Az első Scruton közösségi tér a kávézás élményével 2020-ban nyitott meg Budapest belvárosában, azóta több helyszínen várja vendégeit, többek között a Veres Pálné utcában vagy az egykori Flamenco Hotel épületében, a Feneketlen tónál, a legújabb egység pedig a Mammut bevásárlóközpontban kapott helyet. Mint mindennek a cég életében, az elnevezésnek is külön története van. Az üzletlánc a nevét az angol filozófus, Sir Roger Scruton után kapta, aki a nyolcvanas években nagy hatással volt a közép-európai demokratikus átalakulásra. Scruton számos témában írt könyvet, művei nemcsak közéleti kérdéseket érintenek: nagyhatású írásai jelentek meg a konzervatív környezetvédelem, művészet, építészet és a bor témák kapcsán. Így talán jobban is érthető, hogy aki betér bármelyik egységbe, az jóval többet kap egy csésze finom kávénál, teánál vagy süteménynél, hiszen a tulajdonosok célja, hogy a kulturális értékek és a kulináris élmények úgy találkozzanak, hogy az maradandó legyen a látogatók számára.
Testi-lelki feltöltődés
A Scruton Mammut kávézóból egyenes átjárás biztosított a Libri könyvesboltba, ezzel is tükrözve a könyvek és a kultúra fontosságát, értékteremtését, mely híven visszadja a névadó Sir Roger Scruton és az alapítók hitvallását is. Ezt tovább erősítik az itt rendszeresen megrendezésre kerülő irodalmi események, tartalmas előadások, programok. Vagyis itt a kávézás nem csak a koffeinről szól, az ide betérők akár jóval többet, igazi közösségi élményt is kaphatnak, melyek által a hétköznapokból kiszakadva töltődhetnek fel. Mindemellett nem feledkezhetünk meg a szemet gyönyörködtető sütemény választékról, a bőséges teakínálatról és a minden igényt kielégítő specialty kávékról sem.
A desszertek nemcsak ízükben, de elnevezésükben is különlegesek, süteményeik híres operák alapján kaptak kreatív neveket. Ezt a választást Sir Roger Scruton klasszikus zene és opera iránti szenvedélye inspirálta, hiszen ő maga is komponált. A hagyományos Lúdláb torta vagy almás pite mellett így megkóstolhatjuk a Carmen, a Don Giovanni vagy éppen a Bánk Bán szeletet is. Érdemes egy próbát tenni a ház specialitását jelentő Scruton almával is, ez a desszert már látványával is gyönyörködtet. Az egyedi ízek pedig abszolút garantáltak, hiszen minden a cég saját cukrászatában készül, friss, minőségi alapanyagokból.
Kávét vagy teát?
Esetleg mindkettőt? Igen, a Scrutonban megéri mindkettőt megkóstolni. A teázás szorosan összefonódik az angol kultúrával, világszerte az egyik legismertebb brit szokásként tartják számon. Roger Scruton életében is igen fontos szerepet játszott a tea, olyannyira, hogy saját készítésű teakeverékét utazásaira is rendszeresen magával vitte. Ez a tea Assam és Darjeeling tealevelekből készült, mely természetesen a kínálat része, ezen felül további 8 féle teát kóstolhatnak meg itt a vendégek.
A kávéimádók is megtalálják a számításukat, a különleges és minőségi alapanyagokat egy kisebb, ám annál profibb pörkölő, az Impresso Coffee Roastery biztosítja. Választhatunk a Kenya wanrich AB – mosott, a Colombia Finca El Faldon – mosott vagy az Ethiopia Aricha – mosott fajták közül. Nekünk volt szerencsénk személyesen is végig kóstolni ezeket a specialty kávékat, de adunk most pár jól használható, érdekes információt róluk, hogy a kávézóba betérve aztán könnyebb legyen a választás.
Kenya Wanrich AB
Ez a kávé Nyugat- Kenyában terem, az Elgonna hegy lejtőin. A térséget elsősorban a marhatenyésztés, valamint a kukoricatermesztés jellemzi már hosszú idők óta, azonban egyre több helyi fiatal fog bele a kávétermesztésbe. Az időjárási körülmények tökéletesek mindehhez: gazdag, vulkanikus a talaj, nagyjából 28 fokos középhőmérséklet egész évben. Az itt termesztett kávé közepes savassággal és testesebb aromával bír, valamint élénk, virágos jegyeket is felfedezhetünk. Ízét édes, sötét bogyós gyümölcsök, jellemzően fekete ribizli, kis citrusosság, csodás, tiszta aromák jellemzik.
Colombia Finca El Faldon
Miguel Augusto Ortega négy hektáros kolumbiai farmján nagyjából 4500 kávécserjét nevel, ezek évente nagyjából 3000 kg kávét termelnek. És bár a gazdálkodónak több kihívással is szembe kell néznie, hiszen a klímaváltozás egyre inkább megnehezíti a termesztést, a kávéi minőségét évről évre sikerül tartania. Ezt a fajtát szüret után 40 órán át fermentálják, majd mossák, végül a szárítóteremben zárul a projekt, ahol nagyjából 20 napot tölt a kávé. Ennek köszönhetően letisztult, édes íz jellemzi, melyet a mellé párosuló fűszeresség tesz igazán különlegessé. A kolumbiai kávékra jellemző citrusosság pedig még inkább kiemeli ezt az élményt.
Ethiopia Aricha
Ez a fajta Yirgacheffe-ről származik, mely Etiópia legmagasabban fekvő kávétermő területe. A terület maga néhol 4000 méter fölé nyúlik, kávét pedig egészen 2600 méteres tengerszint feletti magasságig szüretelnek. Jellemző, hogy minél magasabban termett a kávé, annál kisebb méretű cseresznyéket produkál a kávécserje. Ez azonban egyáltalán nem jelent problémát: a kis méretű babok ugyanis jellemzően sokkal koncentráltabb formában hordozzák az aromákat és ízjegyeket. Épp ezért, Yirgacheffe Etiópia prémium-régiójaként is ismert. A farmok itt minden tekintetben organikus gazdálkodást folytatnak: a kistermelők 1-2 hektáros földjeiken az öntözés és a növényvédelem is teljesen természetes körülmények között történik. Aki a klasszikus, üdítő kávéélményt keresi, az biztosan nem fog csalódni az Ethiopia Arcihában.
Fotó: Scruton
A fenti írás támogatott tartalom!
Tetszett a cikk? Ez is tetszeni fog!