Keresés
Close this search box.

„Hiszünk abban, hogy minden nő szép” – Interjú a PLIÉ alapítójával, Mihályfi Zsófiával

Becsült olvasási idő: 4 perc
A PLIÉ DNS-éről, a 80-as évekről, mint ihlető erőről és a fenntarthatóságról Fejes Réka kérdezte Mihályfi Zsófiát.

hirdetés

A PLIÉ ebben a szezonban is olyan ruhadarabokkal készült, amelyek egyszerre praktikusak és stílusosak, helyt állnak minden élethelyzetben. Az új őszi-téli kollekció letisztult vonalvezetésű darabjai könnyen variálhatóak, és hűek a slow fashion alapelveihez. A 80-as évekből inspirálódó kollekcióról a PLIÉ alapítójával, Mihályfi Zsófiával beszélgettünk.

Remind

A kollekció bemutatóján beszéltél róla, hogy a PLIÉ-nek nagyon kiforrt a DNS-e. Mik ennek a DNS-nek az összetevői, a kromoszómái?

Egyrészt az, hogy hús-vér nőkre készülnek a ruhák. Mikor meglátsz valakit, és nem tudod, hogy mitől van egyben, az sokszor a ruhának köszönhető, annak a hozadéka, hogy passzol hozzá, hogy kiemeli a szépségét, nem pedig elnyomja a személyiségét. Ilyenek a PLIÉ darabok. Hiszünk abban, hogy minden nő szép, és ez nem testalkattól vagy kortól függ. Másrészt az, hogy letisztult fazonokkal dolgozunk. Ha elkezded styleingolni a PLIÉ darabokat, rájössz, hogy sokféleképpen variálhatod őket. Ez nyilván fenntartható és nem helyigényes. Nálunk az alapanyag választás a kollekció megtervezésének az egyik kulcsmozzanata, hiszen a PLIÉ-re az is jellemző, hogy természetes anyagokat használunk.

Miért fontos számotokra, hogy természetes anyagokkal dolgozzatok?

Egyszerűen jobb viselet a bőrödön. Lehet, hogy egy poliészter darab is ugyanolyan hosszan elkísér, de gyorsabban elhasználódik. A kollekciónkban lévő pulcsi tiszta pamutból készült, de a fast fashion darabokkal ellentétben ez nem bolyhosodik ki, ha elkezded táskával hordani. A legjobb szakemberekkel dolgozunk, saját varrodánk van, így a technológiai háttérre – a szálirányokra, a varrástechnológiára – nagyon odafigyelünk, ez kiemelten fontos a számunkra.

Az új kollekcióban feltűnnek olyan anyagok is, amikkel eddig még nem dolgoztatok.

Az egyik ilyen a sokak által a „mackónadrág anyag”-nak hívott textil. Ezt nagyon fogják szeretni, mert univerzális, sokat lehet hordani, nyúzni, de csinosra is stylingolható. A másik a kordbársony. Az előző kollekcióban már volt mikrokord, ezt váltottuk kordbársonyra. Ez egy karakteresebb anyag, de egyúttal minden alapgardrób biztos eleme lehet.

És ott van benne a nosztalgiafaktor.

Igen: ellenben nagyon cool! A divat most nagyon sok retró elemhez nyúl vissza.

Remind

A kollekció témája is tetten érhető ebben: a 80-as évek, az űr iránti gyerekkori rajongásunk.

A PLIÉ márka kollekciói mind egy időutazásra invitálnak, a jelenlegi a 80-as évekbe repít minket vissza. Ez a tény visszaköszön a fotózások helyszíneiben is: először az Erkel Színházban fotóztunk, később a Magyar Rádióban, most a Svábhegyi Csillagvizsgálóban. Ezek mind a gyerekkorunk hangulatát idézik meg. A politúros bútorok, a brutalista épületek mind-mind a nosztalgiát erősítik. A Csillagvizsgáló egy kollektív élmény: édesapámnak, és most már a fiamnak is élménye. Egy csoda az a hely! Érdekesség, hogy a kupolát csak úgy adták ki fotózásra, hogy végig jelen volt egy csillagász. Egy szuper team dolgozik ott: fiatalos, friss, sok mindenre nyitottak. Jó volt ott lenni, velük dolgozni.

Ha már együttműködés! A PLIÉ csapatához csatlakozott Balla Eszter is, ő lett az új kollekció arca. Nem lehet elmenni amellett, hogy a személye megidézi a Moszkva tér című filmet. Az, hogy rá esett a választásotok, tudatosan rezonált az őszi-téli kollekció tematikájával?

Nekem van két kisfiam, akik most érkeztek abba a korba, hogy megnézték a Moszkva teret. Idézgetik is. Nem tudták, hogy az Eszterrel fogunk fotózni. Ott volt a nagyobbik fiam is, amikor átjött hozzánk egy megbeszélésre. Miután elment, kérdeztem, tudja-e, ki volt ez a néni. Mondta, hogy nagyon ismerős. És szép.

Eszter klasszikus szépség. A PLIÉ nőt képviseli: dolgozik, gyereke van, ide rohan, oda rohan, háztartást vezet. Ráadásul emberileg is olyan értékeket képvisel, ami rezonál velünk. Sok nő számára követendő példa, de mégsem egy elérhetetlen ideál.

És kapszula gardróbja van!

Igen!

A PLIÉ sok szempontból képviseli a fenntarthatóságot: a darabjai illeszkednek a minimalista ruhatárakba és jó minőségű, tartós anyagokból készülnek. Mit tapasztaltok, itthon mennyire nyitottak az emberek arra, hogy a fenntarthatóságot figyelembe véve vásároljanak?

Szerintem még az elején járunk egy hosszú edukációs folyamatnak. Ebben a világban belénk égett a poliészter ruhák praktikus használhatóságának a gondolata. A nálunk vásárló nők 80 százalékának az első kérdése, hogy kell-e vasalni a PLIÉ darabokat. Az emberek nem tudják, hogy a pamutot ki kell vasalni, nem úgy, mint a poliésztert, amit kiakasztasz, és kilógja magát. Ami sokak számára újdonság, hogy az, ha tisztítóba hordod a ruháidat, az megnöveli az élettartamukat. Nyilván nem egy pamut pólóra kell gondolni, de azért egy szép szövetkabátot el kell hordani a tisztítóba. Ez azért macera és idő, de bőven kifizetődik, hiszen a prémium anyagból készült darabok magas élettartammal rendelkeznek. Nekem ez a fajta értékmegőrzés hiányzik a magyar vásárlók gondolkodásából.

Remind

Látsz azért fejlődést?

Szerintem a Covid alatt sokat fejlődtünk. Bejött egy nagyon erős irány, ami arra ösztönözte az embereket, hogy a hazait válasszák. Az emberek elkezdték fenntartásokkal kezelni a nem tartós, rövidéletű darabokat. Szerintem ez a változás nagyon előremutató, és jó úton haladunk, hogy az emberek még nyitottabbak legyenek a fenntartható divatra. Mi erre is törekszünk a PLIÉ-nél.

Divatfotók: Kecskés Márton, Rohonczy Anita; eseményfotó: Hrotkó Bálint

Ha tetszett a cikk, ez is tetszeni fog: az önjavító gombabőr lehet a jövő textilipari megoldása?

Tetszett, inspirált? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn