VIBE Budapest: Új műfaj a hazai szórakoztató vendéglátásban

Becsült olvasási idő: 5 perc
2024. december 13-án nyitotta meg kapuit a VIBE Budapest, a Costes Csoport új kezdeményezése, amely egy új színfolt a város gasztronómiai és szórakoztató életébe. Egyszerre étterem és szórakozóhely, ahol a kulináris élvezetek mellett szórakoztató és művészeti produkciókkal és vérpezsdítő zenei ritmusokkal várják a vendégeket.
vibe

hirdetés

Inspiráció

Coya, Zuma, Sushi Samba, Sexy Fish Amazonico. Ezek a világ vezető szórakoztató és vendéglátóhelyei, amelyek egyesítik a kulináris élvezetet, a vizuális élményeket és az interaktív szórakoztatást. Ők szolgátak inspirációs forrásként a VIBE megtervezésekor. A cél nem az volt, hogy ezek másolatai keljenek életre Budapesten, hanem hogy létrejöjjön egy olyan hely, amely ezekhez képest is egyedi, és közben ugyanúgy világszínvonalat képvisel. A VIBE-ban az étkezés, az italok és a szórakoztatás nem különálló elemek, hanem egy nagy egész részei. Ez a holisztikus megközelítés az, amely igazán megkülönbözteti a többi étteremtől. „A VIBE víziója túlmutat az éttermek és szórakozóhelyek hagyományos szerepén. Ez egy olyan tér, amely a gasztronómia, a művészi szintre emelt, változatos szórakoztatás és a közösségi élmény találkozási pontja, amely minden vendéget arra ösztönöz, hogy újra és újra visszatérjen, mert tudja, hogy mindig valami új vár rá” – zárta Gerendai.

Funding

A kategóriateremtő vendéglátóhely műfaját a „fundining” kifejezés írja le legjobban, amely egyúttal az élmény lényegét is összefoglalja. A ‘VIBE’ névre pedig azért esett a tulajdonosok választása, mivel a szó egy olyan nemzetközi kifejezés, amely Magyarországon közismert és a köznyelvben is használatban van, ráadásul pont annak a a különleges hangulatnak a leírására használják, amelyet az új étteremben szeretnének megteremteni.

Emblematikus fogások

A VIBE Budapest gasztronómiai kínálata a világ legkedveltebb ízeit hozza el Budapestre, miközben különleges figyelmet fordít a helyi alapanyagokra és a magas minőségre. Az éttermi koncepció fejlesztése Molnár Márk rendkívül sokrétű nemzetközi tapasztalataira alapulva kezdődött meg. A fogások egyedi, VIBE-os interpretációja Ruff Dávidnak köszönhető, aki a Costes Csoport számos egységében bizonyította már tehetségét, (Costes, Costes Downtown, Izakaya, Costes Catering), vagy az egykori Enso és a Konyhakör társtulajdonos konyhafőnökeként is már komoly szakmai tapasztalatra tett szert. Nem is beszélve arról az erőteljes ázsiai behatásról, amellyel korábbi, ázsiai munkáinak köszönhetően többek között Vietnamban vértezte fel magát. A konyha élén Jónás Gábor áll, aki szintén a Costes Csoport egységeiben dolgozott az elmúlt időszakban, korábban pedig a Nobu csapatában szerzett kiemelkedő ázsiai és nemzetközi tapasztalatokat. 

Az étlap kialakításakor az egyik fő szempont az volt, hogy a világ különböző konyháinak legjobb és legkedveltebb fogásai kerüljenek az asztalra. Tudatosan az volt a cél, hogy ne csak egyfajta konyhastílust képviseljenek, hanem mindenki megtalálhassa a kedvére való fogásokat. A közismert, emblematikus nemzetközi ételeket modern és kreatív formában tálalják, miközben a legtöbb étel az asztaltársaságok között megosztható formában kerül felszolgálásra, így baráti társaságok számára is ideális választás.

Világszínvonalú koktélok

A VIBE Budapest hatalmas és látványos bárpulttal rendelkezik, melynek italkínálata eleve magáért beszél, de az igazi szenzációnak az ígérkezik, hogy a hely signature koktélkínálata Marc Alvarez, a világ egyik legismertebb és legsikeresebb bármesterének keze munkáját dicséri. Alvarez a barcelonai Sips bár társalapítója, amelyet kétszer is Európa legjobb bárjának választottak, 2023-ban pedig elnyerte a világ legjobb bárja címet. Innovatív és művészi megközelítésű koktéljaival Alvarez világszerte hírnevet szerzett, és most a VIBE Budapest kínálatát is új szintre emeli. 

Alvarez célja egy olyan signature itallap megalkotása volt, amely ötvözi a klasszikus ízek időtállóságát a kísérletező szellem frissességével, miközben tökéletes harmóniában áll a VIBE Budapest gasztronómiai koncepciójával. Az itallapon a klasszikus koktélok, mint a Porn Star Martini vagy a Negroni, mellett helyet kaptak a craft koktélok is, amelyek teljesen új megközelítést képviselnek. Az itallap egyik legkülönlegesebb eleme a „Diamond VIBE Elixier”, egy egyedi koktél, amelyet Marc Alvarez álmodott meg. Ez az ital naponta kizárólag egyetlen vendég számára készül, akit a VIBE üzletvezetője választ ki. A Diamond VIBE Elixier nem csupán egy italkülönlegesség, hanem egy személyre szabott élmény, amely erősíti a vendég és a hely kapcsolatát, miközben felkelti a vágyat a többi vendégben, hogy ők is részesei lehessenek az Elixier egyedi szervírozásának.

Remind

Szórakoztatás magas szinten

A VIBE Budapest egyik legkülönlegesebb eleme a szórakoztató produkciók sokszínűsége és magas színvonala. A vendégek olyan, egyedi audiovizuális élményt tapasztalnak meg, amely a különböző műfajok találkozásával és folyamatos meglepetésekkel varázsolja el őket. A különleges atmoszféra alapját az éttermekben megszokottnál hangosabb, élőben a DJ-k által prezentált zene adja, amely az esték meghatározó pillére. „Az afro-tribal house ritmusok – amelyeket Dél-Amerikában, különösen Kolumbiában fejlesztettek tovább magas szinten – alkotják a hely egyedi hangulatának alapját. Ezeket ötvözzük az Ibizáról és Miamiból inspirálódott, vibráló zenei világgal” – mondta el Kühne Tamás, a VIBE Budapest tulajdonostársa. 

A zenei produkciók között nemcsak Viviana, a VIBE Kolumbiából érkezett rezidens DJ-je varázsolja el a közönséget afro-tribal house ritmusaival, hanem olyan magyar DJ-k is, mint a Budai House Clique, Madmil és Kais Linda. Ezek a művészek kifejezetten a hely számára készülő, egyedi szettjeikkel hozzák közelebb a legújabb nemzetközi trendeket Budapest közönségéhez. A zenei programok nem csupán kiegészítik, hanem meghatározzák az esték dinamikáját. A különféle mutatványokat bemutató artisták és a kolumbiai táncosok rövid, pár perces előadásai vizuális harmóniát teremtenek a zenével, így az élmény minden érzékszervre hat. Ez az összhang teszi a VIBE Budapestet olyan hellyé, ahol minden este más-más történetet mesél el a zene, a tánc és az előadások egymásba fonódó ereje.

A műsor egyik különlegessége, hogy nincs előre meghatározott menetrend – a produkciók váratlan pillanatokban bontakoznak ki, gyakran bevonva a vendégeket is az élménybe. A táncosok és artisták interakcióba lépnek a közönséggel, így teremtve közvetlen kapcsolódást és erősítve a közösségi élményt. Az előadások látványvilágát és technikai hátterét a legmodernebb fény- és hangrendszerek teszik még izgalmasabbá. A VIBE Budapest nem „előadásokat” kínál az étkezés közben, hanem olyan világot teremt, ahol maximum fél óránként mindig történik valami meglepő és látványos. 

A produkciók összeállításában külön figyelmet fordítottak a nemzetközi és a helyi tehetségek bevonására. A táncos és zenei produkciók Franklin Davalos segítségével, elsősorban kolumbiai előadókkal valósulnak meg, míg az artista produkciók kapcsán az Inspirál Cirkuszközpont a VIBE Budapest partnere. A tervek szerint a későbbiekben további vendégfellépőket is meghívnak, így a programkínálat folyamatosan frissül és bővül majd. 

Dizájn és technológia 

A 150 férőhelyre tervezett, 1,25 milliárd forintos beruházással megvalósított VIBE Budapest egyediségét nem csak ezek az alapvető elemek adják. Ezt a kulináris és művészeti élményt a hely belsőépítészete is tovább fokozza, amely a dombornyomott csempéktől az egyedi tervezésű tapétákon és bútorokon, vagy a látványos  champagne hűtőn és bárpulton át, a fákat imitáló, különleges világítástechnikát is magába foglaló tartóoszlopokig, vagy az selfie-pontnak is kiváló mosdótérig, mind-mind olyan térélményt alkotnak, amitől nemcsak beltartalmában, hanem külalakjában is elmondhatjuk, hogy ez ma Budapest egyik legkülönlegesebb és legszebb helye. A VIBE belsőépítészeti koncepcióját Somfalvi Nóra és a Kulcsár Stúdió álmodta meg. 

A VIBE Budapest december 13-án nyitotta meg a nagyközönség előtt a kapuit, az év végéig tartó időszak még a soft opening jegyében telik. Az első 3 hétben még csak heti öt napos nyitvatartással, szűkített étlap kínálattal és csak vacsorára várja vendégeit. A tervek szerint azonban a soft opening után a VIBE már a hét minden napján elérhető lesz, sőt a tavasztól már ebédidőben is kinyitnak. 

Fotó: Kaszás Gergely

Tetszett a cikk? Ez is tetszeni fog!

5 budapesti étterem, amely Ázsia egzotikus tájaira repít

Tetszett, inspirált? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn