Keresés
Close this search box.

Az enerigahatékonyságtól a környezetbarát anyagokig – 5 tipp a fenntartható otthonért

Becsült olvasási idő: 3 perc
A tudatos fogyasztás az utóbbi években életünk számos területén elterjed, egyre szélesebb körben figyelünk arra, hogy szezonális, megbízható termelőktől származó élelmiszereket fogyasszunk, hogy nagyarányú természetes összetevőkkel rendelkeznek azok a szépségápolási termékek, amiket magunkra kenünk és hogy minőségi alapanyagokból etikus körülmények között állított ruhákat viseljünk. Varga Luca belsőépítész tervező írása a környezettudatos otthonok kialakításához nyújt támpontokat.

hirdetés

1. Törekedjünk a körforgásosságra

Magyarországon még nem elterjedt a régiből újat építészeti vonatkozás, azaz a körforgásos építészet, melynek egyik alapgondolata, hogy kerüljük el a bontást, ahol csak lehetséges. A meglévő lakásállomány megújításával, újragondolásával és – ahol lehetséges – felújításával sokat tehetünk zöldfelületeink és környezetünk védelméért. 

Remind

2. Nézzük meg, mi az, amit megtarthatunk

A felújítás során keletkező hulladékoknak jelentős környezetterhelő hatása van, felelősségteljes döntésekkel és minimális erőfeszítéssel ezeket is csökkenthetjük. Mielőtt egyből a bontás mellett döntenénk, érdemes végiggondolni, hogy mi az, amit megmenthetünk. Ilyen lehet például a fa parketta, amelyet, ha szükséges, tömítéssel, újracsiszolással  és felületkezeléssel újjá varázsolhatunk. A beltéri ajtóknál is célszerű lehet a felújítás mellett dönteni, ha festés-mázolás és némi igazítást követően ellátják funkciójukat.  

A régi bútorokról se feledkezzünk meg! Egy új kárpittal és felületkezeléssel ezek is sok esetben menthetők. Átgondoltan elhelyezett, akár új funkcióval felruházott, régi darabok szépen megférnek egy modern mai térben is, sőt tovább emelhetik a tér egyediségét, megjegyezhetőségét.

Remind

3. Növeljük az energiahatékonyságot, csökkentsük a vízhasználatot

Nagyobb felújításoknál törekedjünk az energiahatékony megoldások széleskörű alkalmazására. Ha van lehetőségünk külső nyílászárók korszerűsítésével,  hőszigeteléssel, energiatakarékos fűtési-hűtési  rendszerek beépítésével és SMART rendszerek használatával, csökkentsük az energiafogyasztásunk. Ezek elsőre nagy beruházásnak tűnhetnek, de hosszú távon rendkívül sokat spórolhatunk anyagilag és a természeti erőforrások szintjén is, valamint  lényegesen csökkenthetjük az építési, felújítási folyamatból származó környezeti terhelést is.Visszafogottabb anyagi ráfordítással is sokat tehetünk fogyasztásunk mérséklése érdekében. Ha például fokozatosan LED világításra váltunk, energiahatékony háztartási gépek beszerzése mellett döntünk és víztakarékos csaptelepeket, zuhany és vécé megoldásokat választunk. 

Remind

4. Használjunk ki minden négyzetmétert

Sokszor találkozhatunk magazinok címlapján, inspirációs oldalakon és a közösségi média felületeken nagyvonalú tágas otthonokkal. De érdemes feltenni magunknak a kérdést, főleg újépítésű ingatlan esetén, hogy valóban szükség van-e minden négyzetméterre, és amennyire csak lehetséges optimalizálni a terek méretét. Meglévő épület átalakításánál kiemelten fontos, hogy a rendelkezésünkre álló térrel okosan gazdálkodjunk. Személyre szabott, átgondolt térkapcsolatokkal, praktikus helykihasználással és bútorozási megoldásokkal hosszútávon fenntartható élettereket teremthetünk.

Remind

5. Részesítsük előnyben a környezetbarát építőanyagokat és helyi forrásokat

A termékválogatásnál ügyeljünk arra, hogy minőségi, környezetkímélő eljárások és alapanyagok mellett döntsünk. Olyan anyagokat és termékeket válasszunk, amelyek szépen öregednek, hosszútávon értéket képviselnek, és akár 15-20 év múlva is használhatók. Vizsgáljuk meg, hogy miből készülnek, honnan és miként jutnak el hozzánk, milyen a gyártói attitűddel, mekkora szerepet kap a fenntarthatóság és a környezettudatosság a termék teljes élettartama alatt, mennyi az újrafelhasznált és újrafelhasználható anyagtartalma, károsanyag kibocsátása (VOC) érték. Támogassuk a helyi gyártókat azzal, hogy a helyben megtalálható darabokat választjuk a messziről érkező termékek helyet. A helyi anyagoknak gyakran kevesebb feldolgozási folyamaton kell keresztül menniük, beszerzésükkel nemcsak a szállítási költségeket csökkenthetjük, hanem minimalizálhatjuk a fuvarozás okozta környezeti terhelést is és a keletkező hulladék mennyiséget.

Fontos kiemelni, hogy ha már egy párat sikerül megvalósítani a fenti gondolatokból sokat tettünk környezetünk védelméért, ugyanis a legapróbb vásárlásainkkal is egy általunk választott, másokra is hatást gyakorló jövő mellett tesszük le a voksunkat. 

A környezettudatos otthonteremtés ugyan hosszabb előkészületeket, körültekintő döntéseket, kompromisszumokat és alkalmazkodást igényel, de az a szellemi energia, amit egy magas műszaki tudással és esztétikai érzékkel rendelkező belsőépítész tervezővel közösen beleteszünk leendő otthonunkba, a használat során többszörösen fog megtérülni.

Tetszett, inspirált? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn