Keresés
Close this search box.

A nők többet profitálhatnak a rendszeres testmozgásból

Becsült olvasási idő: 2 perc
Egy nemrégiben publikált kutatás rávilágít: a nőknek egészen más edzési intenzitásra van szükségük, mint férfi társaiknak. Szalóky Bálint írása.
testmozgas

hirdetés

Azt, hogy biológiailag mennyire különbözik a két nem, régóta tudjuk. Az is többször szóba került, mennyire hátrányosan érinti a nőket, hogy egyes orvosi eredmények a férfiakra szabva születtek meg, és ezeket adaptálták mindenkire úgy, hogy kizárólag a korosztályban differenciálnak. Szerencsére azonban a világ változik. Mára sokkal inkább szempont lett, hogy precízebb, vagy legalábbis demográfiailag és etnikailag kiegyensúlyozottabb vizsgálatok szülessenek, amelyek néha egészen meglepő eredményeket hoznak. Most éppen azt, hogy nagyságrendekkel eltér, mennyi testmozgásra van szüksége a két nemnek ahhoz, hogy hasonló eredményt érjen el fittség terén. Hogy a kutatás rávilágít erre a különbségre, talán mindenki számára egyértelmű volt, az viszont már egyáltalán nem, hogy ekkora.

Meglepő eredmények

Nem újdonság, hogy az egészséges életmód természetes velejárója a sport. Arra szintén voltak eddig is különböző ajánlások, hetente mennyi időt érdemes minimum erre áldoznunk. Az Egészségügyi Világszervezet témába vágó kalauzában heti 150-300 perc testmozgást javasol a felnőtteknek, a gyerekeknek pedig legalább 60 percet naponta. Az egyébként gyakran hivatkozott dokumentum szépséghibája, hogy ennél jobban nem konkretizál. Egy nemrégiben megjelent kutatás igyekszik árnyalni a képet azzal, hogy nemek szerint állapítja meg a szükségleteket.

A most publikált eredmények fontosságát jelzi, hogy több mint 410 ezer amerikai felnőtt adatait vizsgálták meg. 55%-uk volt nő, az átlagéletkor 44 év, a legfiatalabb 27, a legidősebb 61 éves volt. A felmérésben résztvevők a szabadidős fizikai aktivitásaikról szolgáltattak adatokat. Lehetőség volt mérni azok gyakoriságát, időtartamát, intenzitását és típusát.

Az eredményekből újfent teljesen egyértelművé vált, hogy azok jártak jól, akik rendszeresen folytattak valamilyen fajta testmozgást.

A vizsgálatban részt vevők között a 1997 és 2019 közötti időszakban 39935 haláleset történt, ebből 11670 kapcsolódik valamilyen szív- és érrendszeri megbetegedéshez.

A férfiaknak bele kell húzniuk

A rendszeres fizikai aktivitást végző nők esetében 24%-kal csökkent az elhalálozás kockázata, míg a férfiak esetében ez csupán 15% volt. Ráadásul a nők esetében az ugyanannyi idejű befektetett munka lényegesen komolyabb eredményhez vezet: nekik ugyanis heti szinten mindössze 140 perc elegendő ahhoz, hogy a kockázatokat az elérhető legnagyobb mértékben csökkentsék, míg a férfiaknál ugyanehhez az eredményhez már nagyjából 300 percre van szükség. A kutatók következő nagy kihívása, hogy ennek a pontos okait feltérképezze. Jelenleg ugyanis nem bizonyított az a vélekedés, hogy az ilyen fokú eltérés az érhálózat felépítésében és a testméretekben való eltérés okozza, illetve, hogy részben ezek hatásaként mennyi tényleges erőkifejtés szükséges egy-egy feladat elvégzéséhez.

A kutatás eredményei rávilágítanak, hogy érdemes lenne mindenféle ajánlást minimum nemek szerint finomhangolni, és nem olyan általános érvényű megállapításokat tenni, amelyek könnyen lehet, hogy tévútra visznek – például azért, mert a férfiként a heti teljesített 150 perccel még csak a szükséges testmozgás minimumánál vagyunk. Ugyanakkor a WHO álláspontja is védhető, hiszen a lehető legegyszerűbb módon szeretnék felhívni a figyelmet arra, amit az ehhez hasonló mérések csak újra és újra alátámasztanak: ha szeretnénk lehetőség szerint hosszú és betegségektől mentes életet, akkor a legközelebb azzal kerülhetünk ehhez, ha beiktatjuk a mindennapjainkba a rendszeres testmozgást.

Fotó: Pexels / Andrea Piacquadio

Ha tetszett a cikk, ez is tetszeni fog: 3 okos edzőterem, ahová non-stop betérhetsz.

Tetszett, inspirált? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn