Keresés
Close this search box.

Egy távoli ország zenéje, ami rabul ejti a szíveket – A koreai kultúra Budapestre költözik

Becsült olvasási idő: 4 perc
Akik szeretik a koreai kultúrát, azok egész biztosan szabadon hagyják a naptárukat szeptember 8-14. között.

hirdetés

A Koreai Kulturális Fesztivál szervezői olyan zenei programkínálattal készülnek, amihez hasonló még nem volt hazánkban. Az események fókuszában a hagyományos koreai zenei műfajok állnak, amelyeket koncertek, színpadi produkciók, workshopok és szimpóziumok tesznek teljessé. 

Remind

K-gugak

Sokak számára a hallyu – azaz az 1990-es években indult dél-koreai kultúra világszerte népszerűvé válása – mára fogalom. A koreai hullámnak is nevezett hallyu egyik fontos pillére a zene, ami magában foglalja a modern K-pop és a hagyományos K-gugak műfajokat is. Előbbi már szinte mindennapjaink részévé vált, elég, ha csak bekapcsoljuk a rádiót. De a K-gugak térnyerése még csak most következik. Koreában a modernizáció mellett nagy hangsúlyt fektetnek a hagyományok tiszteletére, így a tradicionális zenére is. A K-gugak szó szerinti jelentése “a palotai zenétől a népzenéig”, mely a koreai hagyományos kultúrából és művészetekből kiindulva egészen napjainkig mutatja be a koreai zenét. Ennek a megjelenítése, feldolgozása pedig rendkívül színes lehetőségeket kínál. A szeptemberi fesztivál előadásai abból a számtalan új művészeti lehetőségből adnak ízelítőt, amelyeket a gugak potenciálisan tartogat.

Koncertek koreai módra

A Koreai Kulturális Központ célja, hogy megismertesse és népszerűsítse a koreai kultúrát hazánkban. Aki járt már valamely eseményükön, tudja, hogy igyekeznek mindig kreatív programokat kínálni. Az őszi koncertsorozat is hozzájuk hűen nagyszabásúnak ígérkezik. Szeptember 13-án a Magyar Zene Házának színpadán fellép a geomungo koronázatlan királynője, Heo Yoon-jeong vezetésével a Black String és a Gyeonggi tartománybeli népdalok mestere, Lee Hee-moon által fémjelzett „NAL projekt”.

Remind

A Black String a hagyományos koreai hangszereket és zenét veszi alapul, ugyanakkor átfogó érzékenységgel szabadon elmossa a műfaji határokat, koncertjei során a végletekig kihasználja az előadók rögtönzési képességét. Az együttest beválasztották többek között a 2016-os zenei világkiállítás (WOMEX) hivatalos showcase programjába, 2018-ban pedig az első koreai díjazott lett Ázsia & Óceánia kategóriában a híres angol zenei magazin, a Songlines díjátadóján. 

Remind

A „NAL projekt” megálmodója Lee Hee-moon, aki Korea 57. számú szellemi kulturális örökségének a Gyeonggi (ejtsd: Kjanggi) tartományi népdal művészetének képzett áthagyományozója. Az előadás ihletadó forrása is ez az örökség, mellyel egy sajátos művészeti ágat hozott létre és mutat be a színpadon a magyar közönség számára is. Tevékenységével sikerült a hagyományos vokális zenét ismét az előadások középpontjába emelnie, lehetőséget adva ezzel a közönségnek, hogy újra felfedezze a népi énekek hallgatása által tartogatott örömet.  

Egy este alatt két külön zenekar és produkció is látható a színpadon. A szervezők a hosszabb technikai átállás alatt sem hagyják a közönséget unatkozni, ugyanis az érdeklődők a szünet alatt kipróbálhatják az előtérben a színpadon hallható tradicionális hangszereket, miközben koreai snackeket ropogtatnak.

Remind

Felejthetetlen élmény

Szeptember 17-én a Magyar Zene Házában Park Jiha egyedülálló koncertjét hallhatjuk. A zeneművész és egyben zeneszerző Park Jiha zenéjében a pirihez, saenghwanghoz (ejtsd: szenghváng) vagy yanggeumhöz (ejtsd: jánggüm) hasonló, hagyományos koreai hangszerek klasszikus minimalizmusa harmonikusan vegyül az aprólékosan megkomponált keretek között szabadon kibontakozó, improvizatív zenei elemekkel. Első albuma számos nagynevű zenei médium, többek között az amerikai Pitchfork Media vagy az angol The Wire és Uncut magazin, a The Guardian napilap vagy a BBC elismerését is kiváltotta. A The Guardian angol napilap Park Jiha zenéjét úgy értékelte: „Park Jiha zenéjének szépsége az általa megidézett üres térben rejlik, amelyet maga után hagy.”

Remind

Világkörüli turnén a JONGMYO JERYEAK

A Nemzeti Gugak Központ világkörüli turnéja egyik európai állomásaként szeptember 21-én hazánkba érkezik, hogy társulatával előadja a JONGMYO JERYEAK-ot, amely a királyi ősök rituális zenéje és tánca a Jongmyo Szentélyben. A JONGMYO JERYEAK, ami a nemzet első regisztrált Szellemi Kulturális Öröksége volt 1964-ben, felkerült a UNESCO Emberiség Szellemi Kulturális Örökségeinek listájára 2001-ben. Az instrumentális zenéből, énekből és táncból álló szintetikus művészeti alkotás közel 600 éves történelmet tudhat magának. A magyarországi nagyszabású, 90 perces előadásban 54 zenész és 18 táncos lép az Erkel színház színpadára. 

Remind

Próbáld ki te is: workshopok & szimpózium

Azokat, akik szeretnének közelebbről megismerkedni a tradicionális koreai zenékkel és táncokkal, a Jindo Nemzeti Gugak Központ szakemberei kalauzolják el a K-gugak világába.

Kezdő és haladó hangszeres workshopok várják az érdeklődőket szeptember 8-11. között a Koreai Kulturális Központban. Szeptember 12-én egy hagyományos koreai zenéről és táncról szóló ismeretterjesztő koncertet kínál az intézet. A rendezvénysorozat egyik fénypontja pedig a hagyományos koreai és magyar zenéről szóló szimpózium szeptember 14-én a Hagyományok Házában. Elismert magyar és koreai szakemberek által a két ország megismerheti egymás zenei és tánchagyományait. 

A regisztrációért és részletes információkért keresd fel a Koreai Kulturális Központ weboldalát!

Fotók: Koreai Kulturális Központ

Ha tetszett a cikk, ez is tetszeni fog: kattints, és olvasd el cikkünket, amelyből kiderül, vajon megölheti-e a valódi zenét a mesterséges intelligencia!

Tetszett, inspirált? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn