Keresés
Close this search box.

Amerika első női polgármesterét egy félresikerült tréfa miatt választották meg

Becsült olvasási idő: 2 perc
Susanna Salter a polgármesteri választást megelőző napig nem is tudta, hogy a jelöltek listáján szerepel. Fejes Réka cikke.

hirdetés

A nők egyenjogúságának a kérdése a 18. század második felében kezdte foglalkoztatni Európa és Amerika társadalmát. Nőmozgalmak szerveződtek, értekezések íródtak a témában. Emmeline Pankhurst a századfordulón harcolt a nők szavazati jogáért híres szüfrazsettjei élén, de csak évtizedekkel később, halálával vált valóra az álma, amelyért egy életen át küzdött. Az amerikai kontinens első női polgármestere azonban sokkal korábban, 1887-ben lépett hivatalba – ráadásul egy félresikerült térfa miatt.

Susanna

Susanna Madora Salter Angliából behajózott, kvéker gyarmatosítók leszármazottjaként született Ohióban 1860-ban. Tizenkét éves korában szüleivel Kansesbe, a Silver Lake nevű város mellé költözött, ahol a család egy 32 hektáros farmon gazdálkodott.

Susannát azonban nem kötötte béklyóba a vidéki élet. Okos és talpraesett lány volt, aki tizennyolc évesen beiratkozott a Kansas State Agricultural College-ba. A mai Kansasi Egyetem falai között tanult és ismerkedett meg jövendőbeli férjével, a fiatal ügyvédjelölttel és a kansasi kormányzó fiával, Allison Salterrel.

A friss házasok egy kisvárosban, Argoniában kezdték meg a közös életüket. Összesen kilenc gyerekük született, de Susanna csemetéi nevelése mellett is közreműködött politikai és társadalmi szervezetek munkájában. Csatlakozott a Woman’s Christian Temperance Unionhoz, az első olyan női szervezethez, amely társadalmi reformok elérésére törekedett, és a mértékletességi mozgalmat támogatva tevékenykedett a Prohibition Party aktivistájaként. A politikai életben édesapja, Oliver Kinsey – aki a város polgármestere lett – és férje – aki jegyzői állást szerzett – is részt vállalt. 

Remind

Félresikerült tréfa

Susannának eszébe sem jutott, hogy polgármesteri babérokra törjön egészen addig, amíg az 1887. évi polgármesteri választáson a jelöltek között találta a nevét. A posztra nem ő jelentkezett. Férfiak egy csoportja – akik azt hitték, megbukik majd – akarta őt megalázni és vele együtt minden nőt eltántorítani attól, hogy részt vegyen a politikában. A tervük csúfos kudarcot vallott.

Amikor Susanna beleegyezett, hogy megválasztása esetén vállalja a tisztséget – számára is meglepő módon – rengetegen köteleződtek el mellette. A Woman’s Christian Temperance Union tagjai saját jelöltjük helyett szavaztak rá, és a Republikánus Párt is támogatta őt. Susanna Saltert kétharmados többséggel választották meg, ezzel nemcsak az első női polgármester lett az Egyesült Államokban, de az első nő is, aki valamilyen politikai tisztséget töltött be.

Remind

Az első női polgármester

Susanna története országos sajtóvisszhangot keltett. A városi tanács első ülésén, amelyen az újonnan megválasztott polgármester asszony elnökölt, a New York Times tudósítója is részt vett, és cikkében elismerően írt róla. A híre Svédországba és Dél-Afrikába is eljutott. Egy hivatali év után azonban visszautasította az újraválasztását.

1893-ban családjával az oklahomai Alva városába költözött, ahol földhöz jutottak, tíz évvel később pedig Augustába tették át a székhelyüket, férje itt ügyvédi állást kapott, és megalapította a Headlight című újságot.

Allison Salter 1916-ban hunyt el, halála után felesége gyermekeit segítette egyetemi tanulmányaikban. Susanna élete végéig élénken érdeklődött a vallási és politikai ügyek iránt. Férjét negyvenöt évvel élte túl, 1961-ben, százegy éves korában halt meg.

Fotók: Canva, Wikipédia, Kansas Memory

Kíváncsi vagy, hogy kik voltak a női Birmingham Bandájának a tagjai, és miért váltak híressé? Olvasd el ezt a cikket is!

Tetszett, inspirált? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn