Aki bazsalikomillatot álmodott az ódon falak köré – Interjú Beh Mariann-nal, a Bazsalikomos Kert alapítójával

Becsült olvasási idő: 4 perc
„Eleinte mindenhol törmelék hevert, mégis rögtön belém hasított az otthonosság érzése. Mintha jártam volna már itt. Sírni kezdtem, és tudtam, hogy a Budai utca 12. szám alatt megtaláltam, amit eddig kerestem” – idézte fel a kecskeméti Bazsalikomos Kert & Pékség kezdeti pillanatait Beh Mariann. A kertészmérnök fűszer- és gyógynövényekkel szegélyezett útja 10 évvel ezelőtt kezdődött, azóta a természet ízét, illatát, gyógyerejét sokunkhoz közelebb hozta. Vajon mi rejtőzik az új Bazsalikomos Kertben? Ihász Nóra írása.

hirdetés

„Sokáig álmodoztam arról, hogy legyen egy helyem, amit megtölthetek jófej, csupaszív emberekkel, programokkal, workshopokkal, finom ízekkel. Évekig gyűjtöttem az ötleteket, korábban Budapesten is fontolóra vettem. Budafokon nőttem fel, a párom kecskeméti, és így kerültem a városba, ami mindig is nagyon tetszett, főleg a piac környéke, ami tőlünk karnyújtásnyira van” – meséli Beh Mariann.

„2019-ben, a költözés előtt fogalmazódott meg bennünk, hogy ha belevágunk, akkor bizony a piac közelében képzeljük el a Bazsalikomos Kert helyszínét. Egy szerencsés véletlennek köszönhetjük, hogy a korábbi érdeklődő elállt a vételi szándékától, éppen azért, mert ez egy 200 éves, védett ház, nem szabad lebontani. Romokban állt, de mi egyből beleszerettünk, és tudtuk, hogy lépésről lépésre nagyon hangulatossá tudjuk varázsolni. A Covid egy időre parkolópályára tette a projektet, de nem adtuk fel.”

A romokból igazi oázis lett

Idén meg is született a Bazsalikomos Kert & Pékség, finom túlzással élve: a mozaikcsaládjuk ötödik gyermeke. A Balaton-felvidék rusztikus, lélegző, mediterrán hangulatát idéző kecskeméti oázis minden nap frissen készült, kovászolt kenyerekkel, adalékanyag-mentes péksüteményekkel, szezonális reggeli- és ebédajánlatokkal, teákkal, kávékkal és termelői szörpökkel várja a vendégeket, akik különböző eseményekre, találkozókra, workshopokra is vissza-visszatérhetnek – a kalligráfiától a fermentáláson át a teakészítésig.

Ezzel ébred, ezzel fekszik, mégis őrzi az egyensúlyt

Míg a bensőséges atmoszféra és a családi csapatmunka csupa pozitívumot rejthet, kíváncsi voltam, vajon ketté tudják-e választani (szeretnék-e egyáltalán) a Bazsalikomos és a nem-Bazsalikomos élettereket?

„Nálunk az egyik átszövi a másikat, nincs olyan, hogy amikor hazaérek, már csak a családi élettel, a háztartással és magammal foglalkozom. Esténként is erről beszélgetünk, és ébredéskor is az az első, hogy meggyőződjünk, a pékségben minden rendben megy. A hajtósabb hetek utáni vasárnapokat szoktuk tudatosan pihenésre tervezni. Olyankor egyáltalán nem nyitom fel a laptopomat, sokáig ágyban maradunk, nyugodtan megreggelizünk, nagyot sétálunk a természetben” – osztja meg velünk Mariann, akinek a lányai is imádják a Bazsalikomos Kertet, iskola után gyakran ott töltik a délutánt.

Mariann nemcsak a fűszer- és gyógynövények termesztésének és felhasználásának titkait, hanem saját határait és egyensúlyt adó rutinját is behatóan ismeri: „Tudom, mi tesz boldoggá és nyugodttá. Sosem éreztem terhesnek a munkát, és fejben mindig megvan az a nyolc dolog, ami feltölt. Ilyen például a reggeli jóga, amikor gyertyát gyújtok, teát főzök, és rohanás helyett van egy kis énidőm.”

A boldogság receptje egy csokor bazsalikommal kezdődik

Ami eredeti szakmáját illeti, Mariann kertészmérnökként és biotechnológusként végzett, eleinte mezőgazdasági területen dolgozott, a Bazsalikomos Kert fűszer- és teamárkát pedig lányai születésével egy időben, 2014-ben indította útjára.

A természet ízét, illatát, gyógyerejét mindeközben cikkekben és könyvekben is közelebb hozta hozzánk: a Levendula és A kert konyhája című kötetek stabil és népszerű szereplők a fűszer- és gyógynövények világa iránt érdeklődők könyvespolcán. Sőt tavaly és tavalyelőtt egy-egy mesekönyvet is publikált, Fűszermesék és Halmesék címmel.

„Imádom a bazsalikom illatát, számomra a véget nem érő nyarat idézi. Amikor behunyt szemmel beleszagolunk egy nagy csokor bazsalikomba, egy pillanat alatt Olaszországba repülünk, mintha egy szuper tengerparti helyen épp pestós tésztát falatoznánk” – osztja meg velünk a névadásban visszaköszönő érzéseit Mariann, akinek a bazsalikom mellett az energizáló rozmaring és a nyugtató, lecsendesítő levendula a kedvence.

bazsalikom

A saját szerencséjének kovásza

Vajon hogyan kapcsolódott a fűszer- és gyógynövények szeretetéhez a pékségalapítás gondolata? Mariannéknál minden az egészség- és környezettudatos életmódban gyökerezik. Mielőtt létrehozták saját pékségüket, messzebbről, a lehető legjobb forrásokból szerezték be a kenyereket és a péksüteményeket a családi asztalra, és jó pár adagot mindig lefagyasztottak.

„Eleinte az lett volna az egyszerűbb megoldás, hogy innen a környékről szerezzük be a minőségi, adalékanyag-mentes, kovászolt termékeket, de nem igazán láttunk erre lehetőséget. Ezért is született meg a gondolat, hogy csináljunk saját pékséget. A nálunk kapható finomságok a székesfehérvári Már Vártalak pékség receptjei alapján sülnek. Hálásak vagyunk a baráti, szakmai kapcsolatokért, és büszkén mondhatom, hogy magas minőségű, főleg magyar liszteket, termelői vajat, diót, mákot használunk. A kenyereink csak kovásszal, 18 órás érési idővel készülnek” – hangsúlyozza Mariann, akit végül arról kérdeztem, vágyik-e arra, hogy egyszer a gyermekei vigyék tovább a vállalkozást.

Már most látom, hogy csillog a szemük, amikor cukrászkodásról vagy baristáskodásról van szó, de én abszolút azon vagyok, hogy ezt a döntést rájuk bízzam. Életkorhoz passzolóan mindig bevonom és be fogom vonni őket. Természetesen nagyon boldog leszek, ha érdekelni fogja őket ez az egész, és egyszer továbbadhatom nekik a Bazsalikomos Kertet.”

Tetszett, inspirált? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn