Keresés
Close this search box.

Offline üzemmódra váltottam” – Interjú Osvárt Andreával

Becsült olvasási idő: 2 perc
Páratlan sikereket ért el színészként. Számos nemzetközi produkcióban szerepelt, Olaszországban mindenki ismeri a nevét, több rangos elismerést zsebelt be karrierje során, Hollywoodnak viszont hátat fordított. Évek óta itthon él, pár éve pedig valami egészen új dologba fogott. Balogh Edina interjúja.

hirdetés

Végzettsége szerint nyelvész, de dolgozott modellként, színészként, filmproducerként is. Rendelkezik coach képesítéssel, társasházi számvizsgáló elnök és tagja a Margit-negyed elnevezésű bizottságnak is. 

A saját weboldaladon olvastam, hogy társasházi számvizsgáló elnök vagy már 2019 óta. Elmeséled, hogy kerültél ebbe a tisztségbe egy budapesti társasházban?

Az egész még 2019-ben kezdődött, amikor is úgy döntöttem, visszaköltözöm abba a második kerületi lakásba, ami már közel húsz éve az enyém volt, de jó darabig nem éltem benne. Bevallom, megdöbbentem azon, hogy abban a házban az eltelt évek alatt szinte semmi nem változott. Mindenképpen tenni akartam valamit, így a lakóközösség újdonsült tagjaként alig vártam, hogy részt vegyek az esedékes közgyűlésen. Mikor megkérdezték, hogy ki vállalná el a számvizsgáló elnök tisztségét, rögtön jelentkeztem. Igazság szerint akkor még nem is tudtam pontosan, hogy mit jelent mindez, nem voltam vele tisztában, hogy mire vállalkoztam.

És mire vállalkoztál?

Bevallom, a közgyűlés után nekem is alaposan fel kellett térképeznem, mi is lesz majd a dolgom. Fogalmam sem volt róla, hogyan kell megírni például egy számvizsgálói jelentést vagy előterjeszteni egy javaslatot. Viszont baromi lelkes voltam és hajtott a vágy, hogy végre valami érdemi változás is történjen a házban. Mivel elég gyorsan tanulok, hamar belerázódtam, főleg mert érdekelt is a dolog. Sokan azt hiszik, hogy a számvizsgáló elnöknek is hasonló a munkája, mint a közös képviselőnek. Pedig ez nem így van. Ha például Marika néninél a földszint kettőben beázás van, akkor nem hozzám kell fordulnia. Bár nem egyszer volt már példa ilyenre is. De én elsősorban a közös képviselet munkáját és a társasház pénzügyi működését vagyok hivatott ellenőrizni. Ezen felül kiveszem a részem a felújítási munkálatok megszervezéséből is, kivitelezőket keresek, tervezeteket készítek.

 

Mekkora közösségről beszélünk? Hány lakás van a házban?

Ez egy körülbelül ötven lakásos társasház, vagyis elég sok embert érint bármilyen változtatás. A legnehezebb talán konkrét cselekvésre ösztönözni a lakókat. Az általános mentalitáshoz nálunk hozzátartozik az, hogy amikor tenni kell valamit, akkor mindenki egyetért, majd a másikra mutat. Egy terv hallatán rendszerint mindenki a kifogásokkal jön elsőként. Hogy erre most nincs pénz, idő, satöbbi. Nagy feladat innen kimozdítani őket.

És milyen volt a fogadtatásod? Nem túl gyakori, hogy egy nemzetközileg is elismert színésznő a lakóközösség élére álljon.

Mai napig kapom a megjegyzéseket és hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem számítanak. De még ez sem tudja elvenni a kedvem. Az elmúlt négy év során bizonyítottam a rátermettségemet, megalapítottam a Facebookon a Számvizsgálók Klubját is, mely remek teret biztosít az eszmecserére azoknak, akiket érdekel a téma. És bár ez egy fajta önkéntes munka, mivel nem kapok érte fizetséget, engem továbbra is motivál. Nyilván az is közrejátszik ebben, hogy egy kicsit kontrollmániás vagyok.

Tetszett, inspirált? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn