Hogyan kezdődött a Sarolta szalon története?
Levko Esztella: 2021 májusában indult a Sarolta szalon. Az még anno egy pilot verzió volt, ahová csak barátokat hívtunk meg, és az volt az alapkoncepció, hogy a művészet, a politika és a gazdaság világából hozzunk össze embereket, mert nagyon kevés olyan platform van, ahol ezek a világok egymással találkozhatnak. Én színésznő vagyok, így a művészvilágból jövök, Tamás pedig a politikáéból. A Sarolta szalon tulajdonképpen a mi találkozásunk leképezése.
Meséltek erről a csodálatos Bauhaus épületről, ami otthont ad ennek a koncepciónak?
Boros Tamás: A Sarolta szalonokat negyedévente a lakásunkban, tulajdonképpen a nappalinkban tartjuk, amely egy 30-as években épült, Bauhaus stílusú épületben van. Ami nagyon izgalmas, hogyan ugyanebben az épületben, ugyanezekben a szobákban már a 30-as évek végén, a 40-es évek elején is hasonló szalonokat szerveztek az akkori lakók, Alexander Brody szülei. Különös módon az itt élő házaspárból is a feleség, Pollatschek Lili a művész világból érkezett, a férj, Brody János pedig a politikai-gazdasági szférából. Szintén érdekes, hogy mindez akkor derült ki számunkra, miután elkezdtük szervezni a Sarolta szalonokat.
Milyen izgalmas eseményeket szerveztetek vagy szerveztek mostanában?
Esztella: A legutóbbi szalonunk a kultúra finanszírozásól szólt. Mácsai Pál és Hiller István voltak a meghívott vendégeink. Korábban szerveztünk szalont a sikeres női életutak témája köré, amelyen Szemerkényi Réka, volt washingtoni nagykövet, Kováts Adél, a Radnóti Színház igazgatója és Tompa Andrea író beszélgetett karrierről, sikerről és anyaságról. Számomra az egyik legkedvesebb szalonok egyike a velünk élő külföldiekről szólt, amelyen egy Magyarországon élő kínai üzletembert, egy szomáliai topmodellt és egy amerikai performert mutattunk be. Ami különlegessége még a szalonoknak, hogy a beszélgetések mellett mindig szervezünk egy koncepcióhoz illő vacsorát is – így a gasztronómia is szerephez jut ezeken az estéken.
Tamás: Amikor a tabu volt a témája a szalonnak, akkor meghívtuk a Michelin-csillagos Salt étterem séfjét, illetve a teljes stábot, és itt, a mi konyhánkban készítettek „tabu ételeket”. Többek között hangyát szolgáltak fel a vendégek legnagyobb meglepetésére: a főételre hangyaszórás került. Így mutatták be, hogy hogyan készülhetnek el bizonyos – akár Michelin-csillagos – fogások olyan hozzávalókból, amiket általában nem szoktunk megenni.
Esztella: Egy sétánk során rátaláltunk a Népszínház utcában egy afgán büfére, amelynek tulajdonosát a határátlépések témájával foglalkozó szalonra hívtunk meg, hogy mutassa be hazájának az ételeit.
Tamás: Ez részben szabad asszociáció is, hiszen a szalon témája a művészetben való határátlépés volt. Tehát felvetette a kérdést, hogy a művészeknek milyen határokat kell vagy lehet átlépni, és ehhez érkeztek az afgánok, akik pedig szó szerint határokat léptek át azáltal, hogy elmenekültek Afganisztánból.
A Sarolta szalonról szóló írásunkat megtalálod a Remind Bookazine nyolcadik lapszámában! Keresd a magazint az újságárusoknál, a Butlers vagy a Libri üzleteiben vagy kattints, és rendeld meg most a webshopunkból!
Fotó: Varga Matti