Keresés
Close this search box.

Mikor van szükségünk mindfulness coach-ra?

Becsült olvasási idő: 2 perc
Egyre többször találkozunk vele, mégis sokan összemossák a coachingot a tanácsadással vagy még a terápiákkal is. Dóczy Júlia mindfulness coach tisztázza, mikor van szükségünk coachra.

hirdetés

Szerencsére ma már nem számít tabunak felkeresni egy segítő szakembert. Nem szégyen beismerni, hogy mentális vagy lelki nehézségekkel küzdünk – és nem csak a krízisek során vehetjük igénybe ezt a külső támogatást. De vajon honnan tudhatjuk, hogy egy-egy adott problémával milyen szakembert keressünk meg?

Gyakorlati megközelítés az „itt és most”-ban

Először is tegyük tisztába, mit is jelent pontosan a coaching. A coach tulajdonképpen egyfajta „lelki edző”, aki akár egy pszichológus vagy más segítő szakember a személyes fejlődésünkben, az elakadásaink kezelésében segít. Azonban míg a pszichológus a terápia során többet időzik a múltban, a gyerekkorban és a traumák oldására helyezi a fókuszt, a coaching gyakorlatiasabb, és sokkal inkább a jelenben dolgozik. Egy cselekvés-, és eredményközpontú megközelítéssel arra koncentrál, mit tegyünk az „itt és most-ban” ahhoz, hogy jobb legyen. Bár nem tanácsol, a folyamat mégis rávilágít a fejlesztendő területeinkre. Támogatja a klienst, hogy ő maga leljen rá a megoldásra. Legyen szó egy régóta dédelgetett vágyunk megvalósításáról, önismereti munkáról, önbizalom-építésről, határhúzásról, munkahelyváltásról, munka-magánélet egyensúly rendezéséről vagy akár kicsit nagyobb krízisekből való kilábalásról mind-mind megdolgozható a coaching módszerével. És hogy mindez hogyan? Kérdésekkel, feladatokkal és például a mindfulness eszközeivel.

Remind

Új mindset, a mindfulness

A mostanában igen népszerű mindfulness (éber jelenlét) szemléletmódot ugyanis a coachingba is be lehet csempészni, és valljuk be, bárkinek jól jöhet a rohanó világunkban egy kis elcsendesedés. A folyamatos munkahelyi nyomás, a sok kütyü, a reklámok, a túlárasztó ingerek ugyanis felerősíthetik a szorongást, illetve a belső feszültséget. De mégis hogyan függ össze mindez a coaching folyamatával? Tudatosan jelen lenni sokféleképpen lehet. Például, ha relaxáló körülményt teremtünk otthon és leülünk meditálni vagy amikor mosogatás közben csak benne vagyunk a cselekvésben, de az is egyfajta tudatos jelenlét, ha a coaching folyamata során, ítélkezésmentesen megfigyeljük a gondolatainkat és az érzéseinket.

Remind

A mindfulness coaching ereje

A mindfulness, akárcsak a coaching az „itt és mostban” dolgozik, a két módszer együtt pedig még hatékonyabbá tudja tenni a személyiségfejlődésünket. A folyamat során kettős céllal tevékenykedünk: a lelki egyensúly megteremtéséhez a mindfulnesst hívjuk segítségül, miközben a fizikai célkitűzéseinket, az elakadásaink kezelésében a coaching eszközeivel támogatjuk meg. Mindez egy mélyebb önismeretet, önbizalomnövekedést, a stressz csökkentését, a belső feszültségek oldását és egy sokkal tudatosabb jelenlétet teremthet a mindennapokban. A meditáció, az autogén tréning, a légzőgyakorlatok, a relaxáció vagy az ítélkezésmentes megfigyelés a coaching keretein belül nemcsak egy kiegyensúlyozottabb, hanem egy céltudatosabb élethez is hozzásegíthetnek.

Fotók: Tarnavölgyi Zoltán

Dóczy Júlia life és mindfulness coach honlapját a linkre kattintva érheted el!

Ha tetszett a cikk, olvasd el a Boldizsár Ildikóval készült interjúnkat is!

Tetszett, inspirált? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn