Kezdd pozitívan az új évet! – 3 fogadalom, ami segít, hogy jól induljon 2024

Becsült olvasási idő: 2 perc
A specifikus új évi fogadalmak többségét senki sem tartja be. Jó esetben elfelejtjük őket, rosszabb esetben szorongunk, hogy kudarcot vallottunk. Ugyanakkor sokunkban megjelenik az igény az óév összegzésére és a jóllétünk növelésére az új évben. Az alábbi három pont betartása abszolút nem lesz nehéz, és ha szem előtt tartjuk őket, sokat fejlődhetünk. Kerekes Anna írása.

hirdetés

1. Több önreflexió

Ritkán lehet pontokba szedni azt, hogy egy sikeres terápiának milyen pozitív hatásai vannak az ember személyiségére, életére nézve, hiszen ez nagyon komplex, sokszor pedig néhány területre specifikus, vagy épp csak fokozatosan kezd el megmutatkozni. De ha mégis kötelező lenne listát írni, akkor mindenképpen az önreflexió erősödése lenne az egyik legfőbb pont.

Az önreflexió minden jó terápiás folyamatban fejlődik, és nagyon sokat hozzátesz ahhoz, hogy javuljon az általános elégedettségünk. Az önreflexió az a képességünk, ami által megfigyeljük, megértjük és adott esetben korrigáljuk vagy pontosítjuk a viselkedésünket, érzéseinket, reakcióinkat. Aki jó önreflexióval rendelkezik, az jobban érti, mit miért tesz, pontosabban meg tudja határozni a valódi érzelmeit (hogy például éppen fél-e vagy haragszik), és jobban átlátja a szerepét a saját élete történéseiben, például abban, ahogyan a társas kapcsolatai alakulnak.

Szóval ha már csupán annyit megteszünk, hogy elkezdjük magunkat megfigyelni, a jelentőségteljes történésekben megérteni a szerepünket, elemezni a viselkedésünket és reakcióinkat (különösen akkor, ha azok szokatlanok, a helyzethez nem passzolók, esetleg saját magunk vagy mások számára károsak), már sokat tettünk magunkért.

2. Testileg-lelkileg egészségesebben

A magyar társadalom nagy általánosságban nincs jó állapotban sem testileg, sem mentálisan. Rengeteg a túlsúlyos és elhízott, az alkoholbeteg vagy nagyivó, a dohányos. Keveset mozgunk, sokat stresszelünk, a hagyományos étrendünk rettentő egészségtelen, és az ingyenes szűrővizsgálatokra is körülbelül a jogosultak egyharmada, jó esetben fele jár el.

Szóval szerintem szuper, ha valaki már olyan pro, hogy azzal kell bíbelődnie, hogy 2024-ben ne csak heti kétszer, hanem háromszor fusson, és ne csak napi fél kiló zöldséget egyen meg, de már a húsfogyasztását is drasztikusan csökkentse – a többségünknek azonban szükségtelen ilyen specifikus (és jobbára betarthatatlan) fogadalmakat tennie, mert egyelőre nem tartunk ott.

Sokkal jobb lenne csupán elhatározni, hogy az új évben fókuszba kerüljön a mentális és fizikális egészségünk. Hogy első körben edukáljuk magunkat, és legalább megismerkedünk az egészséges étkezés alapjaival, és azzal, hogy mennyit és miért jó hetente sportolni. Hogy ránézünk arra, mennyit iszunk és eszünk, és megkérdezzük magunktól, milyen érzelmeket, állapotokat kezelünk alkohollal és édességgel? Az már önmagában egy hatalmas lépés, ha őszintén szembenézünk azzal, milyen életmódot folytatunk, és annak milyen hatása van az egészségünkre, illetve ha utánanézünk, hogyan növelhetjük a fizikai és mentális jóllétünket.

3. Figyeljünk oda másokra is

Nem hiszem, hogy van értelme azt feszegetni, mennyiben önzetlen másoknak segíteni. Sőt ha kell, nyugodtan használjuk arra az adakozást, hogy jobban legyünk! Ha rossz a kedvünk, vegyünk egy Fedél nélkült, menjünk el vért adni, zsákoljuk be a nem használt ruhákat, és vigyük el a gyűjtőpontra. Számtalan lehetőség van arra, hogy segítsünk, rengeteg ezek közül minimális idő- és pénz ráfordítást igényel. Ez tehát lehet egy olyan új szokás, amit rendszeressé tehetünk 2024-ben. Különösen azért, mert a világ (és országunk) jelenlegi állapota egyszerűen nem teszi lehetővé, hogy ne törődjünk a körülöttünk élő rászorulókkal.

Fotók: Pexels

Ha tetszett a cikk, ez is tetszeni fog: kattints, és olvasd el a cikkünket, amelyből kiderül, hogyan lehetsz elégedettebb az életeddel!

Tetszett, inspirált? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn