Keresés
Close this search box.

Pszichedelikus drogokkal a depresszió ellen – A pszichiátria új útjai

Becsült olvasási idő: 2 perc
Az utóbbi néhány évben egyre többet hallani arról, hogy illegális drogként is alkalmazott pszichedelikus szerek hatékonyak lehetnek bizonyos mentális betegségek kezelésében. Mely szerekről van szó, és mennyiben más ez, mint a hatvanas évek Amerikájában népszerű önismereti célú kábítószerfogyasztás? Kerekes Anna írása.
pszichedelikum

hirdetés

Az utóbbi években a pszichiátria felismerte, hogy bizonyos utcai drogként is árusított szereknek, mint az MDMA, a ketamin, a pszilocibin, illetve az LSD szigorúan szabályozott, klinikai körülmények között történő fogyasztása segíthet egyes mentális betegségek gyógyításában. Dr. Gonda Xénia gyógyszerésszel, klinikai szakpszichológussal és pszichoterapeutával beszélgettünk arról, mit jelent ez pontosan.

Miért kerültek néhány évvel ezelőtt újra fókuszba a pszichedelikumok vagy részben pszichedelikus élmény előidézésére képes egyéb vegyületek bizonyos mentális betegségek kezelésében?

A pszichoplasztogének azokat a vegyületeket jelölik, amelyek az idegi plaszticitást serkentik, tehát képesek változásokat előidézni az agyműködésben, az agyban található idegi kapcsolatok felépítésében és megszilárdításában, illetve új idegi kapcsolatok létrehozására. Ez számos gyakori vagy súlyos szenvedést okozó mentális betegség, például a depresszió esetében újfajta kezelési lehetőséget jelent. A pszchedelikumok azért kerültek újra fókuszba az orvostudományban, mert rendelkeznek ezzel az idegsejtek közötti kapcsolatokat serkentő hatással.

Miben más ez, mint a rekreációs célú kábítószerfogyasztás?

Nagyon sokan félreértik a jelenleg zajló ígéretes kutatások célját. Nem arról van szó, hogy valaki otthon, illegálisan vásárolt szerekkel sikerrel fogja gyógyítgatni a saját depresszióját, vagy olyan önismereti utat jár be hallucinogének fogyasztásával, amelyektől elmúlik a PTSD-je.

Arról van szó, hogy bizonyos szerek idegsejtek közötti kapcsolatot serkentő hatását igyekszünk leválasztani a pszichedelikus hatásától, és olyan molekulákat kifejleszteni, amelyek potenciálisan káros mellékhatások nélkül képesek gyorsan és hatékonyan pozitív változásokat előidézni az agyban.

A pszichedelikumok szerepe azért is lehet fontos, mert például a depresszió kelezésében alkalmazott szerekre a betegek egy része nem reagál.

A betegek 30%-ról van szó. Ezt terápiarezisztens depressziónak nevezzük, amely azt jelenti, hogy legalább kétfajta, megfelelő ideig alkalmazott antidepresszívum (azaz a depresszióra alkalmazott gyógyszer) szedésével sem javult a beteg állapota. A jelenlegi antidepresszívumok másik problémája, hogy a tünetek megszűnéséhez 4-6 hétre van szükség, ami alatt a páciens tovább szenved. Sokan kiesnek az ellátásból, nem csak azért, mert nem tudják kivárni a heteket, hanem azért is, mert a gyógyszerek egy része néhány betegnél nehezen elviselhető mellékhatásokat okoz. A pszichoplasztogén hatással is rendelkező ketamin molekula egyik „változata”, az orrspray formájában alkalmazott eszketamin az első gyorsan ható antidepresszívum, melynek hatása 24 órán belül megjelenhet, és jelentős és tartós pozitív hatás érhető el vele a terápiarezisztens depresszióban szenvedő betegeknél.

Fotó: Getty Images / Yulia Chiz

Ha többet szeretnél megtudni a pszichedelikumokkal folytatott pszichiátriai kutatásokról, olvasd el a teljes cikket a Remind Bookazine hatodik lapszámában!

Ha tetszett a cikk, ez is tetszeni fog: 5 jel, hogy érzelmileg érett személyiség vagy.

Tetszett, inspirált? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn