes időszakát, a karácsonyfa alatt ott sorakoznak az ajándékok, a családtagok elégedetten fogyasztják el az ünnepi vacsorát, és mi mégsem tudjuk önfeledten élvezni ezeket a pillanatokat. Nemcsak fizikálisan, de mentálisan is elfáradtunk, nem értjük, hogyan juthattunk el idáig. Az újév közeledtével fogadalmakat teszünk és megígérjük magunknak: jövőre másképp fogunk élni, jobban odafigyelünk magunkra. Nemcsak a testünkre, de az elménkre, lelkünkre is. Csakhogy a gyakorlatban ez nem olyan egyszerű történet, sokkal könnyebben megy a megvalósítás, ha hozzáértő szakemberek segítenek ebben nekünk. A Mental Spa életvezetési és önismereti központ egy olyan hely, ahová ilyenkor fordulhatunk. Ide akkor jönnek el a vendégek, amikor szeretnék elkerülni a nagyobb bajt, amikor lelki és mentális kényeztetésre, támogatásra van szükségük.

A HR szakmában mindenki jól ismer, a Magyar Telekom HR vezérigazgató-helyettese voltál, januártól pedig a nemzetközi T-Systems International HR felsővezetője vagy. Gondolom, mindez rengeteg munkával és felelősséggel jár. Miért érezted úgy, hogy szükséged van még egy kihívásra, hiszen a saját vállalkozás beindítása nem egyszerű feladat?

Bevallom, sokat gondolkodtam azon, hogy mennyit bír el az ember, mennyit lehet felelősségteljesen elvállalni, de annyira erős volt a személyes élményem az önfejlesztéssel kapcsolatban, hogy győzött a vágy: másoknak is meg akarom mutatni ezt. A szakmámhoz hozzátartozik, hogy én is másokat fejlesztek, ehhez viszont magammal is sokat kell foglalkoznom. A munkámban mindig volt mellettem egy segítő coach, az elmúlt egy évben részt vettem egy csoportos transzformatív team coach képzésen, aminek az utolsó találkozója egy háromnapos esemény volt.

Mentálisan teljesen felfrissülve jöttem el onnan, s akkor fogalmazódott meg bennem, hogy mennyire nagy szüksége van az embernek arra, hogy legyen ideje önmagára reflektálni, legyenek körülötte segítők, akik meghallgatják a gondolatait.

Ha ezt rendszeresen csináljuk, egészen másként éljük a mindennapjainkat. Arra jutottam, hogy az ilyen alkalmakat az életünk részévé kellene tenni, ahogy a testi fittségünkkel foglalkozunk, úgy kellene karban tartani a mentális egészségünket is.

Szerinted megérett a mai magyar valóság erre? Elviekben mindenki egyetért ezzel a gondolattal, de amikor tenni kellene érte valamit, jönnek a kifogások.

Ma azt látom Magyarországon, és ez valószínűleg nem csak Magyarországra jellemző, hogy azért a mindennapokban nincs ez ott az emberek fejében, hanem csak akkor jön a gondolat, hogyha gond van, amikor már megjelentek akár a testi tünetek. Éppen ezért sokan gondolják úgy, hogy miért is foglalkoznának mentálisan magukkal, hiszen nem betegek. Én ezen a gondolkodásmódon szeretnék változtatni. Jó lenne, ha az önismeret, az önfejlesztés életstílussá válna. Ha nekem havonta egyszer vagy kéthavonta van erre szükségem, az is tökéletes, csak legyen benne rendszer, amikor azzal foglalkozom, hogy ki is vagyok én valójában és mivel tudok saját magamon segíteni. A Mental Spa-val az a célom, hogy ha öt év múlva felteszed nekem ugyanezt a kérdést, akkor már egy biztosabb igent tudjak válaszolni, mert sikerült hozzájárulnunk ahhoz, hogy a mentális egészséggel való törődés ne legyen tabutéma. Ez sok időbe és munkába fog kerülni, de legalább megtettük az első lépéseket. Például a helyszínválasztás is egy ilyen szimbolikus eszköz erre.

Remind
Remind

A pszichológusok, segítők rendelője általában lakásokban, eldugott helyeken található. Ti pedig egy irodaház egyik szintjén vagytok, ahova bárki bármikor betérhet.

Igen, ez így van.  Majd meglátjuk, hogy mit fognak szólni ehhez a leendő ügyfelek, de eddig csak olyan visszajelzéseket kaptunk, hogy jó ide bejönni. Nekem nagyon fontos volt a helyszínválasztáskor, hogy könnyen megközelíthetőek legyünk, ne legyünk eldugva. Ne erősítsük azt az érzést a hozzánk betérőkben, hogy titkolni akarják, hogy hozzánk jönnek. Hányan posztolnak a konditeremből. Ország-világnak megmutatják, hogy edzik a testüket. Miért is ne lehetne menő arról is beszámolni, hogy a lelkünkkel is foglalkozunk? Nincs ebben semmi szégyellnivaló. Éppen ezért meg szoktuk kérni az elégedett ügyfeleinket, hogy osszák meg élményeiket a közösségi médiában, ennek nagyon jó üzenete van, sokat segít a tabudöntögetésben. Néhány évvel ezelőtt az üzleti világban, ha valaki elmondta, hogy coach-hoz jár, megkérdezték tőle, hogy mi a baja. Ma már pont fordítva van, az a furcsa, ha nincs coach-od.  

Tegyük fel, hogy szeretnék elkezdeni önismerettel foglalkozni, de fogalmam nincs arról, hogyan induljak el. Mi történik velem, ha eljövök hozzátok?

Ha nem tudsz dönteni az alapján, amit a weboldalunkon látsz, nem tudsz választani a mentorok vagy a csoportos foglalkozások közül, azt szoktuk ajánlani, hogy jelentkezz be alapítótársam és szakmai vezetőnk, Vass Anita Teszlek süveg konzultációjára. Anita elbeszélget veled, feltérképezi, milyen személyiség vagy, milyen elakadással jöttél. Az egy órás beszélgetés során eljuttok odáig, hogy számodra egyéni vagy csoportos foglalkozás lenne-e a jobb, és hogy melyik mentorunknál lennél jó helyen. Ez a beszélgetés megtörténhet online vagy személyesen is.

Remind

HR vezetőként a munkahelyeden a fejlesztő munkádba beletartozik, hogy a dolgozókat elküldd különböző tanfolyamokra, képzésekre. Mennyiben más az, amikor hozzátok jönnek el a kliensek?

Valóban, HR-esként nagyon sok mindent megpróbálunk a vállalati oldalon azért, hogy a dolgozók jól érezzék magukat munka közben. De mindig van egy határ, amihez elérünk: ha nincs egyéni elköteleződés, nincs meg az akarat, hogy foglalkoznának magukkal, mi semmit nem tehetünk. Egy projektmenedzser képzésre elküldhetem őket, de senkit nem kötelezhetek önismeretre. Vass Anita kollegámmal, aki már sok éve az egyik legjobb barátom is, és aki az elmúlt 20 évben szintén HR vezetőként dolgozott, arra jutottunk, hogy mi már vállalati oldalról sok mindent megtettünk az embereinkért, szívesen elkezdenénk egyéni fejlesztéssel is foglalkozni. Hozzánk nem a HR vezetők küldik a munkatársaikat, hanem ők önszántukból, saját meggyőződésből keresnek fel minket.

Kikkel dolgoztok együtt? Honnan találtatok megfelelő szakembereket, mentorokat?

Anitának széles szakmai kapcsolati rendszere van, ő vezetett be engem is olyan területekre, amelyek eddig ismeretlenek voltak számomra. Például emlékszem az első családállításos élményünkre, nagyon nagy hatással volt rám. Szokták mondani, hogy egy egynapos csoportos munka felér egy évnyi egyéni önismereti munkával, ez a családállításra is igaz. Óriási hálával tartozom azért a napért Anitának, a családállítónak és mindenkinek, aki részt vett benne. Nagyon sok jó segítő van ma Magyarországon, de nehéz megtalálni őket, nagyrészük külön-külön dolgozik, saját honlappal rendelkezik. Mi összegyűjtöttünk jó néhányat, akik csatlakoztak a Mental Spa szakmai közösségéhez önismereti mentorként. Anita teljes állásban felvállalta a szakmai vezetést, ő irányítja a gyakorlatban a központunkat.

Remind
Remind

Tisztázzuk egy kicsit, hogy mi a különbség egy pszichológus és egy önismereti mentor között?  Egy pszichológus is lehet önismereti mentor?

Sokat dilemmázottunk Anitával azon, hogyan nevezzük el a segítőinket. A coach elnevezést kizártuk és nálunk nem is coachok dolgoznak, pont arra törekszünk, hogy a segítő szakma sokszínűséget vonultassuk fel. Van pszichológus is az önismereti mentorok között, van mentálhigiénés szakember, nagyon sokféle módszertant használnak. Arra odafigyeltünk, hogy olyan munkatársakat válasszunk, akik számára nem idegen a nagyvállalati vagy vállalati környezet. Mi HR-esként ilyen vállalati környezetben dolgozunk, azt látjuk, hogy ezen a területen mennyire nagy szükség van a segítségre, ezért elsősorban az innen érkező dolgozóknak szeretnénk szolgáltatást nyújtani. A helyszín is emellett szól, a környék tele van irodaházakkal, de ez nem jelenti azt, hogy mások ne jöhetnének hozzánk.

Több mint egy hónapja nyitottatok. Milyenek az eddigi tapasztalatok?

November 6-án nyitottunk, a novembert és a decembert ismerkedési időszaknak szántuk, meg annak, hogy minél többen megismerkedjenek a nevünkkel és a koncepciónkkal. Úgy érzem, ez sikeres volt, elképesztő gyorsan terjedt a hírünk a social médiában, most 1000 főnél tartó Facebook, meg ennél egy kicsit kisebb Insta követő bázisunk van. Kiderült, hogy az emberek szeretnek olvasni rólunk, érdekli őket az önfejlesztés témaköre. Most már csak az a feladat, hogy rávegyük őket a cselekedetre. Ezért nyílt napokat szervezünk, különböző programokból állítunk össze bemutató órákat a környéken dolgozóknak. Nagyon örülünk annak, hogy egy-egy ilyen alkalom után egyre többen kezdenek bejelentkezni konzultációkra.

Portréfotó: Falus Kriszta

Fotók: Doppio Creative

Ha tetszett a cikk, ez is tetszeni fog: kattints, és olvasd el interjúnkat dr. Piczkó Katalinnal!

A fenti írás támogatott tartalom.

Tetszett, inspirált? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn