Keresés
Close this search box.

Az önjavító gombabőr a jövő textilipari megoldása?

Becsült olvasási idő: 3 perc
Az elszakadó ruhák problémájára a gombák jelenthetik a kulcsot. Szalóky Bálint cikke.

hirdetés

A ruhaipar mostanában legtöbbször a fast fashion darabok rendkívül környezetszennyező előállítása és fenntarthatatlansága miatt kerül előtérbe. Bizonyára ezt a saját ruhatárunkon is érezzük: amióta ezek a láncok megszaporodtak, egyáltalán nemcsak a változó divat, hanem az elhasználódás gyorsasága miatt kényszerülünk rendszeresebben új és új ruhák vásárlására. Szerencsére azonban van már ellenkező irányvonal: sokan esküsznek a tartósságra, és a saját termékeik esetében célként tűzték ki az időtállóságot. Ebben jelenthet revelációt a Newcastle Egyetem és a Northcolumbia Egyetem közös tanulmánya, amely azt vizsgálta, hogy a gombafonák, más néven micélium miképpen hasznosítható a ruhaiparban.

Remind

Miért pont a gomba?

A micélium felhasználására a ruhaiparban a kutatók „gombabőrként” hivatkoznak, és van egy elvitathatatlan pozitívuma bármilyen más természetes anyaggal szemben: a regeneratív képessége. Persze az egymásra dobált micélium szálak maguktól nem állnak össze tetszőleges méretű pulóverekké, de arra képesek lehetnek, hogy egyes mikro és makro sérüléseket begyógyítsanak magukon, azaz például a legapróbb szakadások újra összefonódhatnak.

Ez eléggé sci-finek hangzik, és a kutatók nem titkolják, jelenleg rendkívül messze állunk attól, hogy micéliumot tartalmazó ruhák tömegesen lepjék el az áruházak polcait. Hosszú távú cél, hogy a gomba hozzájáruljon a bőrtermékek arányának csökkenéséhez a ruha- és bútoriparban, egyúttal az egyes termékek élettartalmának jelentős növelésével lehetőség legyen sokkal tartósabb felhasználásra. Gondoljunk csak a komoly környezeti terhelést jelentő autó- és bútorkárpitokra, amelyek fokozott elhasználódása azért törvényszerű, mert ezek vannak a legnagyobb terhelésnek kitéve azzal, hogy például folyamatosan rajtuk ülünk.

Már az ajtóban van

Hogy mennyire nem távlatokról beszélünk, jól példázza, hogy már most is léteznek micéliumot használó luxusmárkák. Ilyen például az elsősorban táskákat és pénztárcákat kínáló Reishi, amely megrendelésre gyártja az ezereurós ligában mozgó termékeit. Anyacégük, a MycoWorks saját technológiájával dolgozza fel a gombákat és állítja elő a termékeikhez felhasznált Reishi Fine Mycelium nevű anyagot.

A kísérleti – azaz még nem nagy tételben előállítható, ruhaipari – környezet bebizonyította, hogy az apróbb lyukak öngyógyulása minimális beavatkozás mellett nemcsak elméleti szinten működik, hanem abszolút reális lehet. Maga a folyamat nagyjából két napig tart. Az egyik hátránya, hogy bár az anyag erőssége eléri a korábbi szintet, a „foltozás” helye nem tűnik el teljesen – igaz, ha ruhajavításra adunk be valamit, valószínűleg annak is látható lesz a nyoma. Azonban a kutatók által előállított anyag jelenlegi változata még nem alkalmas rá, hogy ruhaként funkcionáljon, mivel túl vékony és kényes ahhoz, hogy hordani lehessen.

A jelenlegi tesztek alapján a Reishi termékének tartóssága már most elérte a tehénbőr szintjét, azonban még bőven van lehetőség a fejlődésre. A Reishihez hasonló – és jelenleg egymással konkuráló –, már ruhaipari minőségű termékekkel dolgozó gyártók problémája jelenleg, hogy az anyag feldolgozása során elpusztulnak azok a gombaspórák, amelyek a regenerációs folyamatokat látnák el.

A tanulmány szerzői bizakodnak benne, hogy a kutatási-fejlesztési környezet és a gyártói oldal előbb vagy utóbb leküzdve az akadályokat találkozik. Ha ez megtörténik, az egyáltalán nem csak a ruhaiparra lesz hatással.

Remind

Volán mögött

Bármilyen hihetetlen, de a bőrtáskák és kabátok elbújhatnak: az első számú bőrfelhasználó a cipőipar, közvetlenül utánuk viszont már az autógyártók jönnek. Nem csoda, hogy a cégek nagyon szeretnék, ha olyan anyagok születnének, amelyek az autóbelsőkben is használhatók, a jelenleg bizonyos esetekben áthidaló megoldást jelentő műbőr ugyanis több szempontból problémás.

Ezek az anyagok jelentős mennyiségű műanyagot használnak, és így az előállításuk nagy terhet ró a környezetre, nem beszélve a leselejtezésükkor. Bizonyára mindenki találkozott már olyan műbőr termékkel, amely egy idő után „megadja magát”, és valamilyen foszló, a saját festékét ledobó, kellemetlen anyaggá változik. A micélium felhasználhatóságának tökéletesítése ezen végérvényesen változtathat, és remélhetőleg egyáltalán nem a távoli jövőben.

Tetszett, inspirált? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn