„Sokáig álmodoztam arról, hogy legyen egy helyem, amit megtölthetek jófej, csupaszív emberekkel, programokkal, workshopokkal, finom ízekkel. Évekig gyűjtöttem az ötleteket, korábban Budapesten is fontolóra vettem. Budafokon nőttem fel, a párom kecskeméti, és így kerültem a városba, ami mindig is nagyon tetszett, főleg a piac környéke, ami tőlünk karnyújtásnyira van” – meséli Beh Mariann.
„2019-ben, a költözés előtt fogalmazódott meg bennünk, hogy ha belevágunk, akkor bizony a piac közelében képzeljük el a Bazsalikomos Kert helyszínét. Egy szerencsés véletlennek köszönhetjük, hogy a korábbi érdeklődő elállt a vételi szándékától, éppen azért, mert ez egy 200 éves, védett ház, nem szabad lebontani. Romokban állt, de mi egyből beleszerettünk, és tudtuk, hogy lépésről lépésre nagyon hangulatossá tudjuk varázsolni. A Covid egy időre parkolópályára tette a projektet, de nem adtuk fel.”
A romokból igazi oázis lett
Idén meg is született a Bazsalikomos Kert & Pékség, finom túlzással élve: a mozaikcsaládjuk ötödik gyermeke. A Balaton-felvidék rusztikus, lélegző, mediterrán hangulatát idéző kecskeméti oázis minden nap frissen készült, kovászolt kenyerekkel, adalékanyag-mentes péksüteményekkel, szezonális reggeli- és ebédajánlatokkal, teákkal, kávékkal és termelői szörpökkel várja a vendégeket, akik különböző eseményekre, találkozókra, workshopokra is vissza-visszatérhetnek – a kalligráfiától a fermentáláson át a teakészítésig.
Ezzel ébred, ezzel fekszik, mégis őrzi az egyensúlyt
Míg a bensőséges atmoszféra és a családi csapatmunka csupa pozitívumot rejthet, kíváncsi voltam, vajon ketté tudják-e választani (szeretnék-e egyáltalán) a Bazsalikomos és a nem-Bazsalikomos élettereket?
„Nálunk az egyik átszövi a másikat, nincs olyan, hogy amikor hazaérek, már csak a családi élettel, a háztartással és magammal foglalkozom. Esténként is erről beszélgetünk, és ébredéskor is az az első, hogy meggyőződjünk, a pékségben minden rendben megy. A hajtósabb hetek utáni vasárnapokat szoktuk tudatosan pihenésre tervezni. Olyankor egyáltalán nem nyitom fel a laptopomat, sokáig ágyban maradunk, nyugodtan megreggelizünk, nagyot sétálunk a természetben” – osztja meg velünk Mariann, akinek a lányai is imádják a Bazsalikomos Kertet, iskola után gyakran ott töltik a délutánt.
Mariann nemcsak a fűszer- és gyógynövények termesztésének és felhasználásának titkait, hanem saját határait és egyensúlyt adó rutinját is behatóan ismeri: „Tudom, mi tesz boldoggá és nyugodttá. Sosem éreztem terhesnek a munkát, és fejben mindig megvan az a nyolc dolog, ami feltölt. Ilyen például a reggeli jóga, amikor gyertyát gyújtok, teát főzök, és rohanás helyett van egy kis énidőm.”
A boldogság receptje egy csokor bazsalikommal kezdődik
Ami eredeti szakmáját illeti, Mariann kertészmérnökként és biotechnológusként végzett, eleinte mezőgazdasági területen dolgozott, a Bazsalikomos Kert fűszer- és teamárkát pedig lányai születésével egy időben, 2014-ben indította útjára.
A természet ízét, illatát, gyógyerejét mindeközben cikkekben és könyvekben is közelebb hozta hozzánk: a Levendula és A kert konyhája című kötetek stabil és népszerű szereplők a fűszer- és gyógynövények világa iránt érdeklődők könyvespolcán. Sőt tavaly és tavalyelőtt egy-egy mesekönyvet is publikált, Fűszermesék és Halmesék címmel.
„Imádom a bazsalikom illatát, számomra a véget nem érő nyarat idézi. Amikor behunyt szemmel beleszagolunk egy nagy csokor bazsalikomba, egy pillanat alatt Olaszországba repülünk, mintha egy szuper tengerparti helyen épp pestós tésztát falatoznánk” – osztja meg velünk a névadásban visszaköszönő érzéseit Mariann, akinek a bazsalikom mellett az energizáló rozmaring és a nyugtató, lecsendesítő levendula a kedvence.
A saját szerencséjének kovásza
Vajon hogyan kapcsolódott a fűszer- és gyógynövények szeretetéhez a pékségalapítás gondolata? Mariannéknál minden az egészség- és környezettudatos életmódban gyökerezik. Mielőtt létrehozták saját pékségüket, messzebbről, a lehető legjobb forrásokból szerezték be a kenyereket és a péksüteményeket a családi asztalra, és jó pár adagot mindig lefagyasztottak.
„Eleinte az lett volna az egyszerűbb megoldás, hogy innen a környékről szerezzük be a minőségi, adalékanyag-mentes, kovászolt termékeket, de nem igazán láttunk erre lehetőséget. Ezért is született meg a gondolat, hogy csináljunk saját pékséget. A nálunk kapható finomságok a székesfehérvári Már Vártalak pékség receptjei alapján sülnek. Hálásak vagyunk a baráti, szakmai kapcsolatokért, és büszkén mondhatom, hogy magas minőségű, főleg magyar liszteket, termelői vajat, diót, mákot használunk. A kenyereink csak kovásszal, 18 órás érési idővel készülnek” – hangsúlyozza Mariann, akit végül arról kérdeztem, vágyik-e arra, hogy egyszer a gyermekei vigyék tovább a vállalkozást.
„Már most látom, hogy csillog a szemük, amikor cukrászkodásról vagy baristáskodásról van szó, de én abszolút azon vagyok, hogy ezt a döntést rájuk bízzam. Életkorhoz passzolóan mindig bevonom és be fogom vonni őket. Természetesen nagyon boldog leszek, ha érdekelni fogja őket ez az egész, és egyszer továbbadhatom nekik a Bazsalikomos Kertet.”
Fotó: Balogh Kata
Tetszett a cikk? Ez is tetszeni fog!
„A vendégek érzik, hogy szívből jön” – A kulisszák mögött a Casa Christa tulajdonosaival