Keresés
Close this search box.

Woodstock a balatoni hegyoldalban – A Paloznaki Jazzpiknik

Becsült olvasási idő: 5 perc
Idén ellátogattunk a jazz, funk, pop és soul hazai fesztiváljára, a három napos Palóznaki Jazzpiknikre és ez mostantól így is lesz minden évben. Vigyázat, addiktív élmény!

hirdetés

A Paloznaki Jazzpiknik minden csak nem tömegfesztivál. Egy hely, ahol találkozik a bor, a gyönyörű Balaton Felvidék, a jó hangulat, a kulturált fesztivál élmény és a gasztronómia élvezete. A palóznaki szőlőhegyre érkezve elfog minket az érzés, mintha csak egy kerti partira érkeznénk. Nem véletlen a hasonlat, 11 évvel ezelőtt, a Jazzpiknik megálmodója, Valde Orsolya, férjének Homola Szabolcsnak szervezett születésnapi bulija indította el a rendezvényt útján, jó borokkal és jó zenével, ami mára azonban egy 10.000 fős, mégis meghitt, generációkon átívelő fesztivállá nőtte ki magát itt Palóznakon. Bor, Balaton, jó zene. Kell ennél több?

Remind

A poptól a jazzig

Augusztus első hétvégéjén a jazz és a pop-soul világsztárjai, valamint a hazai jazz legjava vonzották az igényes fesztiválozás hívőit ismét a Balaton-felvidéki jazzfaluba. Az idei lineup-ban olyan világhírű sztárok és formációk szerepeltek, mint Nik West, Rick Astley, a Dirty Loops, a Thievery Corporation, az Incognito, vagy a Level 42.  A fesztivál varázslatos hangulatú jazzfalujában többek között olyan művészekkel találkozhatott a közönség, mint a Barabás Lőrinc Quartet, a Sena Dagadub, a Random Trip x 7s presents Vibe Changers x Vavra Bence, vagy a Vanavan formáció.

Remind

Tánc esőben, napsütésben

A 11. Paloznaki Jazzpiknik csütörtöki nyitónapja hatalmas sikerrel indult, a többezres közönség – a változékony idő ellenére is – kirobbanó energiával fogadta a „női Lenny Kravitz”-ként is sokat emlegetett, Nik Westet. Az extravagáns külsejű énekesnő – aki Prince basszusgitárosa is volt – Rómában adott koncertet, innen érkezett a Balaton-felvidéki Paloznakra, ahová a családja is elkísérte. A koncerten saját szerzeményei mellett feldolgozások is szerepeltek, a teltházas piknikközönség szíve egyszerre dobbant a show végén felcsendülő Proud Mary című örökzöldre, melynek végén az énekesnő karjában megjelent másfél éves kisfia is a színpadon.

A nyitóestre tömegeket vonzó brit legenda, Rick Astley idén is „hazatért” a három napra az Északi part zenei fővárosává avanzsáló balatoni faluba. Bár az időjárás nem volt túl kegyes, Rick Astley legnagyobb slágerét egy emberként énekelte a tömeg, amikor függönyként zúdult ránk az eső, azonban a jó kedvet és hangulatot még a vihar sem tudta elmosni.

Az augusztus 4-i, pénteki napon az időjárás-előrejelzés miatt a szervezők korábbra hozták a koncerteket, így a pop-funk-jazz fusion alapú zenét játszó svéd triónak, a Dirty Loopsnak még sikerült verőfényes napsütésben, hamisíthatatlan piknikhangulatban bemutatkozni a Jazzpiknik közönségnek. A három svéd fiatal zenész egyedi Lady Gaga feldolgozásukkal robbant be a zenei világba, mellyel váratlan sikersorozatot indítottak, videójuk hatalmas nézettségi számokat hozott világszerte a zenei piacon – olyan legendák nyilatkoztak róluk elismerően, mint Stevie Wonder, vagy Quincy Jones. A töretlen sikereket halmozó formáció hatalmas meglepetés volt a hazai közönségnek, euforikus légkört teremtettek a piknik pénteki délutánján.

Remind

Generációkon átívelő hangulat

Az este az elektronikus zene úttörője, a Thievery Corporation koncertjével folytatódott, akik felejthetetlen showt nyújtottak, talán az idei Jazzpiknik legnagyobb koncertélményét. A Rob Garza – Eric Hilton duó zenéjében a dub, a bossa nova, a trip hop, az acid jazz és az elektronika műfajai egyedi módon ötvöződtek. A koncert vibráló energiái keveredtek a négy őselemmel, mivel ezen az estén egészen különleges jelenség tanúi lehettek azok, akik tiszteletüket tették a Jazzpikniken: az egész országban hatalmas károkat okozó szupercella talán egyedül a fesztivál helyszínét kerülte el; az óvó balatoni domboldal és a különleges mikroklíma nem várt módon gondoskodott az esőben, szélben, jóban és rosszban kitartó jazzrajongókról. A szervezők küzdelme és a közönség kitartó Piknik-szeretete visszatartotta a rossz időt, és augusztus 4-én és 5-én is a teljes program meg tudott valósulni.

A szombati záróest vérbeli „piknik lineup” volt; az acid jazz legfontosabb zenekara, az Incognito koncertjével kezdődött a MOL Nagyon Balaton Nagyszínpad programja. A hazai közönség már a piknikhez köti ezt a zenekart, akik mind a korábbi Jazzpiknik, mind a saját szervezésben megvalósuló JAZZY & JAZZPIKNIK koncertsorozatban több ízben is szerepeltek. A kifinomult hangzásokat felvonultató zenekar a ’90-es évek óta diktálja az ütemet, hatalmas rajongótábora van Európa-szerte. Az időről időre újjáalakuló együttesben fennállása alatt közel 150 muzsikus zenélt, de kulcsfigurája továbbra is Bluey, akinek köszönhetően az Incognito nem veszített régi fényéből; a koncert végén a piknikező közönség együtt énekelte a „One love” című dalt.

Az idei piknik abszolút várományosa a ’80-as évek ünnepelt jazz-funk fúziós bandája, a Level 42 volt. A 2020-ra meghirdetett európai turnéjuk egyik állomásaként szerepelt a 9. Paloznaki Jazzpiknik, a koncertet és a turné tervezett állomásainak nagy részét azonban a járvány szülte bizonytalanságokra és a szigorú ki- és beutazási korlátozásokra hivatkozva lemondta a zenekar. Augusztus 5-én ezt a koncertet pótolta a legendás örökzöld csapat, akik megküzdöttek azért, hogy Paloznakon zenélhessenek: az Európa-szerte tomboló viharban repültek ide, a szélsőséges időjárás miatt Bécsben leszállították a járatukat. A kihívásokkal teli utazás végén révbe értek, és Paloznakon értő fülekre találtak a közönség soraiban. Megható együttállás volt ez a koncert: Mark King, a csillagfényes paloznaki éjszaka, amit ezúttal elkerült az eső, és a hálás közönség – méltó zárása a háromnapos fesztiválnak.

Remind

Zöld fesztivál

A fesztivál életében kiemelt hangsúlyt kap a hulladékmenedzsment, amely által évről-évre visszatérhet a mesés helyszínre – a zöldítésben idén is a Zöldövezet Társulás volt a Jazzpiknik partnere. A fesztiválon a teljes hulladékmenedzsment környezettudatos szervezése, újrahasznosítása, a környezetbarát termékek alkalmazása és a szemléletformálás az Egyesülettel közösen valósul meg. Az idei pikniken a boros- és pezsgőspoharak mellett a repoharak is zárt, betétdíjas rendszerben működtek. A ’23-as év zöldítő újításai a visszaváltható, újratölthető félliteres szódásüvegek, valamint a kihelyezett ivókutak voltak, melyek hiánypótlók a fesztiválpiacon. A szemléletformáló intézkedéseknek köszönhetően a teljes hulladékmenedzsmentet több mint 10 m3-rel sikerült csökkentenie a szervezőknek. Az összhulladék nagyságrendileg csökkent a korábbi évekhez képest, melynek több mint 64%-át sikerült eltérítenie a Zöldövezetnek a hulladéklerakótól, és valamilyen formában újrahasznosítania. A csökkentés a szelektív hulladékgyűjtés által több mint 5000 CO2 kibocsátás csökkentést értek el a fesztivál ökológiai lábnyomában.

Remind

A tizenkettedik

A szervezők 2024. augusztus 1-3. közöttre hirdették a következő, 12. Paloznaki Jazzpikniket. Akik a magas minőségű zenei élmények mellett a kulináris élvezetek és a délutáni kultprogramok által kívánnak töltekezni a Balaton legnagyobb presztízsű butikfesztiválján, jövő nyáron ismét otthonra talál Paloznakon. A lineup-ról és a jegyekről a szervezők 2023 telén adnak további részletes tájékoztatást. Érdemes figyelni a Paloznaki Jazzpiknik oldalát, hiszen ez az a fesztivál, ahová ha egyszer eljössz, minden évben el akarsz majd jönni.

Fotók: Palóznaki Jazzpiknik / Mohai Balázs, Mónus Márton

Ha tetszett a cikk, ez is tetszeni fog: kattints, és olvasd el a Palóznaki Jazzpiknik megálmodójával, Valde Orsolyával készült interjúnkat is!

Tetszett, inspirált? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn