A férjemtől kaptam egy szép tálat – soha rosszabb meglepetést –, hálából és véletlenül készítettem is bele egy tök jó kaját. Már persze nem maga a főzés volt a véletlen, hanem az, hogy isteni finom lett. Fúziósnak mondanám, ha ez nem lenne nevetségesen nagyképű kifejezés a konyhámat és a fűszerkészletemet tekintve. Lényeg a lényeg, hogy olasz tésztából, japán szójaszósszal és magyar paprikakrémmel készült. Ráadásul instantizáltam is: egy egész zacskó tésztát főztem ki, de elfeleztem, és a húsnak is csak az egyik fele került bele, a másik felét felkockázva eltettem – ebből még egy adag kijön majd körülbelül öt perc munkával, összesen húsz perc alatt. Egy koreai bulin szuper csilipasztákat kóstoltam, és rájöttem, mennyiféleképpen lehet őket használni, de amíg nem jutok hozzájuk, Erős Pistát használok fűszerpasztaként, ami eddig nekem nagyon bevált.
Hozzávalók
- 25 deka sertéshús
- 2 EK olaj
- 3 sárgarépa
- negyed káposzta
- 25 deka tészta
- kömény, só, bors ízlés szerint
- 1 hüvelyknyi gyömbér
- 2 TK erős pista
- 3 EK szójaszósz
Elkészítés
A zöldségeket megtisztítom, a húst vékony csíkokra vágom. Olajat hevítek, benne köményt, reszelt gyömbért és Erős Pistát melegítek, majd jön rá a hús, fehéredés után meg a vékonyra szelt zöldségek. Sózom, majd hatoson, lefedve párolom, sütögetem körülbelül 5 percig, ekkor jön rá a szójaszósz, majd így még 10 percet adok neki, közben néha megkeverem. A végén sózom és borsozom kicsit. (Érdemes csak a végén sózni, mert a Pista és a szójaszósz is sós.)
Konkrétan csúcs! A káposztához nagyon megy a kömény, a répához a gyömbér, a tésztához a szója, az egészhez a sertés. A férjem szerint annyira csíp, hogy már majdnem túlzás, de aztán rájössz, hogy mégsem (szerintem meg ez a csípősség tökéletes definíciója), eteti magát. A pálcika meg inkább dekoráció, nagyjából egy mosogatószivacsot tudok felvenni vele, de azért mindig próbálkozom.
Fotók: Canva, Balázs Barbara
Balázs Barbi további receptjeit keresd az Asszonypajtás Instagram oldalon!