3 mesebeli adventi vásár Horvátországban

Becsült olvasási idő: 4 perc
Ha idén igazán különleges adventi élményre vágysz, hangolódj a karácsonyra történelmi várfalak között, örökzöld ciprusok alatt, a megkapó, téli Adriai-tenger közelségében Horvátország valamelyik mesébe illő adventi vásárával.

hirdetés

Kár lenne azt hinni, hogy Horvátország csak a meleg hónapokban mutatja vonzó arcát. Az adventi időszak beköszöntével számos történelmi város ünnepi fényekbe burkolózik, kézműves portékákat és forralt bort árusító standokkal telik meg, ráadásul a nyári üdülőhelyeiről híres Adrián még akár az igazi Mikulás is felbukkanhat.

Európa legmenőbb karácsonyi vására

Zágráb

Az Advent Zágrábban elnevezésű rendezvénysorozat rendszeresen maga mögé utasítja az európai nagyvárosok karácsonyi vásárait. 2016-ban, 2017-ben és 2018-ban is elnyerte az Európa Legjobb Karácsonyi Vására címet, 2019-ben pedig A világ 3. legjobb karácsonyi vásárának választották. A számos karácsonyfát, diótörőt, mézeskalács bábut, hóembert, Betlehemet és még sok más karácsonyi dekorációs elemet felvonultató várost az idei adventi időszakban is több ezer fény díszíti az adventi időszak ünnepi hangulatát árasztva. Az Advent Zágrábban december 2-a és január 7-e között rengeteg látnivalóval és programmal várja a látogatókat.

Az adventi forgatag egyik fő eleme a Tomislav Parkban a Művészetek Pavilonjának szecessziós homlokzata előtt található korcsolyapálya. A Zrinjevac park zenepavilonja szolgáltatja a karácsonyi hangulatért felelős zenét, esténként pedig élőzenei koncerteknek, szabadtéri előadásoknak és kreatív műhelyeknek ad otthont. A város karácsonyfáját és az adventi koszorút Zágráb főterén, a Jelacic téren állítják fel, ahol újabb ünnepi programok várnak bennünket. A főtér különlegessége mégis a Kras mézeskalács vár, amelynek belsejében kolbászt, forralt bort árulnak.

Az Advent Zágráb helyszíneit fabódék hosszú sorai kötik össze, ahol egy kiadós séta után illatos húsételeket, édes tésztákat és fűszeres forralt bort árusító kunyhók kínálatából lehet válogatni. A Strossmayer sétány a gasztroturisták bakancslistás helye. A Fuliranje nevű, évente megrendezett fesztiválon a hagyományos ételek street food stílusban kerülnek a tányérra, amit a fenntarthatóságra és a dizájnra helyezett hangsúly tesz teljessé.

A gyerekek sem maradnak program nélkül. Az adventi időszakban Európa ötödik legnagyobb modellvasútja nyitja meg kapuit, a naponta közlekedő több mint 200 vonattal, több mint 3000 méternyi sínpályával bűvöli el nemcsak a gyerekeket, hanem a játékos lelkű felnőtteket. A Ribnjak parkban pedig igazi meseparkká változik, jégkristályokkal, fényinstallációkkal és telis-tele szórakozással, ahol a főszerep egy kedves Hókirálynőé.

A mesebeli képeskönyv

Opatija

Hópelyhek szállingóznak a tenger hullámaira, ezernyi fény világítja be a város utcáit és parkjait, csábító édességek, forralt bor és tea illata száll, a város vidám zajai közé pedig karácsonyi dallamok vegyülnek. A közel két évszázada Európa egyik kedvenc üdülőhelyeként számontartott Opatija decemberben és januárban valóságos mesekönyvvé változik. Időtlen szépsége a téli hónapokban sem fakul meg, épp ellenkezőleg!

Mindenütt óriási Diótörők állnak őrt, néhány lépésnyire a tengertől jégpálya csillog, a sétára indulók pedig lépten-nyomon ünnepi kiállításokba, élőzenei és színpadi előadásokba botlanak a lámpásokkal megvilágított, évszázados utcákon és tereken az öreg ciprusok örökzöld lombjai alatt. Ez a varázslatos hangulat teszi kihagyhatatlan téli eseménnyé az Opatija Adventet.

Az ünnep varázsa a város minden szegletét áthatja. December 1. és január 7. között Opatija különleges programokkal várja a látogatókat: városi piaccal, a helyiek kedvenc találkahelyével; Voloskóval, a festői szépségű halászfaluval, amely kiváló éttermeiről híres vagy éppen a jégpályává változott Nyári Színpaddal. Az események központi helyszíne az ünnepi díszbe öltözött Juraj Šporer Művészeti Pavilon előtti park.

Az Opatijai Advent már több százezer látogató szívét meghódította, ráadásul rangos díjakat is nyert – többek között bekerült Európa legjobb adventi programjai közé, Opatija városát pedig az egyik legszebben feldíszített adventi úti célnak nyilvánították.

Santa Claus is Comin’ to Town

Dubrovnik

Az réges-régi városfalakon megcsillannak az ünnepi fények meleg sugarai, a levegő forralt bor és karácsonyi finomságok illatával telik meg. A Dubrovniki Téli Fesztiválon felfedezhetjük az egyedi kézműves termékeket kínáló, bájos standokat és élőzenei és kulturális programok sokaságában merülhetünk el. Dubrovnik téli csodaországában a hagyományok egyesülnek a modern szokásokkal.

Az adventi időszakban a helyi színházak és galériák mind életre kelnek, és különleges előadásokkal és kiállításokkal várják az érdeklődőket. A Stradun, Dubrovnik bűbájos főutcája zenei előadások színterévé válik ebben az időszakban. A fesztiválon megfordul a legendás horvát rockegyüttes, a Prljavo kazalište és Jelena Rozga énekesnő is.

Dubrovnikban gasztronómiai élményeknek sem leszünk híján. A helyi piacok szezonális finomságokkal és kézműves ajándékokkal telnek meg. A forralt boron és a sült gesztenyén kívül pedig helyi specialitásokat is megkóstolhatunk.

A városba érkező gyerekek számára mindenképpen jó hír, hogy Lappföldről útra kelő, igazi Mikulás világkörüli útjának első állomása Dubrovnik lesz, ahová manói körében érkezik, hogy együtt ünnepeljen a tizedik Dubrovniki Téli Fesztivál látogatóival. A Rektori Palota átriumában bárki személyesen találkozhat a Joulupukkival.

A fesztivál nemcsak az adventi időszak alatt zajlik. Dubrovnik látványos szilveszteri ünnepségre hívja látogatóit, amelyen a helyi szupersztár, Zdravko Čolić is fellép több mint 20 másik előadó és együttes mellett.

Tetszett, inspirált? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn