Keresés
Close this search box.

Sanzon hangulat a Rajna partján – Bebarangoltuk Strasbourg bűbájos városát

Becsült olvasási idő: 3 perc
A Franciaország és Németország határán fekvő várost a Rajna választja ketté. Strasbourg folyópartján sétálva nehéz eldönteni, hogy pontosan melyik országban járunk. A kulturális kavalkád ugyanis megtévesztő lehet. Vermes Nikolett élménybeszámolója.
strasbpurg

hirdetés

Ahogy belépünk Strasbourg sűrűjébe, lenyűgöző látvány fogad. Az óváros utcái, amelyek tele vannak történelmi épületekkel és kávézókkal, azonnal megidézik a francia filmek romantikáját, és szédületes gyorsasággal csábítanak a macaronoktól és ekler fánkoktól roskadozó kirakatok elé. Miután megengedtünk magunknak egy kistányérnyi bűnözést, nyakunkba vettük a várost.

A strasbourgi Notre-Dame

Az első megálló a Strasbourg központjában található Grande Île, amely az UNESCO Világörökség részeként ismert. Az óváros sikátorai lenyűgözőek! Ahogy kiérünk az egyik kis utcából, azonnal elénk tárult a grandiózus Notre-Dame katedrális, amely a világ legnagyobb templomai között szerepel. Magas tornyai a város minden részéről láthatók. Érthető, miért használják a „torony irányt” kifejezést előszeretettel a strasbourgiak.

strasbourg

A templom egykor Adolf Hitlernek is szemet szúrt. Történetesen ezt a katedrálist akarta megtenni a náci ideológia központjának. Gyakran fordult meg itt, hogy arról ábrándozzon, hogyan fogják tisztelni személyét hívei ezen a helyen. A Notre-Dame nem sokáig volt német kézben, a franciák Hitler bukása után azonnal visszavették és helyreállították eredeti formájába.

A város központja azonban nemcsak a történelmi helyszínekből és építészeti csodákból áll, csatornák és hidak hálózzák be. A La Petite France negyed régi házai és műhelyei között sétálgatva mintha a középkorba repülnénk vissza.

strasbourg

Európa szíve

Strasbourg másik lenyűgöző eleme az Európai Parlament, amely fontos szerepet játszik az európai politika alakításában. Ha kívülről tekintünk rá, olyan, mint egy hatalmas üvegház, amit még nem fejeztek be az építők. Az üvegfalak metaforikusan a tiszta látásra utalnak, vagyis arra, hogy az EU tagállamai között nincs és nem is lehet semmiféle átláthatatlan akadály. A tervezők 1999-ben azzal a szándékkel készítettek „félkész” épületet, hogy ezzel szimbolizálják a demokráciát, ami sosem lehet teljes, valamint hogy az „európai projekt” folyamatosan épül. Hiába adták át immár 25 éve, szemből nézve könnyen hihetjük, hogy az épület még nem készült el.

strasbourg

Az Európai Parlament kívülről és belülről is különleges élményt nyújt befejezetlenségével, zöld belső tereivel és óriási üléstermével. Érdemes meglátogatni akár plenáris ülés alkalmával, akár másik, a turisták előtt nyitott időszakban és vetni egy pillantást a helyre, amely magán hordozza az EU történelmét, mindazt, ami formálta és formálja életünket.

strasbourg

Egy falat Strasbourg

A helyi ételek és borok végigkóstolása nélkül nem érdemes elhagyni ezt a várost. Mi is kipróbáltuk Strasbourg híres Alsace-i konyhát. Kóstoltunk tarte flambée-t és choucroutet, amelyek minden várakozásunkat felülmúlták. Az Alsace-i borok pedig igazi ínyencségeknek bizonyultak. A francia életérzés minden falatban és kortyban ott rejlik.

Gazdag kulturális örökségével, barátságos atmoszférájával és izgalmas gasztronómiai kínálatával Strasbourg egy valódi ékszerdoboz Franciaország határán, ahol az eklektikus német díszítést viselő házak között olykor úgy érezhetjük, mintha nem is Franciaországban járnánk. Ezt erősíti a sokszínű lakosság is, hiszen a lokálpatrióták mellett felbukkannak az öltönyben és kosztümben siető politikusok, akik hónapról hónapra lehorgonyoznak Strasbourgban, hogy folytassák Európa építését. Végső soron Strasbourg olyan, akár egy gyöngyszem Franciaország gyöngysorán.

Fotó: Canva

Ha tetszett a cikk, ez is tetszeni fog: kattints, és tudd meg, miért Horvátország még mindig a legnépszerűbb nyári úti cél a magyarok körében!

Tetszett, inspirált? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn