Keresés
Close this search box.

A munka ritmusa – Zenehallgatással a hatékony munkavégzésért

Becsült olvasási idő: 3 perc
Felgyorsult világban fontos kérdés, hogy milyen módszerekkel tarthatjuk fenn figyelmünket, és hogyan végezhetjük el aktívan, hatékonyan azokat a feladatokat, amelyekkel napi szinten találkozunk. Mindenkinek megvannak a maga praktikái, a zene is lehet egy olyan eszköz, aminek a segítségével a maximumot tudjuk nyújtani. Szabolcs Bence írása.
zene-hatekonysag

hirdetés

Ismerős az érzés, amikor a határidők közeledtével még rengeteg munkánk van hátra és a hátunk közepére sem kívánjuk azt a temérdek tennivalót, ami ránk vár? Ezekben a helyzetekben legtöbbünknek megvan a magunk esőtánca, amit eljárunk mielőtt nekiállunk a tényleges feladatoknak. Én is ilyen vagyok. A fehér fal is érdekesebb annál, mint, amit éppen tennem kéne. Ezeket a viharfelhőket nehéz elkergetni, ezért nem árt, ha tudjuk, hogy többek között ebben a helyzetben is segítségünkre lehet a zene. Harmat László pszichológust kérdeztem, hogy szakértelmével segítsen megérteni a folyamatot.

A zene szerepe és hatásai

A szórakoztató jellegén kívül rengeteg előny származhat abból, ha zenét hallgatunk feladataink elvégzése közben. „A zenének több olyan faktora van, amelyekkel befolyásolhatja a munkavégzést. Általa például nőhet a motivációnk, legyőzhetetlennek érezhetjük magunkat, növelheti a koncentrációnkat és stresszcsökkentő hatása is lehet, ezáltal pedig hatékonyabban tudjuk végezni a dolgunkat. A zene ugyanis elsősorban az érzelmeinkre hat, a negatívakra és a pozitívakra egyaránt” – mondja a szakértő.  Ezért fontos, hogy megtaláljuk azt a zenét, ami javítja a hangulatunkat és nem demoralizál, hiszen nehéz úgy koncentrálni, ha közben szomorúak vagyunk.

Remind

Milyen zenét érdemes hallgatni, és hogyan?

A munka típusától is függhet, hogy milyen zenét érdemes hallgatni. Például egy monoton, repetitív munka elvégzése közben teljesen más fajta koncentrációra van szükség, mint egy kreatív, teljes odafigyelést igénylő munka közben. A Nature folyóiratban 2023-ban megjelent tanulmány szerint mindkét esetben pozitív hatást lehet elérni, ha megtaláljuk a számunkra megfelelő műfajt. „Az is fontos, hogy egyedül vagy csapatban dolgozunk-e, mert a csapatmunka dinamikája különbözik az egyénitől. A zene azonban a csoportos munkavégzést is segítheti, mert közösségkovácsoló ereje is van. Például így születtek régen a munkadalok is, amelyeket a feladatok elvégzése közben énekeltek a dolgozó emberek” – teszi hozzá a pszichológus.

Minden ember más, ezért nincsen pontos recept arra, hogy milyen zenével érhetjük el a legjobb hatást. A legfontosabb az, hogy olyan zenét válasszunk, ami nem zavar bennünket, ami nem vonja el a figyelmet a munkáról. „Nem érdemes olyan zenét választani, ami katartikus érzelmeket vált ki belőlünk és arra is ügyelni kell, hogy a ritmusa megfelelő legyen. Ha gyors váltásokat hallunk, akaratlanul is elvonhatjuk vele a figyelmünket.

Tehát olyan zenét érdemes választani, ami egyfajta háttérzajként funkcionál és stimulál bennünket”

– hívja fel a figyelmet a szakértő.

Továbbá az is fontos lehet a hatékonyság szempontjából, hogy hogyan hallgatjuk a választott szerzeményt. Ha nagyon hangos, akkor nem halljuk a saját gondolatainkat, ugyanakkor ha túl halk, zavaró lehet, hogy ciripel a háttérben. Tehát meg kell találni azt a hangerőt, ami számunkra megfelelő.

Összpontosíts a feladatra!

„Készültek olyan kutatások, amelyek különböző munkaterületeket vizsgáltak, és azt figyelték, hogy miként hat a dolgozókra a zene. Az orvosok például rutinműtétek alatt rendszeresen hallgatnak olyan zenéket, amelyekkel fókuszáltak maradhatnak” – említi meg a szakember. Az egyetemisták a beadandók írása közben és tanulás alatt is hallgatnak zenét – ezt én is tudom igazolni, hiszen ez nálam bevett szokás. Ráadásul a Spotify felületén rengeteg olyan lejátszási listát lehet találni, amelyeket kifejezetten tanuláshoz állítottak össze. Ezeken a területeken kívül az írók és is előszeretettel fordítják a saját hasznukra a zenét, ötlet, ihlet merítésre, a bennük ezáltal megfogant érzelmek segítségével alkotva.

Legyünk bátrak, merjünk kísérletezni!, Nem feltétlen találjuk meg majd elsőre a megfelelő zenét, hangerőt, amellyel dolgozni tudunk. Ha nem tudunk munka közben koncentrálni a zenétől és nem találtuk meg a megfelelő aláfestést, akkor azzal is lehet próbálkozni, hogy a feladatok elkezdése előtt és a közötte tartott szünetekben hallgatunk bele azokba a zenékbe, amelyek motiválóan és serkentően hathatnak ránk.

zene_hatekonysag

Tanácsok és ötletek

Következzen pár tanács és ötlet, amivel biztosan hatékonyabbak lehetünk! Nekem a feladat típusától és sürgősségétől függően háromféle műfaj szokott beválni. Tanuláshoz például a lo-fi típusú zenék. Ezek olyan háttérzajt generálnak, amely segít megtartani a fókuszt, továbbá nyugodt hangulatuk miatt a stresszt is csökkentik. Ha sietnem kell egy munka megírásával vagy takarítok, valamilyen ritmusos metál zenét hallgatok. Íráshoz egyértelműen közepes hangerőn, de takarításhoz minél hangosabb, annál jobb. A harmadik típus, amikor az a bizonyos munka kreatív gondolatokat, ötleteket igényel, ilyenkor nálam a régi jazz és blues zenék a nyerőek közepes hangerőn. Az idősebb korosztályhoz tartozó ismerőseim a klasszikus zenét kedvelik, de olyannal is találkoztam, aki a pszichedelikus rock-ra esküszik.

„Összességében a zene ígéretes stratégia, ha szeretnénk hatékonyan és jól végezni a munkánkat” – zárja gondolatait a szakember. Lehetőleg válasszunk számunkra megfelelő műfajt és módszert, és biztosan javulást fogunk tapasztalni. Mindenkinek ajánlom, hogy próbálja ki és tudatosan javítsa a saját teljesítményét.

Kiemelt kép: Pexels / Artem Podrez; további fotók: Pexels / Armin Rimoldi, Vlada Karpovich

Ha tetszett a cikk, ez is tetszeni fog: kattints, ha kíváncsi vagy, hogyan válhat fenntarthatóvá a zeneipar!

Tetszett, inspirált? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn