Keresés
Close this search box.

Miért a MIRIAM a tudatos pénzügyi döntések élharcosa?

Becsült olvasási idő: 2 perc
Jövőnk anyagi bebiztosítása nem csak attól függ, hogy mennyit keresünk. Bár nem hátrány a jobb fizetés, de sokkal fontosabb ennél a motiváltság és céltudatosság.

 

Szerző: Szalóky Bálint

hirdetés

Korábban írtunk a HENRY-kről („High Earner Not Rich Yet”), azaz arról a rétegről, akik bár jól keresnek, mégsem érzik gazdagnak magukat. Abba a csapdába estek, hogy a kiadásaikat a bevételeikhez vagy egyenesen azok fölé lőtték be, és ezzel olyan életszínvonalat választottak, ami például munkakiesés vagy bármilyen válság esetén fenntarthatatlanná válik.

Természetesen a kifejezésnek van ellentétpárja, bár nem olyan presztízsű lapoktól származik, mint a HENRY-t népszerűvé tevő Fortune magazin vagy a New York Post. Az ausztrál Raiz Invest gazdasági blogja írt először a – a HENRY mintájára – a MIRIAM-ról, ami gyakorlatilag az eredeti betűszó tökéletes ellentéte. A név valójában a „Modest Income Regularly Invests And Motivated” rövidítése, és azokat foglalja magába, akik azzal együtt, hogy nagyságrendekkel szerényebb bevételekkel rendelkeznek, mégis megtakarítanak, és abszolút tudatosak a gazdasági döntéseikkel kapcsolatban.

Remind

A jövőhöz vezető út

Az ebbe a kategóriába tartozó emberek megértik, hogy fontos az előretekintés, és az, hogy keresetükből – bármennyire szerény legyen is az – szükséges, hogy valamennyit a saját jövőjükbe fektessenek. Ez az invesztíció pedig természetesen nem egy-egy luxustermék megvásárlását jelenti. Tudják, hogy ha az anyagi lehetőségeik jelenleg csak ezt teszik lehetővé, akkor kicsiben kell a megtakarítást elkezdeni, legyen szó akár heti pár ezer forint félretételéről, vagy olyan fortélyokról, hogy a nap végén az aprót kiürítik a tárcából egy perselybe, amit aztán havonta beváltanak. A „perselyes” módszer sajnos ma már kevésbé működik, hiszen az emberek jelentős része bankkártyával vásárol, de digitálisan is vannak hasonló, spórolásra ösztönző megoldások. Például ilyen a mindig felfelé kerekítve költés: ha mondjuk, 1800 Ft-ért vásároltunk, akkor úgy vesszük, hogy 2000 Ft volt a tényleges kiadás, amiből sok kicsi sokra megy alapon 200 Ft megy a megtakarítási alapunkba. Természetesen ezt el lehet játszani nagyobb összegekkel is, és mindjárt más lesz a félretett vagyon mértéke.

Távlati célok

Mivel a HENRY-knek nincsenek valóban megfogalmazott céljaik, könnyedén költenek és szórják a pénzt. A probléma ezzel az attitűddel, hogy a saját igényeink, életkörülményeink is változhatnak, tehát egyáltalán nem biztos, hogy a hirtelen vett jacuzzi vagy több százezres cipő olyasmi, amire hosszú távon szükségünk van. És itt jön ezzel szembeállítva a MIRIAM mentalitás, a megfogalmazott és egyértelműen távlati célokkal, amiktől nem hagyjuk magunkat eltéríteni. Nem múló hóbortokról, aktuális trendek meglovaglásáról beszélünk, hanem cél lehet például saját magunk továbbképzése (hosszú távon biztosan megtérül), vagy az, hogy folyamatosan tegyünk félre, és például a saját költéseink ne emelkedjenek egy meghatározott összeg fölé. Így ha nőne a fizetésünk, az csak annyit jelent, hogy annyival többet tudunk félrerakni.

Ennek a mentalitásnak számos előnye van, például a különféle válságok elleni hatékony védekezés (ha jön egy betegség vagy a munkalehetőségekben bekövetkezett változás, nem kell pánikolni, hiszen van félretett pénz az efféle bukkanók áthidalásához). Ilyen előny az is, hogy mivel a határozott céljainkat tartjuk szem előtt, egyáltalán nem érezzük, hogy hiányt szenvednénk, vagy megszorításokat tennénk, hiszen a céljainkat táplálva élünk.

Persze mint itt is, fontos egyfajta arany középút megtalálása és kitapasztalása: igenis teret kell adni a pillanatnyi örömöknek, mert a lelki stabilitáshoz ez éppúgy nélkülözhetetlen, mint az, hogy ne kopogó szemekkel várjuk a hó elején a fizetés utalását.

Kép forrása: Canva

Érdekel, hogyan hozhatsz tudatos pénzügyi döntéseket? Akkor ez a cikkünk is tetszeni fog!

Tetszett, inspirált? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn